3000 Ξανθιώτες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, έμποροι και επαγγελματίες βγήκαν στους δρόμους…
Νέκρωσε η αγορά. Ομάδες περιφρούρησης δεν άφησαν ν’ ανοίξουν πολυκαταστήματα και καφέ
Την μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση στα χρονικά, τουλάχιστον της τελευταίας 20ετίας, γνώρισε την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου η Ξάνθη, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας που περιφρουρούσε την πορεία που πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί στις κεντρικές οδούς της πόλης με τελικό σταθμό την κεντρική πλατεία, ο κόσμος που συμμετείχε έφτανε τις 3.000! Εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, ο επαγγελματικός, εμπορικός και τεχνικός κόσμος βγήκε στους δρόμους σε μια μεγαλειώδη πορεία βροντοφωνάζοντας «ΟΧΙ» στα νέα μέτρα που επιφέρουν νέες επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δημιουργούν δραματικές ανακατατάξεις στις εργασιακές σχέσεις αντιβαίνοντας ακόμη και στο διεθνές εργατικό δίκαιο, ενώ παράλληλα λειτουργώντας ως ντόμινο επιφέρουν δραματικές επιπτώσεις στην αγορά και στον επιχειρηματικό κόσμο οδηγώντας στον αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ως διεκδικητικό πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης που αναφέρεται στο κοινό ψήφισμα που εκδόθηκε από το Ε.Κ.Ξ. ήταν «ο τερματισμός της τιμωρητικής, αντεργατικής, αντικοινωνικής και αναποτελεσματικής πολιτικής και η διαμαρτυρία κατά της πολιτικής των μνημονίων και των εκφραστών της».
Μεγάλη συμμετοχή απ’ τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
Στην απεργιακή κινητοποίηση – σύμφωνα με τους πρόεδρους του ΕΚΞ και του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης – συμμετείχαν σε συντριπτική πλειοψηφία τα σωματεία εργαζομένων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου και σε ποσοστό που άγγιζε το 80% οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα. Όλες οι υπηρεσίες της Π.Ε. Ξάνθης και του δήμου Ξάνθης ήταν κλειστές καθώς επίσης και στην συντριπτική τους πλειονότητα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Παρών στην απεργία έδωσαν οι εργαζόμενοι στην ΛΑ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης, οι εργαζόμενοι στο δήμο που προσήλθαν και με 2 απορριμματοφόρα, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, οι Μηχανικοί του Δημοσίου (ΕΜΔΥΔΑΣ), οι εργαζόμενοι του Φορέα Διαχείρισης και ιδιωτικοί υπάλληλοι από μεγάλες επιχειρήσεις του νομού. Απείργησαν επίσης τα ΤΑΧΙ σε μεγάλο ποσοστό, για πρώτη φορά οι επισκευαστές αυτοκινήτων, οι περιπτερούχοι καθολικά, ενώ από το πρωί της Πέμπτης την e-value απέκλεισαν δυνάμεις του ΠΑΜΕ και κάποιοι εργαζόμενοι κατέβηκαν στην πορεία.
Νέκρωσε η αγορά της Ξάνθης
Αυτό όμως που έκανε την ειδοποιό διαφορά σε σχέση με άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις ήταν η συμμετοχή στην απεργία των επαγγελματιών και των εμπόρων της Ξάνθης μετά από σχετικές αποφάσεις των ομοσπονδιών τους (ΓΕΣΕΒΕ – ΕΣΕΕ). Υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση από τις προηγούμενες μέρες με συνεχείς συσκέψεις των μελών τους που στόχο είχαν την ενημέρωση και ενεργοποίηση. Τελικά οι καταστηματάρχες πείστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους σε μεγάλο ποσοστό, ενώ άλλοι εξωθήθηκαν από την ηθική πίεση των συναδέλφων τους. Έτσι η αγορά της Ξάνθης νέκρωσε την Πέμπτη καθώς όλα τα εμπορικά μαγαζιά του κέντρου αλλά και τα περιφερειακά κατέβασαν ρολά, όπως επίσης, για πρώτη φορά, και τα καφέ, στο μεγαλύτερο μέρος τους, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπως για παράδειγμα στην πλατεία Ελευθερίας που πρόφεραν καφέ αλλά και σε δύο καφέ της κεντρικής πλατείας και της Μ. Καραολή, που έπαιζαν «κρυφτούλι» με το συνδικαλιστικό τους όργανο και ενώ φαινόταν κλειστά υπήρχαν πελάτες που τους σέρβιραν κρυφά.
Το σύνθημα «Δεν καταναλώνουμε ούτε ένα ευρώ» πέρασε τελικά στην πλειοψηφία του κόσμου αν και κάποιοι δεν μπόρεσαν να παρεκκλίνουν από τη συνήθειά τους δείχνοντας έλλειψη καταναλωτικής συνείδησης. Μεγάλη επιχείρηση περιφρούρησης της απεργίας των επαγγελματιών και των εμπόρων έγινε από τα συνδικαλιστικά τους όργανα καθώς μικτά κλιμάκια από την ΟΕΒΕ και τον εμπορικό σύλλογο βρίσκονταν από τις 6 το πρωί στα μεγάλα πολυκαταστήματα (Flamingo, Lidl, Μαρινόπουλο) και σε άλλα (πχ κάποια βενζινάδικα) παρεμποδίζοντας το άνοιγμά τους, πράγμα που κατάφεραν. Η περιφρούρηση από κλιμάκια των επαγγελματιών αναμενόταν να συνεχιστεί και το απόγευμα της Πέμπτης. Κάποια μεγάλα καταστήματα μάλιστα έκλεισαν από μόνα τους (πχ Μασούτης). Επίσης κάποια καφέ αποφάσισαν τελικά να κλείσουν, ενώ άλλοι μετά το τέλος της πορείας πρόσφεραν δωρεάν καφέ, μιας και… η δύναμη της συνήθειας έστειλε τους διαδηλωτές στα έξω τραπεζάκια.
Σωτήρης Τσιακίρογλου, πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης: «Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι όλος ο επαγγελματικός εμπορικός και τεχνικός κόσμος κατανόησε ότι πρέπει να κλείσει τα καταστήματά του διότι δεν πάει άλλο…. Καθημερινά μετράμε ζημιές και όχι κέρδη.
Η απεργία είχε απόλυτη επιτυχία αφού το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων έχει ξεπεράσει 75%. Καταλήξαμε ότι πρέπει συνεργαζόμενοι να προσπαθήσουμε να βγάλουμε τα κάστανα απ’ την φωτιά».
Ευθύμης Μίλκογλου, πρόεδρος εμπορικού συλλόγου Ξάνθης: «Δίνουμε το παρών γιατί ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Και η εκάστοτε διοίκηση πρέπει να πιέσει και την κυβέρνηση για να δούνε επιτέλους το λαό. Γιατί αυτός μόνο πονάει. Όλα τα μέτρα το λαό επιβαρύνουν. Πιστεύω ότι αυτή είναι η αρχή και θα έχουμε κλιμάκωση με προϋπόθεση τη μαζικότητα. Δυνατά, όλοι μαζί».
Άγγελος Μπεμπεκίδης, πρόεδρος Ε.Κ.Ξάνθης: «Μεγάλη είναι η κινητοποίηση και στην Ξάνθη. Οι αγώνες μας θα ενταθούν για να μην περάσουν και να μην ψηφιστούν τα νέα μέτρα που πλέον αφαιρούν και την εναπομείνασα αξιοπρέπεια του πολίτη είτε είναι άνεργος είτε εργαζόμενος. Τα νέα μέτρα αντιβαίνουν στο διεθνές εργατικό δίκαιο. Υπάρχει μεθόδευση από τους τροϊκανούς και την κυβέρνηση να καταστραφεί ο λαός με νέες αλχημείες σε βάρος της μισθωτής εργασίας».
Μπάμπης Ευστρατίου, πρόεδρος Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης: «Τα ποσοστά στην απεργία των δημοσίων υπαλλήλων κυμαίνονται στο 70 – 80%. Βλέπουμε ότι οι υπηρεσίες είναι καθολικά κλειστές και οι υπόλοιποι που δεν απεργούν είναι πολύ λίγοι. Χαιρόμαστε που κατάλαβαν και οι επαγγελματίες της πόλης μας ότι όλα πλέον είναι μια αλυσίδα. Αν δεν μπορούν να έχουν οι εργαζόμενοι λεφτά δεν μπορούν να έχουν και οι έμποροι. Και είναι μαζί μας ».
Οι διαδηλωτές λένε όχι στα μέτρα και στην ανασφάλεια
Κωνσταντίνα, ελεύθερη επαγγελματίας: «κατεβαίνω πρώτη φορά σε πορεία και το αποφάσισα γιατί θίγονται καθημερινά τα συμφέροντά μας. Έχουμε μόνο έξοδα και καθόλου κέρδος. Δεν αντέχουμε άλλο αυτή τη φορολογία που συνεχώς αυξάνεται και σαν ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουμε κανένα απολύτως μέλλον. Θέλουν να κλείσουν τις επιχειρήσεις μας».
Κώστας, ιδιωτικός υπάλληλος: «η εταιρία που δουλεύω δεν απεργεί σε τέτοιες περιστάσεις, αλλά σήμερα ήρθαν και την κλείσανε, οπότε μπορέσαμε να κατέβουμε στο δρόμο. Απεργώ σήμερα γιατί θίγονται τα δικαιώματά μου, βλέπω το πορτοφόλι μου να μειώνεται. Είμαι νέος άνθρωπος και δεν ξέρω αν ποτέ θα πάρω σύνταξη. Κάνουμε μία σύγκριση με τους γονείς μας που ζήσανε και καλές εποχές και αναρωτιέμαι αν θα καταφέρουμε κι εμείς να κάνουμε κάτι αντίστοιχο με αυτά που παίρνω. Αν θα μπορέσουμε να κάνουμε οικογένεια, ένα παιδί. Κοιμόμαστε και ξυπνάμε με μία αβεβαιότητα. Και γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ για να φωνάξουμε όλοι μαζί».
Δήμητρα, δασκάλα: «ξεσηκωνόμαστε για τους μισθούς που μειώνονται συνεχώς και για την ποιότητα στην εκπαίδευση που συνεχώς υποβαθμίζεται. Τα δεδομένα αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς. Εγώ δουλεύω 10 χρόνια και ξεκίνησα σχεδόν με τα διπλάσια λεφτά. Και δεν είναι μόνο τα χρήματα, αλλά η καταπάτηση των δικαιωμάτων μας και η ανασφάλεια που έχουμε για το τι πρέπει να περιμένουμε».
Γιώργος, ιδιωτικός υπάλληλος: «είμαι σήμερα εδώ γιατί φεύγουν συνεχώς τα χρήματα από την τσέπη μας. Μεγαλώνουμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε, μόνο στο σούπερ μάρκετ καταλαβαίνουμε όταν πηγαίνουμε, τη διαφορά στις τιμές προς τα πάνω. Δε θα μιλήσω για κεκτημένα δικαιώματα, οι συμβάσεις απλά έχουν πάει στο βρόντο και υπάρχει τρομερή ανασφάλεια, ανεργία σε διπλάσια νούμερα, η οποία δε σου επιτρέπει να δουλέψουν τα δικά σου τα χέρια και να βγάλεις τα προς το ζην. Χωρίς αυτό τι φως στο τούνελ μπορούμε να περιμένουμε;».
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr