Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ Η 6η Απριλίου καθιερώνεται ως Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού

Η 6η Απριλίου καθιερώνεται ως Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού

0

Για τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και τη διεθνοποίηση των ιστορικών γεγονότων

Με το άρθρο 48 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών που ήταν σε διαβούλευση έως τις 21/6 καθιερώνεται η 6η Απριλίου ως Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι έχουν αναγνωριστεί επίσης, η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος.

Των εν λόγω, ωστόσο, γενοκτονιών προηγήθηκε η συστηματική εξόντωση των Ελλήνων της Θράκης, και ιδίως της Ανατολικής Ρωμυλίας, η οποία προετοίμασε τις πρακτικές και πολιτικές, που υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν κατά του ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμού.

Ο συμβολισμός της 6ης Απριλίου είναι έντονος, καθώς το 1914, άρχισε την ημέρα αυτή η απηνής προσπάθεια εξαφάνισης του Ελληνισμού της Ανατολής, η οποία ολοκληρώθηκε το 1923.

Για τον λόγο αυτό η καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως ημέρας μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού, συμβάλλει αφενός στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και αφετέρου στη διεθνοποίηση ενός ιστορικά επιβεβαιωμένου γεγονότος

Το σχετικό άρθρο αναφέρει: «1. Ορίζεται η 6η Απριλίου ως Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού. 2. Ο χαρακτήρας, το περιεχόμενο, ο φορέας και ο τρόπος οργάνωσης των εκδηλώσεων μνήμης καθορίζεται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, κατόπιν διαβούλευσης με τις αντιπροσωπευτικότερες οργανώσεις θρακικών σωματείων».

  • Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

    Ένα παράξενο ζευγάρι Τους βλέπω καιρό τώρα και παράξενο, διατηρούν την ίδια τακτική. Η κυρ…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΙΣΤΟΡΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

“Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας”

Επετειακή έκθεση στο Μουσείο Ακροπόλεως, με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Την Πα…