Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου από τον Μητροπολίτη
Απασχόλησε το ζήτημα της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία στη συζήτηση κατά την επίσκεψη των αρχών στο Μητροπολιτικό Μέγαρο
Το πρωί της Κυριακής για τον εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας 13/03 πραγματοποιήθηκε η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονος. Παράλληλα, το παρών έδωσαν εκπρόσωποι του στρατού, της αστυνομίας, της εκπαίδευσης και του δήμου τιμώντας με την παρουσία τους αυτή την ξεχωριστή ημέρα για την ορθόδοξη πίστη. Στη συνέχεια, ακολούθησε επίσκεψη των αρχών στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, όπου τη συζήτηση απασχόλησε η δραματική κατάσταση στο εμπόλεμο ουκρανικό μέτωπο.
Ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων με αφορμή τον πόλεμο που λαμβάνει όλο και πιο δραματικές διαστάσεις, αποτύπωσε μέσα σε αδρές γραμμές το δικό του μήνυμα παροτρύνοντας συνάμα το ποίμνιο της Εκκλησίας να προσεύχεται για τους δοκιμαζόμενους. Υπογράμμισε:
«Η Εκκλησία εύχεται για τους άρχοντες και λέει τον λόγο για τον οποίο εύχεται ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, να ειρηνεύουν, να λύνουν τα προβλήματα με τον διάλογο, όχι με τα όπλα και να επιδίδονται στα έργα της προόδου, της δημιουργίας και της επιβίωσης. Λέει ο Προφήτης Ησαΐας γιατί οι άνθρωποι να φτιάχνουν τόξα και βέλη. Μπορούν να κάνουν άροτρα για να οργώνεται η γη, να καλλιεργούν τη γη και δρεπάνι για να θερίζονται οι καρποί. Να δώσει Ο Θεός να ειρηνεύσει ο κόσμος μας, να πάψει η θηριωδία στην Ουκρανία και στην προσευχή μας να σκεφτόμαστε τους δοκιμαζόμενους αδερφούς μας!»
Η τιμητική της γιορτής της Ορθοδοξίας
Την Κυριακή της Ορθοδοξίας γιορτάζουμε την ανάμνηση του κορυφαίου γεγονότος της εκκλησιαστικής μας ιστορίας, της αναστηλώσεως των ιερών εικόνων, το οποίο επισυνέβη το 843 μ.Χ. στο Βυζάντιο, χάρις στην αποφασιστική συμβολή της βασιλίσσης και μετέπειτα αγίας Θεοδώρας, συζύγου του αυτοκράτορα Θεοφίλου (840– 843 μ.Χ.).Αναφερόμαστε στη μεγάλη εικονομαχική έριδα, η οποία συντάραξε κυριολεκτικά την Εκκλησία μας για περισσότερα από εκατό χρόνια.
Χρύσα Κιατίπη