Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

0

Έπεσε μετά από 83 μέρες η Μαριούπολη
Ένα μεγάλο μέρος την νότιας Ουκρανίας έχει καταληφθεί από τους Ρώσους. Κι όπως όλα δείχνουν ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δεν έχει σκοπό να σταματήσει. Τίποτε δεν φαίνεται ικανό να τον σταματήσει. Τα πράγματα οξύνονται περισσότερο από την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.  Ο πόλεμος θα συνεχιστεί, ανθρώπινες ζωές θα χάνονται και η κρίση θα βαθαίνει. Κρίση ενεργειακή, κρίση επισιτιστική, κρίση πολιτική.
Η Ευρώπη παρακολουθεί και στέλνει μηνύματα μέσω της Eurovision προς την Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι πολίτες ψήφισαν την Ουκρανία για να δηλώσουν την στήριξή τους.
Μ.Ξ.


19 Μαΐου
Η μνήμη ενός λαού είναι ο σπόρος που φυτεύεται και διαιωνίζει το μέλλον του. Ένας ιερός σπόρος που με αγάπη, συγκίνηση και θυσίες ποτίζεται τώρα στη Νέα Πατρίδα γιατί η παλιά χάθηκε και μαζί της χιλιάδες ψυχές χωρίς λόγο, χωρίς αιτία.
Αυτήν τη μνήμη του άδικου χαμού, τη γενοκτονία τους, θυμούνται οι Πόντιοι όπου γης, από το Κεμαλικό καθεστώς.
Η 19η Μαΐου αυτή την ιστορία τιμά, μεταφέροντάς την από γενιά σε γενιά σαν ιερή παρακαταθήκη με μια υπόμνηση. Να αναγνωριστεί ο άδικος θάνατος, το μεγάλο κακό, ο σχεδιασμένος αφανισμός.
Οι Πόντιοι όπου γης αυτό ζητούν, γι’ αυτό αγωνίζονται. Την αναγνώριση του κακού, του θανάτου.
-Μάιος 19, ημερομηνία μνήμης και ζωής για τους Πόντιους.
Γ.Δ.


Η εξωστρέφεια της Ξάνθης
Κατά κοινή αποδοχή, δεν μπορεί κανείς γνώστης των πραγμάτων του πρόσφατου παρελθόντος του τρόπου λειτουργίας του δήμου Ξάνθης, να μη συμφωνεί με την εξωστρέφεια που παρουσιάζει ο δήμος σήμερα.
Συντελεί σ’ αυτήν την επίδοση και ο χαρακτήρας του δημάρχου Μαν.Τσέπελη θα λέγαμε. Ο οποίος διακρίνεται ιδιαίτερα διότι όντως είναι εξωστρεφής άνθρωπος. Επικοινωνεί εύκολα με τους ανθρώπους ενίοτε και σε υπερβολικό ίσως τρόπο.
Αυτή λοιπόν η εξωστρέφεια εκφράζεται και σε ενέργειες και δράσεις και προς τον δήμο. Μάλιστα οι επαγγελματίες του νομού του το έχουν αναγνωρίσει δημόσια. Ο δήμος με δράσεις του βοηθά και στηρίζει σε κάποιο σημαντικό ποσοστό την τοπική αγορά κι αυτό το παραδέχονται όλοι.
Γ.Δ.


Ξεχωρίζει
Δεν μπορείς ν’ αρνηθείς όταν το βλέπεις πως η σημερινή διοίκηση της Νομαρχιακής της Νέας Δημοκρατίας πως διαφέρει αρκετά από τις προηγούμενες.
Κατ’ αρχάς διακατέχεται από εξωστρέφεια κι αυτό είναι σημαντικό.
Δεν μένει κλεισμένη στο γραφείο. Κινείται, δέχεται κόσμο, Συλλόγους, Σωματεία. Επισκέπτεται φορείς, Γενικούς Γραμματείς, συζητά και προωθεί θέματα του νομού.
Δείχνει κινητικότητα η ΔΕΕΠ Ξάνθης και δείχνει πως δεν την ενδιαφέρει η κατοχή ενός τίτλου.
Αλλαγή νοοτροπίας και θεώρηση από  μια άλλη σκοπιά ενός ρόλου και μιας αποστολής.
Γ.Δ.


Αλλού, τα ΑΕΙ αποφασίζουν
Στις σωστά αναπτυγμένες χώρες, σ’ αυτές που ξεχωρίζουν τα πανεπιστήμιά τους για το επίπεδο των σπουδών που προσφέρουν, ισχύει μια σοβαρή ιδιαιτερότητα. Είναι πρώτη και βασική ανάμεσα σε άλλες. Τα ίδια τα πανεπιστήμια αποφασίζουν πόσους νέους φοιτητές θα δεχτούν για κάθε Σχολή τους.
Αυτά γνωρίζουν, αυτά αποφασίζουν κι όχι το υπουργείο Παιδείας όπως εδώ σε μας, στα Βαλκάνια.
Στουμπώνουν τις σχολές κάθε χρόνο άλλοτε με υπεράριθμούς και συνήθως με χωρίς μέλλον και προοπτικές φοιτητές, σχολές που στήθηκαν για άλλους λόγους εκτός της ακαδημαϊκής ανάγκης και πραγματικότητας.
Σημειώστε το αγαπητοί. Αυτό το να αποφασίζουν οι Σχολές πόσοι θα εισαχθούν, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί στην ψωροκώσταινα ούτε μετά από 50 χρόνια.
Αλήθεια ποιος υπουργός Παιδείας έχει το πνεύμα και το ήθος να εκχωρήσει αυτό το εργαλείο;
-Κεμάλ αδελφέ μου, σωτηρία δεν υπάρχει.
Γ.Δ.


Κερδισμένοι- Χαμένοι
Στην πολιτική αντιπαράθεση η ισοπαλία συνήθως απουσιάζει. Νίκη ή ήττα. Μέσος όρος δύσκολα θα βρεθεί και να σταθεί.
Έτσι, διαπιστώσαμε πως νικητής για την Κεντρική Επιτροπή είναι ο Στάθης Γιαννακίδης με μεγάλη διαφορά σταυρών από τον Γ. Χατζηθεοδώρου ο οποίος όπως λέγεται στηρίχτηκε από τον βουλευτή Ζεϊμπέκ και την κυρία Τζαμπάζη.
Εκείνος που επίσης πήγε καλά είναι ο Γρηγόρης Στογιαννίδης που έδωσε έναν δύσκολο αγώνα σχεδόν μόνος.
Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα δε ο Γιαννακίδης έλαβε 140 σταυρούς για την Κ.Ε., η Αν.Τσελέπη 104, ο Στογιαννίδης 70 και ο Χατζηθεοδώρου 70. Τα οριστικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν την Τρίτη αλλά δεν θ’ αλλάξουν κατά πολύ.
Γ.Δ.


Θέμα νέου Συντονιστή
Πέρα από τις συζητήσεις που γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ για τα άτομα που εκλέγονται για την Κεντρική Επιτροπή και ποια τάση στηρίζουν αυτά, γίνεται και μια άλλη συζήτηση. Αυτή εάν θα υπάρξει αλλαγή του Συντονιστή της Νομαρχιακής.
Το θέμα μάλλον απ’ ότι πληροφορούμαι, δεν είναι εύκολο. Κι αυτό διότι ορισμένα μέλη δεν επιθυμούν την αλλαγή στην παρούσα χρονική περίοδο. Πάντως ότι κι αν τελικά αποφασιστεί, αυτό θα γίνει από τα μέλη της Νομαρχιακής.
Υπενθυμίζουμε πως σήμερα, Συντονιστής της Νομαρχιακής είναι ο Γ.Χατζηθεοδώρου ο οποίος δεν περιλαμβάνεται στους προεδρικούς.
Γ.Δ.


Υπουργείο και κουνούπια
Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο νομό μας σε όλο το παραλιακό μέτωπο εξαιτίας των κουνουπιών, δεν περιγράφεται πλέον. Εκείνο όμως που είναι εκτός λογικής και περιγραφής είναι η λειτουργία του αρμόδιου υπουργείου. Το οποίο υπουργείο περιμένει η περιφέρειά μας, να ανάψει το πράσινο φως για να ξεκινήσουν τις ακμαιοκτονίες.
Δηλαδή, να πει το υπουργείο που εδρεύει στην Αθήνα, πότε θα ξεκινήσει το ράντισμα.
Τί τους ενδιαφέρει αλήθεια τους μανδαρίνους; Ξέρουν τι πρόβλημα είναι αυτό μήπως;
Όχι, κι ούτε προβληματίζονται. Αυτοί έχουν το νόμο στα χέρια τους, την εξουσία και κάνουν ό,τι θέλουν. Υπάρχει κάποιος κάτοικος που δε συμφωνεί; Ρητορική η ερώτηση έως αποφασίσει το υπουργείο να ξεκινήσει το ράντισμα στην περιφέρειά μας.
Μια λέξη μόνον γι’ αυτή την κατάσταση. Ντροπή!
Πρόταση από συμπολίτη (που δεν υιοθετώ). Πρότεινε να δέσουμε έναν μανδαρίνο στο Εράσμιο, έναν στα Μάγγανα, έναν άλλο στο Μυρωδάτο κι έναν στ’ Άβδηρα. Για να διαπιστώσουν οι ίδιοι το πρόβλημα…
Γ.Δ.


Η επίσκεψη στο Νεκροταφείο
Ομολογουμένως ήταν μια μοναδική εμπειρία για όλους της αποστολής από την Αθήνα τα όσα έβλεπαν και άκουγαν προχθές στο χώρο του κεντρικού μουσουλμανικού νεκροταφείου από τον Πρόεδρο Καράνταη Χαλήλ.
Και ήταν λογικό. Έβλεπαν πως είναι ένα διαφορετικό νεκροταφείο, μάθαιναν όλα όσα προηγούνται της ταφής, η ίδια η ταφή είναι τελείως διαφορετική όπως συνολικά το τελετουργικό.
Άκουσαν πως το Ισλάμ είναι αντίθετο στις φωτογραφίες στους τάφους, πως υπάρχει δικαίωμα οικογενειακών τάφων και πως σταδιακά οι άλλοι τάφοι αλλάζουν, τοποθετούνται μάρμαρα και άλλα.
Ήταν μια γνωριμία που τα μέλη της αποστολής τους εντυπωσίασε γιατί ήταν κάτι νέο, κάτι διαφορετικό. Η αποστολή ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί διότι στην περιοχή του Σχιστού όπου και το Τέμενος, από την Πολιτεία θα υλοποιηθεί νέο σωστά οργανωμένο Νεκροταφείο για τους μουσουλμάνους της Αθήνας.
Γ.Δ.


Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο επίκεντρο των συνομιλιών Μπάιντεν – Μητσοτάκη
Η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακή πύλη ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο. Άλλωστε, πρόσφατα ο πρωθυπουργός εγκαινίασε στην Αλεξανδρούπολη πρώτη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU), δημιουργώντας ένα από τα πιο καίρια σταυροδρόμια συμβολής στην ενεργειακή ασφάλεια και στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού που θα ωφελήσει εκατομμύρια πολίτες αλλάζοντας τα δεδομένα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Αναβαθμίζεται ενεργειακά η χώρα μας αλλά και η περιφέρειά μας και αυτό δίνει μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές αλλά και εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας.
Θέμα πολύ σημαντικό ειδικά όταν έχεις …θερμόαιμο γείτονα!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …