Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

0

Ένα παράξενο ζευγάρι
Τους βλέπω καιρό τώρα και παράξενο, διατηρούν την ίδια τακτική.
Η κυρία, μεταξύ 35-45, φυσικά ανοιχτόχρωμη, σχετικά ψηλή, ψηλότερη από τον σύζυγό της, προηγείται με μεγάλο δρασκελισμό.
Πίσω ακολουθεί αυτός, σχετικά κοντός, σε απόσταση 3-4 βημάτων. Ο ένας πίσω από τον άλλο. Ποτέ δίπλα-δίπλα. Συνήθως δε συνομιλούν και περισσότερο μιλάει η γυναίκα. Ο άντρας ακούει και σπανίως μιλάει. Η γυναίκα δείχνει εμφανώς πως κυριαρχεί, πως κάνει κουμάντο.
Δεν τους γνωρίζω, τους βλέπω συχνά και μου’ ρχεται έτσι από περιέργεια να τους σταματήσω. Κυρίως τη γυναίκα. Να μάθω πως λέγεται γιατί δεν μου φαίνονται ντόπιοι.
Επαγγελματικά καθαρίζουν την διπλανή πολυκατοικία και μάλλον μ’ αυτό ασχολούνται.
-Ένα πραγματικά παράξενο ζευγάρι.
Γ.Δ.


Έπρεπε να γίνει
Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση οι Θρακιώτες υποδέχθηκαν την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για την καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού.
Έτσι, και με την κρατική πλέον επισημοποίηση και το κύρος της Πολιτείας, ο Θρακικός Ελληνισμός θεσμοθετημένα μπορεί να εργαστεί για την διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και τη διεθνοποίηση των ιστορικών γεγονότων όπως των γενοκτονιών.
Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται όπως έχουν επίσης, η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος.
Των εν λόγω, ωστόσο, γενοκτονιών προηγήθηκε η συστηματική εξόντωση των Ελλήνων της Θράκης, και ιδίως της Ανατολικής Ρωμυλίας, η οποία προετοίμασε τις πρακτικές και πολιτικές, που υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν κατά του ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμού.
Γ.Δ.


Χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες
Κάθε μέρα σχεδόν σε κάποια μέρη της χώρας μας συμβαίνουν τροχαία ατυχήματα. Ατυχήματα με θύματα, με τραυματισμούς, με υλικές ζημιές.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας χάνουν τη ζωή τους, χιλιάδες κάθε χρόνο μας λένε τα στοιχεία.
Ατυχήματα με οδηγούς Ι.Χ. αυτοκινήτων, μοτό και πάσης φύσεως μηχανοκίνητων ειδών.
Εκείνο όμως που προβληματίζει το αρμόδιο υπουργείο είναι πως τα περισσότερα περιστατικά οφείλονται σε οδήγηση από κατανάλωση αλκοόλ. Πρώτη η παράβαση αυτή και ακολουθούν όλες οι άλλες. Τα συμπεράσματα πολλά, οι αιτίες επίσης, τα λόγια ακόμη περισσότερα.
Θυμάμαι με θλίψη της πρόταση του Ιαβέρη που θεωρούσε απαραίτητη η οδηγητική συμπεριφορά να διδάσκεται στα σχολεία.
Γ.Δ.


Η παραίτηση Μπαντάκ
Πέπλος μυστηρίου καλύπτει την παραίτηση του Σιαμπάν Μπαντάκ από την θέση του αντιδημάρχου Καθαριότητας και την ανεξαρτητοποίησή του. Ο ίδιος επικαλείται ως λόγους της παραίτησής του ότι  δεν υπάρχει συλλογικότητα και  ενότητα στην παράταξη και πως αυτό μόνο ήταν μόνο μια προεκλογική εξαγγελία. Αν θεωρήσουμε ότι αυτός  είναι ο πραγματικός λόγος, δηλαδή ο κ. Μπαντάκ εννοεί ότι  στην παράταξη επικρατεί το «ο καθένας για την πάρτη του» και είναι διαλυμένοι; Πάντως κάτι  τέτοιο δεν φάνηκε ως τώρα. Αυτό που φαίνεται όμως είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην παραγωγή έργου. Συνεχώς μιλούν για έργα που Θα γίνουν, διαγωνισμοί που Θα τρέξουν , σε προτάσεις και σχέδια που εντυπωσιάζουν αλλά σε ενεστώτα χρόνο …προσγειώνονται και περιορίζονται σε μια απλή  διαχείριση της καθημερινότητας. Σε κάθε περίπτωση η παραίτηση  Μπαντάκ προκαλεί  κλυδωνισμούς στην δημοτική αρχή και ίσως είναι η κορυφή του …παγόβουνου!.
Μ.Ξ.


Ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης
Στη σημερινή συγκυρία, με την Ρωσία να κλείνει σταδιακά τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρώπης, η πάλαι ποτέ «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας μετατρέπεται σταδιακά σε «μεγάλο ασθενή». Η χώρα που εδώ και δεκαετίες κουνούσε το δάχτυλο σε όλους και καθόριζε προς όφελος της τα πάντα, δημοσιονομικούς κανόνες, ισοτιμίες, αποφάσεις του eco/fin και του eurogroup, ακόμη και πολιτικές εξελίξεις σε άλλες χώρες: η Γερμανία.
Συνεπεία μίας πολιτικής που ακολούθησαν πιστά οι κυβερνήσεις Σρέντερ και Μέρκελ, η Γερμανία εξαρτήθηκε από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου σε βαθμό σχεδόν απόλυτο (παρά τις προειδοποιήσεις των Αμερικανών). Υπάρχει όμως ένα σκοτεινό σημείο στο οικονομικό θαύμα της Γερμανίας των τελευταίων χρόνων. Κανείς δεν γνωρίζει τους όρους και τις τιμές που προμηθευόταν το ρωσικό φυσικό αέριο όλα αυτά τα χρόνια.  Προφανώς το προμηθευόταν σε όρους προνομιακούς και προφανέστερα σε αυτήν την προνομιακή συνθήκη οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό και η ανάπτυξη της τα προηγούμενα χρόνια, όταν κουνούσε το δάχτυλο στους υπολοίπους.
Σήμερα είναι η πλέον ευάλωτη στον εκβιασμό του Πούτιν και κινδυνεύει να ξεμείνει από ενέργεια σε λίγους μήνες. Και ψάχνει απεγνωσμένα τρόπους να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας, σχεδιάζοντας ακόμα και επιβολή δελτίου καυσίμων στους πολίτες της! Τώρα η Γερμανία ζητεί αλληλεγγύη και καλά κάνει. Όμως αυτή τη φορά δεν μπορεί η ευημερία του ενός να είναι σημαντικότερη από εκείνη την υπολοίπων. Και μάλλον όλα θα πρέπει να αξιολογηθούν διαφορετικά όταν έλθει η ώρα για συζητήσεις και αποφάσεις σε θέματα όπως οι δημοσιονομικοί κανόνες ή την αλλαγή της αρχής της ομοφωνίας για τη λήψη αποφάσεων…
Α.Κ.


Το ερώτημα Σιαμπάν Μπαντάκ
Αναφαίρετο το δικαίωμα της παραίτησης κάθε δημοτικού συμβούλου. Άρα το ίδιο ισχύει και για τον Σιαμπάν Μπαντάκ. Η παραίτησή του όμως δημιουργεί απορία ως προς το επιχείρημα και αιτιολόγηση που επικαλείται στην επιστολή του προς τον δήμαρχο για την ανεξαρτητοποίηση.
Δηλαδή αιτία της παραίτησής του είναι η ενόχλησή του για έλλειψη ενωτικής λειτουργίας της δημοτικής πλειοψηφίας.
Θυμίζουμε πως ο Σιαμπάν Μπαντάκ ήταν αντιδήμαρχος καθαριότητας από την αρχή της θητείας του μέχρι και της παραιτήσεώς του.
Προφανώς οι λόγοι που επικαλείται της παραιτήσεώς του δεν είναι αυτοί. Σίγουρα υπάρχουν άλλοι οι οποίοι σύντομα θα φανούν και θα αξιολογηθούν αναλόγως.
Γ.Δ.


Εκδηλώσεις για όλα τα γούστα
Δύο χρόνια μάντρωμα, δύο χρόνια περιορισμών, ε, μόλις δόθηκε το σύνθημα, απανταχού της χώρας άρχισε το… πανηγύρι.
Ένα πράγμα μοναδικό, που δείχνει πόσο έλειψαν κάποια πράγματα από τους Έλληνες.
Σήμερα λοιπόν, πανελλαδικά αλλά και τοπικά, έχουμε μια υπερπροσφορά εκδηλώσεων. Εκδηλώσεις για όλα τα γούστα αλλά και για όλα τα βαλάντια. Διαλέγεις και παίρνεις.  Επιλογές πολλές. Σε πόλη και περιφερειακά, σε κάμπο, βουνά και παραλίες. Στα πανηγύρια, τα γήπεδα, τα θέατρα, στις συναυλίες  η Ελλάδα ξεσκάει και ξεσπάει δυνατά, ορμητικά και με πνεύμα ελεύθερο, αγνοώντας τις δυσάρεστες ειδήσεις.
Γ.Δ.


Κάντε μια στάση
Ναι, αξίζει να κάνετε μια στάση στο 8ο χιλιόμετρο, στο οίκημα που βρίσκεται εκεί, στο σημείο ακριβώς που υπάρχει η διχάλα, δεξιά προς Μύκη και αριστερά προς Σταυρούπολη.
Εκεί λοιπόν, οι γυναίκες της ορεινής περιοχής και πιο συγκεκριμένα από τον Κένταυρο, έχουν δημιουργήσει όμορφα, παραδοσιακά πλεκτά είδη φτιαγμένα στους αργαλειούς.
Γι’ αυτό σας προτρέπω να κάνετε μια στάση εκεί. Θα συναντήσετε τις υφάντρες αυτές, τα είδη τους, χειροποίητα όλα.
Το όνομα αυτής της προσπάθειας «Pleteno» που στα πομάκικα σημαίνει πλέκω.
Μάλιστα πρόσφατα το υπουργείο Πολιτισμού πρόσφερε προς την Κοινοπραξία των γυναικών δύο νέους παραδοσιακούς αργαλειούς.
-Αξίζει, ναι, να κάνετε μια στάση εκεί.
Γ.Δ.


Λίγα λόγια εις Μνήμη της Ανατολικοθρακιώτισσας γιαγιάς μας!
Με το Άρθρο 48 σχεδίου νόμου του ΥΠΕΣ καθιερώνεται η  6η  Απριλίου, Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού με σκοπό τη διαφύλαξη της μνήμης και τη διεθνοποίηση ενός ιστορικά επιβεβαιωμένου γεγονότος. Είναι μια δίκαιη πράξη που μάλιστα καθυστέρησε πολύ. Δεν μπορεί να έχουμε την Ημέρα Μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού , του Μικρασιατικού Ελληνισμού και όχι του θρακικού Ελληνισμού. Το χρωστάμε στους προγόνους μας που υπέστησαν την ίδια συστηματική εξόντωση και  τον ξεριζωμό από τα χώματα την Ανατολικής Θράκης κατά την περίοδο 1914– 1923 από τους Νεότουρκους. Τις ίδιες βιαιοπραγίες.  Είναι νωπές οι μνήμες ακόμη στα χωριά μας. Οι περισσότεροι από μας έχουμε έναν τουλάχιστο πρόγονο που ήρθε πρόσφυγας από εκείνα τα μέρη. Πολλοί μάλιστα δεύτερης και τρίτης γενιάς έχουν πάει και έχουν αναζητήσει στις ρίζες τους, τα σπίτια τους  στα χωριά που έμειναν οι παππούδες τους. Κουβαλάνε το  φορτίο του ξεριζωμού στην ψυχή τους όπως οι  παππούδες τους όταν ήρθαν πρόσφυγες με τους λιγοστούς μπόγους τους για να ριζώσουν σε νέα πατρίδα. Και τα κατάφεραν όπως και οι Πόντιοι και  οι Μικρασιάτες.
Τιμή και  Δόξα σ’ αυτούς τους Αγωνιστές της Ζωής και Αιωνία η Μνήμη τους!
Μ.Ξ.


Στις Δημοκρατίες οι ευθύνες είναι ατομικές
Συμπολίτης, φίλος αγαπητός και μοναδικός ως προς το ήθος και την ανθρωπιά του, τηλεφώνησε με αφορμή προχθεσινό σχόλιο ως προς την ευθύνη του κάθε ενός προσωπικά ως προς τις πράξεις που είναι τελείως κάτι άλλο από τις συλλογικές που δεν διαχέονται στους γύρω συγγενείς.
Με αφορμή λοιπόν αυτό το σχόλιο, μου είπε το ακόμη πιο σωστό και ουσιαστικό, πως στις Δημοκρατικές χώρες οι ευθύνες είναι ατομικές. Το άτομο είναι εκείνο που φέρει την ευθύνη των πράξεών του και μόνον.
Η Πολιτεία του δίνει τα μέσα, τους τρόπους και τις ευκαιρίες να προοδεύσει, διαπρέψει, ξεχωρίσει μέσω των προσωπικών επιλογών, εργασίας και ικανοτήτων. Αν το άτομο «ξεστρατίσει» αυτό αφορά το ίδιο και μόνον αυτό. Άρα, ενώ είχε τις ευκαιρίες στο Δημοκρατικό περιβάλλον, όπως όλοι.
Προσωπική και ατομική ευθύνη λοιπόν. Για το καλό αλλά και το κακό.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…