Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΦΚΑ: Μηδενίζονται τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του

ΕΦΚΑ: Μηδενίζονται τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του

0

Μειώθηκαν κατά 75% από το 2020 έως σήμερα

Μάχη για να μηδενίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τους συνταξιούχους εντός του καλοκαιριού δίνει σε καθημερινή βάση ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με τα πρώτα αποτελέσματα να έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται στους οικονομικούς δείκτες του υπερταμείου ασφάλισης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο του 2020 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους εν αναμονή συνταξιούχους άγγιζαν το δυσθεώρητο ποσό των 693 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ακριβώς δύο χρόνια μετά, το ποσό αυτό είχε ψαλιδιστεί κατά 75% φτάνοντας στα 156 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΦΚΑ, ο Ιούνιος φαίνεται ότι πάει εξίσου καλά, καθώς εκτιμάται ότι η μείωσή τους θα προσεγγίσει το 85%, διαμορφώνοντας ένα συνολικό ποσό ληξιπρόθεσμων της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο powergame.gr ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πέσουν στα 60 εκατομμύρια και στα τέλη Αυγούστου θα έχουν μηδενιστεί πλήρως, δίνοντας πολύτιμη ανάσα στον κρατικό κορβανά των ταμείων.

Ωστόσο, για να μειωθούν τα ληξιπρόθεσμα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης έπρεπε να λυθεί πρώτα ο «γρίφος» των εκκρεμών συντάξεων. Κάτι που σταδιακά γίνεται πραγματικότητα, καθώς το «στοκ» των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι πρόσφατα μηδενίστηκαν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις (πλην διεθνών και ανελαστικών) για τα έτη 2016, 2017 και 2018, ενώ οι εκκρεμείς συντάξεις του 2019 βρίσκονται μόλις μια ανάσα πριν τον μηδενισμό, καθώς μένει σε εκκρεμότητα για το επίμαχο έτος μόλις των 1,1% των συντάξεων! Για το 2020 έχουν βγει αποφάσεις για σχεδόν το 95% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, ενώ στην… ουρά βρίσκονται περίπου 8.500 συνταξιούχοι.

Σε ό,τι αφορά στην περσινή χρονιά, η οποία θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη καθώς υπήρξε ένα πρωτοφανές κύμα αποχωρήσεων (212.000 αιτήσεις), έχει εκδοθεί πάνω από το 80% των εκκρεμών συντάξεων και πλέον μένουν σε εκκρεμότητα μόλις 38.574 αιτήσεις.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι το 2022 θα είναι ακόμη καλύτερη χρονιά, καθώς ο ΕΦΚΑ έχει στη φαρέτρα του περισσότερα όπλα, όπως είναι οι «fast track συντάξεις» και οι «συντάξεις εμπιστοσύνης». Αυτό, εξάλλου, μαρτυρούν και τα έως τώρα στοιχεία, βάσει των οποίων προκύπτει ότι μέχρι τον περασμένο Μάρτιο είχαν βγει συνταξιοδοτικές αποφάσεις για το 70% των αιτήσεων. Μάλιστα, σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου αρκετοί συνταξιούχοι ανέμεναν ακόμη και τέσσερα χρόνια προκειμένου να δουν το «χρώμα του χρήματος», οι φετινές αιτήσεις εκκαθαρίστηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπερταμείου ασφάλισης επισημαίνουν ότι η πλειοψηφία τους εκδόθηκε εντός τετραμήνου, ενώ αρκετοί συνταξιούχοι πήραν την απόφαση στα χέρια τους ακόμη και εντός τριμήνου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…