Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Γεωπολιτική ενδυνάμωση της Θράκης μέσω του αγωγού φυσικού αερίου IGB

Γεωπολιτική ενδυνάμωση της Θράκης μέσω του αγωγού φυσικού αερίου IGB

0

Επιθεώρησαν τις εργασίες στο εργοτάξιο έξω από την Κομοτηνή ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, καθώς και ο υπουργός περιβάλλοντος της Ελλάδας

Μέχρι τον Ιούνιο εκτιμάται η αποπεράτωση του έργου

Ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ και ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ επιθεώρησαν τη Δευτέρα το εργοτάξιο του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) κοντά στην Κομοτηνή. Η βουλγαρική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και σε από κοινού δηλώσεις ανέδειξαν τη σημασία του έργου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πέτκοφ επιθεώρησε την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού κοντά στην πόλη Στάρα Ζαγόρα, στη νότια Βουλγαρία.

Ο διασυνδετήριος αγωγός θα συνδέσει τα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου των δύο γειτονικών χώρων, παρέχοντας έτσι πρόσβαση στον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και σε μια σειρά από νέες πηγές φυσικού αερίου. Ο αγωγός θα έχει συνολικό μήκος 182 χλμ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα βρίσκεται στο βουλγαρικό έδαφος. Θα περάσει -υς δήμους της Στάρα Ζαγόρα, του Χασκόβου, του Ντιμίτροβγκραντ και του Κάρτζαλι και, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, θα επιτρέψει τη γενικευμένη χρήση φυσικού αερίου -υς κατοίκους των περιοχών αυτών.

Ο Πέτκοφ δήλωσε ότι η φυσική υποδομή ήδη λειτουργεί και βρίσκεται σε εξέλιξη δοκιμή υδροστατικής πίεσης. «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο, κάτι που επιβεβαιώνει ότι έγιναν περισσότερα τους τελευταίους τρεις μήνες από ό,τι τον προηγούμενο χρόνο».

Ο Κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στη γεωπολιτική ενίσχυση της περιοχής, μέσω του αγωγού και στην υποβοήθηση της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας.

Ο εκπρόσωπος της κατασκευαστικής εταιρείας AVAX διαβεβαίωσε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο.

Με αφορμή την επίσκεψη, ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, σημείωσε: «Στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται διεθνώς, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με τη μοναδική γεωγραφική θέση της, θα επιβεβαιώνει ολοένα και περισσότερο το ρόλο της ως κόμβος και ως πέρασμα στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Περιφέρεια ΑΜΘ ίδρυσε την Επιτροπή Ισότητας Π.Α.Μ.Θ.

Πρόεδρος της επιτροπής θα διατελέσει η Βασιλική Παυλακάκη Την Πέμπτη 25 Απριλίου πραγματοπ…