Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 «Ανοίγει ο ασκός …του Εργασιακού – Ασφαλιστικού»

«Ανοίγει ο ασκός …του Εργασιακού – Ασφαλιστικού»

0

Εν’ μέσω εξελίξεων στα εθνικά θέματα – Σκοπιανό, πρόταση Νίμιτς, αναθέρμανση Κυπριακού, ελληνοτουρκικές σχέσεις – με την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία και του επεισοδίου στα Ίμια – η κυβέρνηση κάνει… αντιπερισπασμό και ανοίγει αιφνιδιαστικά το διάλογο για τα εργασιακά θέματα και ασφαλιστικό – διάλογο «μακράς πνοής», δηλαδή δεν έχει χρονικό ορίζοντα.

Το πλαίσιο διαλόγου

Επί τάπητος τίθενται το λεγόμενο ελαστικό 8ωρο και οι περικοπές στις υπερωρίες. Επίσης η κυβέρνηση δεν πρόκειται να θίξει κατά τη συζήτηση το γενικό πλαίσιο του ασφαλιστικού συστήματος, δηλαδή τα όρια ηλικίας, τις εισφορές και τον καθορισμό συντάξεων. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτό δεν θα ισχύσει για όσους ξεκίνησαν να εργάζονται ανάμεσα στο 1983 και το 1992 (ισχύει η 35ετία με σύνταξη στα 58 έτη).

Αλλαγές

Στο στόχαστο των αλλαγών είναι κυρίως οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, όπου σταδιακά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί στα 65 έτη.

Παράλληλα, το όριο ηλικίας αλλά και το ύψος των συντάξεων θα θιγεί και με το δραστικό ψαλίδι που σχεδιάζεται για τις πρόωρες συντάξεις. Στόχος είναι να περιοριστεί δραστικά ο αριθμός όσων βγαίνουν στη σύνταξη πριν από το 65ο έτος της ηλικίας, καθώς σήμερα η μέση ηλικία συνταξιοδότησης είναι το 61ο έτος.

Δεν αλλάζει

Η ομαλή καταβολή των συντάξεων και η χρηματοδότηση των Οργανισμών ως προς το ασφαλιστικό. Σ’ ότι αφορά στις εργασιακές σχέσεις υπογραμμίστηκε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς των απολύσεων, δεν θα καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και οι κατώτατοι μισθοί και δεν πρόκειται να προωθηθεί η ανασφάλιστη εργασία (των νέων).

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης ν’ ανοίξει το διάλογο για τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα και ένας από τους …συνδαιτυμόνες η ΓΣΕΕ δια του προέδρου της δηλώνει: «αν το Δημόσιο καταβάλλει τα 9 δισ. ευρώ που χρωστά στα Ταμεία, πατάξει την εισφοροδιαφυγή των 1,8 δισ. ευρώ ετησίως, αυξήσει τις συντάξεις και τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, τότε οι συνδικαλιστές είναι ανοιχτοί στις διαπραγματεύσεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν πάμε πουθενά, πόσο μάλλον με τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις», δηλώσεις ενδεικτικές του τι θα ακολουθήσει

Αντίστοιχα σκληρή στάση κρατάει η ΓΣΕΕ και για το εργασιακό, καθώς όπως τόνιζε ο Χρ.Πολυζωγόπουλος: «το θέμα για την μείωση των ωρών εργασίας παραμένει στις καλένδες και ως τότε δεν υπάρχει περίπτωση να συζητηθούν άλλα θέματα, πόσο μάλλον μία ελαστικοποίηση των σχέσεων».

Ο πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Ξάνθης κ. Παπαβασιλείου που είχε μια κατ’ ιδίαν συζήτηση με το πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Πολυζωγόπουλο καταθέτει την άποψή του, απαντώντας στην ερώτηση του «Ε» αν κινδυνεύουν κεκτημένα εργασιακά και συνταξιοδοτικά των εργαζομένων: «Πιστεύω ότι δεν πρέπει να αγγίξουν τα κεκτημένα των εργαζομένων. Υπάρχει ο νόμος του Ρέππα που πρέπει να υλοποιηθεί. Δεν δίνεται το 1% του ΑΕΠ και υπάρχει πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία, κύρια του ΙΚΑ. Από μελέτες που έχουν από την ΓΣΕΕ μέσω του Ινστιτούτου Εργασίας αυτό το 1% διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των ταμείων μέχρι το 2025. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή του ΙΝΕ πρέπει να προστεθεί 1% ακόμη για να μην υπάρχει πρόβλημα στο ασφαλιστικό. Στη συζήτησή μου με τον κ. Πολυζωγόπουλο πρόεδρο της ΓΣΕΕ κατέστη σαφές ότι το μόνο που κατεβάζει η ΓΣΕΕ για συζήτηση, είναι η μείωση του ωραρίου εργασίας αρχής γενομένης από φέτος με 39 ώρες».

Σε πλαίσιο: Ελαστικό 8ωρο

«Η τυχόν θεσμοθέτηση του ελαστικού 8ωρου (εργασία από 6 έως 10 ώρες την ημέρα) σημαίνει ότι μία επιχείρηση, χωρίς να έχει τη συναίνεση των εργαζομένων ή την έγκριση του υπουργείου Απασχόλησης («διευθυντικό δικαίωμα»), θα μπορεί ανάλογα με τις ανάγκες της να διευρύνει ή να μειώνει τον χρόνο εργασίας.

Έτσι η 10ωρη ημερήσια ή 50ωρη εβδομαδιαία εργασία, χωρίς υπερωρίες, θα διαρκεί έως έξι μήνες και το δεύτερο εξάμηνο θα ακολουθεί η 6ωρη εργασία ώστε κατά μέσο όρο σε μέσο ετήσιο επίπεδο να προκύπτει 8ωρο.

Σε ό,τι αφορά τις υπερωρίες, προωθείται η μείωση της υπερωριακής αμοιβής από το 50% στο 25% (επί του ωρομισθίου) για την 41η έως και την 43η ώρα την εβδομάδα, αίτημα που τίθεται κυρίως από τον ΣΕΒ».

Παπαβασιλείου: «Όλα αυτά έχουν ανοίξει το θέμα είναι τι προτίθεται να συζητήσει η ΓΣΕΕ και ο ΣΕΒ. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος ξεκαθάρισε ότι τα συνδικάτα δεν θα κάνουν διάλογο για ελαστικές σχέσεις. Η ΓΣΕΕ συζητά μόνο για τη μείωση του ωραρίου»

Αναφορικά με την πρόταση Πολυζωγόπουλου που έκανε αίσθηση και αφορά την επιπλέον συνεισφορά των εργαζομένων και συνταξιούχων με μισθούς 1500 ευρώ: «Προσωπικά πιστεύω ότι ο εργαζόμενος δεν πρέπει να συνεισφέρει περισσότερο γιατί είναι ο μόνος που δίνει τα πιο πολλά…Η κυβέρνηση δείχνει αδυναμία να δώσει λύσεις. Το θέμα είναι κατά πόσο το συνδικαλιστικό κίνημα θα πάει σ’ αυτή την κατεύθυνση γιατί βλέπουμε ότι στο φινάλε τα σπασμένα τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι…» και: «Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλες αντοχές», σύμφωνα με το κείμενο του διαβήματος της ΓΣΕΕ προς την κυβέρνηση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μοίρασαν… την πίτα του Νομαρχιακού προεδρείου

Συμπιλίδου, πρόεδρος, Χατζημεμίς Τουρκές Αντιπρόεδρος, Στάντζιου γραμματέας. Συμπιλίδου: «…