Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά 680.000 ευρώ σε 580 καπνοπαραγωγούς της Ξάνθης

680.000 ευρώ σε 580 καπνοπαραγωγούς της Ξάνθης

0

Με δικαστική απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης για την γνωστή υπόθεση της Καπνικής Μιχαηλίδη – Τα περίμεναν 5 χρόνια.

 

«Σβήνει» ο καπνός στην Ξάνθη – Μειώνεται κάθε χρόνο η παραγωγή και οι παραγωγοί

 

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια 1.114 καπνοπαραγωγών εκ των οποίων 580 από το νομό μας που είδαν τα λεφτά μιας σοδειάς τους  να γίνονται …καπνός μετά την πτώχευση της Καπνικής Μιχαηλίδη και τη δέσμευσή τους από τις Τράπεζες. Μετά από 5 χρόνια μέσα sτις δικαστικές αίθουσες, η απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης τους δικαίωσε βάζοντας έτσι οριστικό τέλος σε μια ταλαιπωρία. Έτσι οι καπνοπαραγωγοί θα δουν τα χρήματά τους να πιστώνονται τις επόμενες μέρες στους λογαριασμούς τους.

580 καπνοπαραγωγοί από την Ξάνθη θα δουν στους λογαριασμούς τους 680.000 ευρώ

Την σχετική ενημέρωση στους καπνοπαραγωγούς έκανε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Ακατέργαστου Καπνού του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ξάνθης «Η ΕΝΩΣΗ», κ. Μιχάλης Πασχαλίδης, εκφράζοντας την χαρά και την ικανοποίησή του που μια υπόθεση που τους  ταλαιπώρησε τόσο και είχε κόστος σε χρόνο, χρήμα καθώς και ψυχικό κόστος,  έχει θετική έκβαση και επιτέλους οι  καπνοπαραγωγοί δεν θα χάσουν τα χρήματα που ήταν κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς. Να σημειώσουμε ότι  οι περισσότεροι από τους 580 είναι από την ορεινή περιοχή ενώ τα χρήματα που εντός των επόμενων ημερών θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους ανέρχονται σε 680.000 ευρώ.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Πασχαλίδης αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης που ξεκίνησε το 2016. Η «ομηρεία» των παραγωγών ξεκίνησε μετά τη συγκομιδή της σοδειάς του 2016, η οποία είχε πωληθεί στην κραταιά μέχρι τότε μεταποιητική βιομηχανία «Καπνική Μιχαηλίδη», που αποδείχθηκε, ωστόσο, πως είχε ξύλινα πόδια. Η εταιρεία παρότι είχε συμβατική υποχρέωση να τους πληρώσει μέσα σ’ ένα μήνα από τότε που πήρε το προϊόν τους δεν το έκανε. Έτσι η Ομάδα Παραγωγών Ακατέργαστου Καπνού (ΟΠΑΚ) ΕΑΣ Ξάνθης έστειλε Εξώδικο στην εταιρεία ζητώντας να καταβληθούν τα χρήματα εντός 10 ημερών. Όμως η εταιρεία τελικά κήρυξε πτώχευση, η οποία οδήγησε σε δέσμευση των καπνών της από τις Τράπεζες. Στη συνέχεια οι καπνοπαραγωγοί κατάφεραν να πάρουν στα χέρια τους περίπου 1.300 τόνους καπνών, τους οποίους στη συνέχεια φύλαξαν και συντήρησαν σε αποθήκες που ενοικίασαν με δικά τους έξοδα, μέχρι να δουν τί θα πράξουν. Περίπου 18 μήνες μετά, τα αποθηκευμένα καπνά πωλήθηκαν αλλά τα χρήματα από τη συναλλαγή, με δεδομένο ότι εκκρεμούσαν δικαστήρια με αμφίβολη την έκβασή τους, κατατέθηκαν στο Παρακαταθηκών και Δανείων όπου βρίσκονται μέχρι και σήμερα. Ο κ. Πασχαλίδης εξέφρασε παράλληλα και τις επιφυλάξεις του δεδομένου ότι είναι πιθανό οι Τράπεζες να προσφύγουν τον Άρειο Πάγο κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.

1.114 συνολικά παραγωγοί θα πάρουν 4,5 εκ. ευρώ από την σοδειά του 2016

Σε δηλώσεις του στο «Ε» για το θέμα ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακατέργαστου Καπνού κ. Βασίλης Μελενεκλής ανέφερε πως : «1.114 συνολικά παραγωγοί θα πάρουν τα λεφτά τους περίπου 4,5 εκ. ευρώ από την σοδειά του 2016. Στην αρχή όταν δεσμεύτηκε η παραγωγή οι αγρότες πανικοβλήθηκαν ότι θα χάσουν τα λεφτά τους. Συμφωνήσαμε να τα διεκδικήσουμε δικαστικά.  Όταν έγινε αυτό καταλάβαμε ότι  μόνο μ’ αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα λεφτά. Μετά από 5 χρόνια αγώνα με 32 δίκες που όλες τις κερδίσαμε με αντιδίκους τις μεγαλύτερες ελληνικές και ξένες τράπεζες ήρθε η τελική δικαίωση. Αν δεν υπάρχει νέα προσφυγή στον Άρειο Πάγο θα μπορέσουν να πάρουν τα λεφτά τους άμεσα».

«Σβήνει» ο καπνός στην Ξάνθη

Η καπνοκαλλιέργεια, που ήταν συνυφασμένη με την ιστορία της Ξάνθης και συνετέλεσε στην μεγάλη οικονομική της ανάπτυξη στα χρόνια του Μεσοπολέμου όταν γινόταν και μεταποίηση και  εμπορία καπνού πλέον σβήνει. Αυτό βεβαιώνει ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Ακατέργαστου καπνού Ξάνθης, κ. Πασχαλίδης: «Ο καπνός είναι πολύ δύσκολη καλλιέργεια. Οι  νέοι δεν την προτιμούν. Στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες και οι παλαιότεροι είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί είτε έχουν αποβιώσει. Δεν υπάρχει ανανέωση της καλλιέργειας, γι αυτό έχουμε μείωση στην παραγωγή κάθε χρόνο».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Ο Χ. Ζεϊμπέκ ρωτά για την καταστροφή της αλιείας στη λιμνοθάλασσα της Βιστoνίδας

Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέ…