Για τη σάλτσα βασιλικού ντομάτας από λευκό κρασί
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/4 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες θρυμματισμένης κόκκινης πιπεριάς
3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
10-15 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1/4 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
1/2 φλιτζάνι φρέσκος βασιλικός, ψιλοκομμένος
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα φρέσκου λεμονιού
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
Για τον μπακαλιάρο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 και 1/2 κιλό φρέσκος μπακαλιάρος, κομμένος σε 4 φιλέτα
Αλατοπίπερο
Για τη σάλτσα: Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε θρυμματισμένες νιφάδες κόκκινης πιπεριάς και το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό. Προσθέστε τα ντοματίνια και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν, για 9 έως 12 λεπτά. Προσθέστε το λευκό κρασί, ανακατέψτε και αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει ελαφρά. Προσθέστε το βασιλικό, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι, τη ζάχαρη και το πιπέρι και μαγειρέψτε για 2 λεπτά.
Για τον μπακαλιάρο: Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Στεγνώστε τον μπακαλιάρο με χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια αλατοπιπερώστε και τις δύο πλευρές του μπακαλιάρου. Βάλτε τον μπακαλιάρο στο λάδι και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει, περίπου 3 λεπτά. Αναποδογυρίστε προσεκτικά τον μπακαλιάρο και συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλα 3 με 4 λεπτά. Περιχύνουμε τον μπακαλιάρο με τη σάλτσα και την αφήνουμε να ζεσταθεί για ένα λεπτό.