Θέμα 1ο
12 θέσεις στην Ξάνθη
Κοινωφελής εργασία στον Πολιτισμό
Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι άνεργοι έως 35 ετών
Με 74 νέες θέσεις στην Ξάνθη, την Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία συνεχίζεται το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στον πολιτισμό. Ήδη έχουν ανακοινωθεί από το ΑΣΕΠ περί τις 200 από τις συνολικά 1.650 θέσεις που θα προκηρυχθούν φέτος και αφορούν στην πρόσληψη ανέργων στην ειδικότητα αρχαιολόγων, φυλάκων, εργατών, καθαριστών και μουσειολόγων για επτά μήνες και συγκεκριμένα το διάστημα από 1/3/2013 έως 1/10/2013.
Οι άνεργοι θα λαμβάνουν για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης το ποσό των 25 ευρώ, ενώ ο μισθός τους θα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 625 ευρώ μηνιαίως Καθοριστικά κριτήρια πρόσληψη για τους ενδιαφερομένους αποτελούν η ηλικία και η ανεργία. Συγκεκριμένα, τις προκηρύξεις μπορούν να πάρουν μέρος μόνο νέοι άνεργοι έως 35 ετών, παρότι υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες από αποφοίτους 1ΕΚ (ειδικότητας Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων), που διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό της πλειοψηφίας των μελών τους από τους διαγωνισμούς λόγω του ορίου ηλικίας.
Προτεραιότητα δίνεται σε μακροχρόνια ανέργους, σε βραχυχρόνια και μακροχρόνια ανέργους που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και σε ανέργου νέους έως 30 ετών που αναζητούν εργασία, προκειμένου να επικεντρωθεί η δράση στον στόχο που είναι η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.
Επισημαίνεται ότι η κατάταξη των υποψηφίων εξαρτάται από τα ακόλουθα κριτήρια τα οποία μοριοδοτούνται συνδυαστικά: κατάσταση ανέργου, οικογενειακή κατάσταση, οικογενειακό εισόδημα, κατάσταση υγείας και εντοπιότητα.
90 θέσεις για την ΑΜΘ
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης αναμένεται να προκηρυχθούν γύρω στις 90 θέσεις, ενώ οι ΜΚΟ που θα τις προκηρύξουν θα είναι η ΑΜΚΕ Αρωγή και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει:
– Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους-μέλους της Ε.Ε ή ομογενείς ή υπήκοοι τρίτων χωρών με δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
– Να είναι άνεργοι που έχουν γεννηθεί από 1/1/1978 και μετά.
– Να κατέχουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής.
Επισημαίνεται ότι η κατάταξη των υποψηφίων εξαρτάται από τα ακόλουθα κριτήρια τα οποία μοριοδοτούνται συνδυαστικά:
•Κατάσταση ανέργου
•Οικογενειακή κατάσταση
•Οικογενειακό εισόδημα
•Κατάσταση υγείας
•Εντοπιότητα.
Οι θέσεις μοιράζονται στις οκτώ περιφέρειες σύγκλισης (Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Πελοποννήσου). Από το πρόγραμμα εξαιρούνται οι περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδος και του Νοτίου Αιγαίου.
12 θέσεις στην Ξάνθη
Ίδρυμα θρακικής Τέχνης – Παράδοσης
ΛΑ’ ΕΠΚΑ (Μουσείο Αβδήρων)
ΔΕ Ημερήσιων Φυλάκων | 5 |
ΔΕ Νυχτοφυλάκων | 1 |
ΠΕ Αρχαιολόγων | 1 |
ΠΕ Μουσειολόγων/ Μουσειοπαιδαγωγών | 1 |
ΥΕ Εργατών/ Εργατοτεχνιτών | 4 |
Θέμα 2ο
Προσλήψεις εκπαιδευτών στα Κέντρα Διά Βίου Mάθησης
Εκπαιδευτές για τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης που λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα θα προσλάβει το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. στο πλαίσιο των Πράξεων «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας και Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας». Οι νέοι Εκπαιδευτές θα συνάψουν συμβάσεις έργου με τον φορέα, αφού προηγουμένως ενταχθούν με βάση το σύνολο των μορίων τους σε πίνακες ταξινομημένους ανά Περιφερειακή Ενότητα και ειδικότητα και επιλεγούν σύμφωνα με την κατάταξη τους. Στην Αττική θα καλύψουν τις ανάγκες του Βόρειου Τομέα Αθηνών, του Δυτικού, του Κεντρικού, του Νότιου, Πειραιώς και Νήσων, της Ανατολικής Αττικής και της Δυτικής Αττικής. Επίσης θα εργαστούν στα Κέντρα των περιοχών Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας, Άρτας, Θεσπρωτίας,
Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Αργολίδος, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Λέσβου, Σάμου, Χίου, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης και Χανίων. Οι ενδιαφερόμενοι επιτρέπεται να υποβάλουν πρόταση για μία μόνο ειδικότητα και σε μία μόνο Περιφερειακή Ενότητα / Τομέα της επιλογής τους. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση http://sde.
ideke.edu.gr έως και τις 18 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους (ταχυδρομικώς ή ιδιοχείρως) εντός σφραγισμένου φακέλου έως τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στη διεύθυνση: Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, Αχαρνών 417 και Κοκκινάκη, 11143 Αθήνα (Κεντρική Γραμματεία, 3ος όροφος).
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ.: 2131311501, 2131311503, 2131311505 ή στον διαδικτυακό τόπο: www.inedivim,gr.
Θέμα 3ο
Ξεκλειδώνουν 3.422 συμβάσεις έργου σε δήμους
Οι νέες θέσεις στους δήμους αφορούν κυρίως διοικητικές ειδικότητες
«Πράσινο φως» για την πρόσληψη 3.422 συμβασιούχων στους δήμους έδωσε η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Στους OTA, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών το 2012 απασχολούνταν 4.277 εποχικοί υπάλληλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου που αμείβονται είτε από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους είτε με αντίτιμο που καταβάλλουν οι δημότες είτε μέσω ΕΣΠΑ. Φέτος, ο αριθμός των εποχικών υπαλλήλων δεν θα ξεπεράσει τις 3.422 συμβασιούχους, ενώ γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο Εσωτερικών να εξαιρεθούν από το ανώτατο πλαφόν οι θέσεις που θα χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ. Από τον συγκεκριμένο αριθμό εποχικού προσωπικού που θα προσληφθεί είτε με σύμβαση έργου είτε με σύμβαση ορισμένου χρόνου, εξαιρούνται οι θέσεις της καθαριότητας καθώς αμείβονται από ανταποδοτικά τέλη των ΟΤΑ.
Παράλληλα οι δήμοι θα μπορούν μέχρι το τέλος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος να αξιοποιούν συμβάσεις έργου ακόμα και για θέσεις που προβλέπονται στο οργανόγραμμά τους (π.χ. γραμματειακή υποστήριξη) πάντα όμως μέσω της διαδικασία που προβλέπει ο νόμος του ΑΣΕΠ (2190/1994) με διαγωνισμό και μοριοδότηση των υποψηφίων.
Eπίσης προβλέπεται παράταση της ισχύος των εγκρίσεων για τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού που δόθηκαν το 2012 και δεν αξιοποιήθηκαν από τους ΟΤΑ. Οι συγκεκριμένες συμβάσεις επιτρέπεται να συναφθούν μέχρι την 31-12-2013 και ο αριθμός τους ξεπερνά το πλαφόν των 3.422 συμβάσεων που έχει καθοριστεί για το 2013.
Οι δήμος θα πρέπει να έχουν καταθέσει τα αιτήματάτου5 μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία έγκριση των θέσεων από τη διυπουργική επιτροπή. Κατόπιν οι προκηρύξει των δήμων θα ελεγχθούν από το ΑΣΕΠ και οι προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν με τη μοριοδότηση που προβλέπει ο νόμος 2190/1994.
Θέμα 4ο
3.571 προσλήψεις μονίμων
2.497 θέσεις σε υπουργεία και περιφέρειες – 552 σε νοσοκομεία
Προσλήψεις 3.571 υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα προγραμματίζει για το 2013 η κυβέρνηση, έκτων οποίων 2.497 σε υπουργεία και περιφέρειες, 197 σε οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης ,552 σε νοσοκομεία, 148 σε νομικά πρόσωπα και 177 σε ΔΕΚΟ. Προτεραιότητα θα δοθεί στην πρόσληψη επιτυχόντων του ΑΣΕΠ προηγουμένων ετών.
Ο προγραμματισμός προσλήψεων θα βασιστεί στην αναλογία 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις όσο και στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των μεμονωμένων φορέων, όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα.
Η κατανομή των προσλήψεων θα αποφασιστεί ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε φορέα, γεγονός που σημαίνει ότι σε κάποιους φορείς θα γίνουν περισσότερες προσλήψεις από αυτές που καθορίζει η αναλογία ενώ σε άλλους οι διορισμοί θα νοσοκομεία είναι λιγότεροι. Στο σύνολο των φορέων θα τηρηθεί η αναλογία του «1 προς 5» ανάλογα με τις ανάγκες που διαμορφωθούν και από τις μετακινήσεις προσωπικού που θα πραγματοποιηθούν με την ψήφιση των νέων οργανογραμμάτων.
Στο ίδιο διάστημα οι αποχωρήσει υπαλλήλων από το Δημόσιο θα φτάσουν τιβ 2 5.3 72. Συνολικά στην τετραετία 2013- 2016 θα αποχωρήσουν 96.139 άτομα, όταν κατά την ίδια χρονική περίοδο στο Δημόσιο θα προσληφθούν 15.234 υπάλληλοι. Δηλαδή, μέχρι το 2016 θα έχει μειωθεί το προσωπικό κατά 80.905 άτομα μόνο από την εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις.
Ειδικότερα, οι εξειδικευμένες ανάγκες μεμονωμένων φορέων που ελήφθησαν υπόψη στον ανωτέρω προγραμματισμό είναι οι εξής:
Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, για τα έτη 2013 και 2014 δεν θα πραγματοποιηθούν προ- σλήψεΐ5 ένστολου προσωπικού, ενώ για τα έτη 2015 και 2016 ο αριθμός αυτός θα ανέλθει στα επίπεδα του 2012 (580 κατ’ έτος).
Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για τη διετία 2013-2014 προβλέφθηκε μείωση των προσλήψεων κατά 30% σε σχέση με αυτές του έτους 2012, δηλαδή 819 άτομα.
Στους ΟΤΑ α’ βαθμού (πλην των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων) δεν θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις τακτικού προσωπικού για όλα τα έτη της περιόδου 2013-2016.
Στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τα έτη 2013 και 2014 δεν θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις διοικητικού προσωπικού, ενώ για το διδακτικό προσωπικό ο λόγος προσλήψεων – αποχωρήσεων θα διαμορφωθεί στο 1 προς 10. Στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται η πρόσληψη 200 εφοριακών εντός του 2013. Στο υπουργείο Δικαιοσύνη προβλέπεται η αποφοίτηση 162 δικαστών από την Εθνική Σχολή Δικαστών.
Θέμα 5ο
Επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων στην Πληροφορική
Νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ για ανέργους και την κατάρτιση τους στην Πληροφορική και τις Επικοινωνίες. αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές διάστημα Συγκεκριμένα αναρτήθηκαν στην σελίδα του ΕΣΠΑ τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι για να ενταχθούν στο πρόγραμμα κατάρτισης. Ακολουθούν τα γενικά χαρακτηριστικά του Προγράμματος κατάρτισης για ανέργους στην Πληροφορική και τις Επικοινωνίες.
Κατηγορία δικαιούχων
ΑμεΑ
Γυναίκες
Κοινωνικά ευπαθείς ομάδες
Σε ποιους απευθύνεται το επιδοτούμενο πρόγραμμα απο το ΕΣΠΑ
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ και πτυχιούχοι ΙΕΚ, ΑΕΙ, ή ΤΕΙ, με πτυχίο Βασικών Δεξιοτήτων ΤΠΕ σε ισχύ. Ειδικότερα, οι πτυχιούχοι ΑΕΙ & ΤΕΙ που λόγω της εγγραφής τους σε επαγγελματικές ενώσεις – επιμελητήρια δεν έχουν την δυνατότητα εγγραφής στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια και α) να είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιο επιμελητήριο β) να βεβαιώνουν την ανεργία τους με υπεύθυνη δήλωση του Νόμου 1599/86.
Ποσό και διάρκεια επιχορήγησης
Οι άνεργοι, με ή χωρίς δικαίωμα τακτικού επιδόματος, λαμβάνουν εκπαιδευτικό επίδομα 2€ μικτά ανά ώρα κατάρτισης ή 3€ μικτά εάν ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες πληθυσμού. Το επίδομα καταβάλλεται μετά από την ολοκλήρωση της κατάρτισης και την επιτυχή συμμετοχή τους στις εξετάσεις πιστοποίησης.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι 100 ώρες, εκ των οποίων 70 ώρες ασύγχρονη τηλε-κατάρτιση και 30 ώρες διδασκαλία σεμιναριακού τύπου, η οποία πραγματοποιείται σε πέντε (5) εκπαιδευτικές συναντήσεις των έξι (6) ωρών.
Προϋπολογισμός
€ 14.400.000
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται:
•στις κατά τόπους Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης και τα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ
•στα Πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα και παρατίθενται στη σελίδα www.eye-ekt.gr.