Σχόλιο για έναν σταυρό
Το θέμα που ακολουθεί αφορά την ενορία Αγίου Ελευθερίου, τον ιερέα πατέρα Άνθιμο και βέβαια την Μητρόπολη ως έχουσα τη γενική ευθύνη των ιερών ναών.
Λοιπόν, η εφημερίδα μας έγινε δέκτης ενός παράπονου χριστιανών της ενορίας οι οποίοι ζητούν να επανατοποθετηθεί στον τρούλο του ναού ο σταυρός. Ο οποίος έπεσε από τον τρούλο εδώ και τρεις μήνες και παρά την όχληση προς τον ιερέα και την επιτροπή του ναού να τοποθετηθεί εκ νέου, όλοι αδιαφόρησαν για να υλοποιήσουν αυτό που όφειλαν να κάνουν μόνοι τους, χωρίς καθυστέρηση και όχληση από τους πιστούς.
Αυτό το θέμα που δημοσιοποιεί η εφημερίδα με την ελπίδα πως η Μητρόπολη θα δώσει εντολή της αποκατάστασης του πεσμένου σταυρού στον τρούλο του ναού.
Γ.Δ.
Ξεκινάει το Ραμαζάνι
Έναρξη της εορταστικής περιόδου του Ραμαζανιού έχουμε από σήμερα. Πρόκειται για την δεύτερη σημαντική γιορτή των Μουσουλμάνων συμπολιτών μας που διαρκεί τριάντα ημέρες.
Πρόκειται για την περίοδο της νηστείας κατά τη διάρκεια της οποίας απέχουν οι πιστοί από φαγητό και νερό από το πρωί μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες. Γευματίζουν μόνον το βράδυ.
Ακολούθως, με την ολοκλήρωση της νηστείας (Ραμαζάνι), ακολουθεί η τριήμερη γιορτή, το Μπαϊράμ, όπου καταναλώνονται ποσότητες γλυκών όπως μπακλαβάς, κανταΐφι και άλλα συνήθως με σιρόπι.
Ευχές λοιπόν στους συμπατριώτες μας μουσουλμάνους να περάσουν την περίοδο αυτή με υγεία, οικογενειακά και πνεύμα αγάπης.
Γ.Δ.
Κάτι νέο
Ένα νέο κατάστημα ετοιμάζεται να λειτουργήσει στην οδό Βελισσαρίου στην πόλη μας. Το όνομά του στην πινακίδα που τοποθετήθηκε ήδη είναι GREEK PHARM.
Βρίσκεται δίπλα στο κατάστημα των ΕΛΤΑ Κούριερ και κατά πληροφορίες θα διαθέτει διάφορα είδη παραϊατρικά, βιταμίνες, υλικά υγιεινής φροντίδας, πάνες, γάζες και είδη που δεν χρειάζονται ιατρική εντολή και βεβαίως εκτός των φαρμάκων.
Το κατάστημα θα δέχεται ηλεκτρονικές παραγγελίες τις οποίες και θα μεταφέρει δωρεάν.
Το έχουμε πει. Η εποχή μας έγινε ηλεκτρονική πλέον.
Γ.Δ.
Η αξία των ΑΠΕ
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε στην επιφάνεια κάποια σοβαρά πράγματα που μας αφορούν άμεσα. Το πρώτο είναι η ενεργειακή αυτονομία της χώρας η οποία ενώ υπήρχε σε ικανοποιητικό βαθμό με το λιγνίτη, σταμάτησε άστοχα πριν γίνει η αναπλήρωση από άλλες πηγές και κυρίως από τις Ανανεώσιμες Πηγές. Τώρα, υποχρεωτικά η κυβέρνηση γυρίζει πίσω στο λιγνίτη, σε ένα ποσοστό, για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας και για να μειώσει την εξάρτηση από το πανάκριβο σήμερα φυσικό αέριο.
Εδώ, τώρα, αποδεικνύεται πόσο λάθος ήταν οι «αγωνιστικές κινητοποιήσεις» να μην γίνουν αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά και φράγματα για παραγωγή ενέργειας.
-Μια ζωή αρνητές της προόδου και της ανάπτυξης κάποιοι στρατευμένοι «προοδευτικοί».
Γ.Δ.
Προσφορά Γκεβρέκη στον τόπο
Δημοσιεύουμε μια επιστολή του Επίτιμου Δασάρχη Ξάνθης Ιωάννη Γκεβρέκη. Ενός ανδρός που πρόσφερε αρκετά στον τομέα του τόσο ως Δασάρχης επί σειρά ετών και ως διευθυντής Δασών επίσης.
Ιδού η επιστολή:
“προς την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ Ξάνθης
Αγαπητοί μου, σας είναι γνωστή, πιστεύω, η από δεκαετίες ενασχόλησή μου με θέματα φυσικού περιβάλλοντος, δασικών οικοσυστημάτων, Δημόσιας Διοίκησης, κοινωνικά κ.λπ., που όλ’ αυτά μετουσιώνονταν τελικά σε άρθρα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων, άλλωστε, είναι δημοσιευμένα από την έγκριτη εφημερίδα σας.
Προκειμένου να διασωθεί το περιεχόμενο αυτό, κατά το δυνατόν εις το διηνεκές (προς χρήσην ίσως κάποιων ερευνητών) τα συγκέντρωσα (όσα μπόρεσα να έχω) υπό μορφή βιβλίου. Έτσι προέκυψαν δύο τέτοια. Το πρώτο (άλλοτε στο καρφί και άλλοτε στο πέταλο) το 2014 και το δεύτερο (Σπονδή στη φύση) το 2017 που βέβαια σας τα έχω συναποστείλει.
Τώρα βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας στείλω ένα τρίτο, με τίτλο Η ΦΩΝΗ ΜΟΥ. Πραγματεύεται παρουσιάσεις μου σε Συνέδρια, συμμετοχές μου σε οικολογικές συναντήσεις κ.λπ. Όπως γράφω και στο βιβλίο, η κατανόηση των θεμάτων (εκτός ολίγων περιπτώσεων) δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, γι’ αυτό μπορεί να συμβάλει και σε ευρύτερη χρήση.
Είμαι βέβαιος πως και το βιβλίο αυτό θα βρει φιλόξενη όσο και αέναη θέση (εκπληρώνοντας έτσι και τον απώτερο σκοπό του) στο καλά διατηρούμενο Αρχείο της εφημερίδας σας.
Φυσικά θα σταλεί, όπως και τα προηγούμενα, σε βιβλιοθήκες, Υπηρεσίες κ.λπ. καθώς και φυσικά πρόσωπα και βέβαια σε κάθε ενδιαφερόμενο που θα ήθελε να μου το ζητήσει. Σημειώνεται τέλος ότι διατίθεται δωρεάν.
Με εκτίμηση και ευχαριστίες
Ιωάννης Γκεβρέκης
Επίτιμος Δασάρχης»
Η αξία του πρωτογενούς τομέα
Δεν είναι όμως μόνο το θέμα της ενέργειας σοβαρό για την οικονομία της χώρας. Υπάρχει κι ένα άλλο σοβαρό, ίσως πλέον σοβαρό, διότι έχει να κάνει με τη διατροφή, την επιβίωση.
Ο πρωτογενής τομέας είναι το κυρίαρχο θέμα και η παραγωγή όλων αυτών των προϊόντων που παράγει η ευλογημένη κλιματολογικά χώρα μας.
Τώρα λοιπόν που Ρωσία και Ουκρανία δεν εξάγουν σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, ηλίανθο και άλλα, αμέσως άρχισε η αγωνία της διατροφής του λαού. Αναδείχθηκε η αξία του πρωτογενούς τομέα κατά τον πλέον πανηγυρικό και οδυνηρό τρόπο. Έναν τομέα της Εθνικής Οικονομίας που οι κυβερνήσεις είχαν απαξιώσει και υποβαθμίσει.
Τώρα όμως, μπροστά στις διατροφικές ελλείψεις, στρέφεται σ’ αυτόν. Και πάλι όμως με λάθος τρόπους και μέσα.
Επιτέλους, ας αναλάβουν τον χώρο άνθρωποι που γνωρίζουν. Δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί δεν έχουν καμία σχέση με τον πρωτογενή τομέα, ζημιά κάνουν παρά καλό.
Ευκαιρία ν’ αναλάβουν αυτοί που ζουν την παραγωγή.
Γ.Δ.
Λόγια, λόγια μόνον
Στις σκέψεις μου προφανώς και δεν αποκλείω τις ευθύνες των ίδιων των αγροτών-κτηνοτρόφων. Υπάρχει όμως ένα κακό προηγούμενο.
Δεκάδες χρόνια οι κυβερνήσεις θέλαν, αγωνίζονταν να μειώσουν το ποσοστό των απασχολούμενων με τον πρωτογενή τομέα. Το κατάφεραν τελικά με αρνητικά μέτρα και χωρίς έλεγχο στα είδη και προϊόντα (φάρμακα, λιπάσματα, μηχανήματα) που εισήγαγαν οι εταιρείες. Και οι εναπομείναντες παραγωγοί ήταν και είναι χωρίς σωστές τιμές των προϊόντων τους και με την ασυδοσία στις τιμές αγοράς των παραπάνω ειδών για τις καλλιέργειές τους.
Ο χώρος είναι γεμάτος υποσχέσεις και ψέματα. Δεκάδες χρόνια μιλούν για εκσυγχρονισμό και βελτίωση των καλλιεργειών. Για αποκέντρωση, για ολοκλήρωση των αναδασμών, για πολιτική γης, για ενίσχυση μόνον των αποκλειστικών αγροτών και κτηνοτρόφων.
Όλα έμειναν στα λόγια. Ελάχιστα έγιναν.
Γ.Δ.
Διαχρονικά λάθη
Και ιδού τώρα μπροστά στο πρόβλημα. Απαξιώθηκε η παραγωγή μαλακού σιταριού, καλαμποκιού κλπ προϊόντων. Σήμερα, τρέξτε, η πατρίδα χρειάζεται σιτάρι, ηλίανθο, καλαμπόκι.
Όμως οι αγρότες πλέον αμφιβάλουν. Είναι διστακτικοί διότι δεν συνομιλούν με αξιόπιστους γραφειοκράτες και υπουργούς. Καταλαβαίνουν πως θέλουν να τους βάλουν στο παιγνίδι με χαμηλές τιμές στις οποίες δεν υπάρχει κέρδος, αφού το κόστος είναι υψηλό.
Είναι γεγονός. Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους κατά καιρούς υπεύθυνους του υπουργείου τους. Αγρότες, Κτηνοτρόφοι, Αλιείς.
Μάλιστα όχι λίγες φορές τους κοροϊδεύουν, τους αφήνουν απροστάτευτους στην κερδοσκοπία.
Ρωτούν οι άνθρωποι του χώρου. Πού είναι οι βιομηχανίες που θα έπρεπε να επεξεργάζονται τα προϊόντα της γης κι όχι αυτά να εισάγονται όπως η ζάχαρη, το κρέας, τα ψάρια, και μια σειρά άλλα.
Τα λάθη που έγιναν πολλά, διαχρονικά και δυστυχώς συνεχιζόμενα.
Και κάτι τελευταίο που άκουσα πρόσφατα: «Πού είναι οι Γεωπόνοι, οι Κτηνίατροι του κράτους; Πού δουλεύουν; Ποια η προσφορά τους στους ανθρώπους της παραγωγής στην ύπαιθρο; Στο χωράφι, στον στάβλο;»
Γ.Δ.
Πένθος
Συγκλονισμένο το πανελλήνιο από τις ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση του θανάτου παιδιών της Πάτρας. Αυτό που όλοι υποπτεύονταν, ότι δηλαδή η μητέρα είναι η φόνισσα στοιχειοθετήθηκε από την ΕΛΑΣ μετά την μεγάλη δόση της τοξικής ουσίας κεταμίνης που βρέθηκε στο αίμα της, η οποία δεν χορηγήθηκε από τους γιατρούς της. Δεν το χωράει ανθρώπου νους αυτό! Μια μάνα, μια σύγχρονη Μήδεια να κάνει αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα στο παιδί της; Τι διαβολικός άνθρωπος είναι αυτός; Ναι είμαστε πολίτες μιας ευνομούμενης πολιτείας με νόμους και θεσμούς και τώρα τον πρώτο λόγο έχει η δικαιοσύνη και η αυτοδικία είναι καταδικαστέα και κολάσιμη. Αλλά είναι από τις περιπτώσεις που πληγώνεται βάναυσα το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας και δεν μπορεί να μην αντιδράσει. Είναι ασύλληπτο! Πώς να χωρέσει τόση βαρβαρότητα, τόσο μίσος για μια ψυχούλα, ένα ανθρώπινο πλάσμα που ίδια έφερε στον κόσμο; Τι σκοτάδι ψυχής είναι αυτό που όπλισε το χέρι της; Και τι υποκρισία, τι ελαφρότητα στην μετέπειτα συμπεριφορά της. Πως μπορεί μια μάνα που χάνει τρία παιδιά και να μην πενθεί; Γιατί αυτό έκανε. Το πένθος φαίνεται στα μάτια, όπως στα μάτια της μάνας της Ελένης, των γονιών του Άλκη και τόσων άλλων που έχασαν τα παιδιά τους…Δεν είναι ώρα για αναλύσεις κι αυτά θα τα πουν οι ψυχολόγοι. Εμείς σαν κοινωνία, σαν μάνες, σαν πατεράδες είτε έχουμε παιδιά είτε όχι, έχουμε να διαχειριστούμε ένα βαρύ τραύμα στο θυμικό μας, που μας πονάει βαθιά στην ψυχή. Πενθούμε για την μικρή Τζωρτζίνα και για όλα τα παιδιά που κάποιοι τους έκοψαν το νήμα της ζωής τους…Πενθούμε για την χαμένη τους αθωότητα.
Μ.Ξ.
Αδιάβαστος ο εντεταλμένος Τουρισμού της ΑΜΘ
Γράψαμε σε χθεσινό μας σχόλιο ότι ο εντεταλμένος Τουρισμού της περιφέρειας κ. Αθανάσιος Τσώνης, βρίσκεται στο Ισραήλ για να προωθήσει το τουριστικό προϊόν της περιφέρειας. Είχαμε μια επικοινωνία μαζί του και μας απαρίθμησε τις ενέργειές του. Με απογοήτευσή μας διαπιστώσαμε ότι ο κ. Τσώνης δεν γνώριζε τίποτε για το μνημείο που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στην πόλη μας και είναι αφιερωμένο στου Εβραίους της Ξάνθης. Δεν γνώριζε τίποτε για όλες αυτές τις εκδηλώσεις που έγιναν στην πόλη μας για τις οποίες θα μπορούσε να αναφερθεί στις επαφές που είχε με Ισραηλινούς τουριστικούς πράκτορες και τον εμπορικό ακόλουθο. Η ευθύνη βέβαια βαρύνει τον ίδιο τον κ. Τσώνη γιατί όφειλε να είχε ενημερωθεί από τον τοπικό Τύπο που έγραφε επί μέρες για τις εκδηλώσεις. Αλλά αυτή είναι μια συνήθης πρακτική. Οι πολιτικοί μόνο αν τους ασκήσεις κριτική το μαθαίνουν αμέσως, διαφορετικά πέρα βρέχει. Αλλά και ο δήμος Ξάνθης θα έπρεπε να είναι πιο εξωστρεφής και να είχε φροντίσει να επικοινωνήσει τις ενέργειες του με την περιφέρεια.
Μ.Ξ.