Μετά από πληροφόρηση μας ότι θα δημιουργηθούν Περιφερειακές Υπηρεσίες Πολιτισμού (κάτι ανάλογο με τα ΠεΣυΠ ή τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Παιδείας) ο Νομάρχης Ξάνθης, κ Γεώργιος Παυλίδης, ζήτησε εγγράφως, από τον Υπουργό Πολιτισμού και Πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Πέτρο Τατούλη, η υπηρεσία αυτή να έχει έδρα την Ξάνθη, ταυτόχρονα προσφέρθηκε να συνδράμει και στη στέγαση της. Στη συνέχεια προς υποστήριξη της πρότασης αυτής υπήρξε επίσκεψη, με τον ξανθιώτη Υφυπουργό κ. Αλέξανδρο Κοντό, στον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Τατούλη, όπου υπήρξε και η κατ' αρχήν δέσμευση για την υλοποίηση.
Ήδη κατά τη χθεσινή επίσκεψη του Νομάρχη στον Υφυπουργό κ. Τατούλη του ανακοινώθηκε ότι υλοποιείται στο σχεδιασμό του Υπουργείου η Περιφέρεια Πολιτισμού Α.Μ.-Θ. να έχει έδρα την πόλη της Ξάνθης. Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντική επιτυχία, διότι πέρα από τη στελέχωση της με δεκάδες υπαλλήλους, το σύνολο των πράξεων της περιφέρειας σε θέματα πολιτισμού, αρχαιολογίας, διατηρητέων κλπ. θα διέρχεται από την πόλη της Ξάνθης.
Ο Νομάρχης Ξάνθης δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Τατούλη, τον ξανθιώτη Υφυπουργό κ. Κοντό και όσους άλλους συνέδραμαν προς αυτή την κατεύθυνση για να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη κεντρική υπηρεσία σε επίπεδο περιφέρειας που εγκαθίσταται στο νομό μας».
Η επιστολή Νομάρχη προς τον Υπουργό Πολιτισμού
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Ο Νομός Ξάνθης, σε αντίθεση με τους γύρω νομούς, παρ' ότι βρίσκεται στο μέσο της Περιφέρειας και από πλευράς αποστάσεων εξυπηρετεί, δεν είναι έδρα, σε διοικητικό επίπεδο καμιάς Περιφερειακής Υπηρεσίας. Αντίθετα οι γειτονικοί νομοί αποτελούν έδρα περισσοτέρων από μιας περιφερειακών υπηρεσιών .
Πληροφορηθήκαμε ότι σχεδιάζεται η αποκέντρωση του Υπουργείου Πολιτισμού με τη δημιουργία Περιφερειακών Μονάδων. Εκτιμούμε ότι μια τέτοια θα ιδρυθεί και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η περιοχή μας έχει έντονη πολιτιστική και πολιτισμική παρουσία, όπως τα αρχαία Άβδηρα, πατρίδα του- Δημόκριτου, Λεύκιππου, Πρωταγόρα, κ.λ.π. τα Μακεδονικά κάστρα, προϊστορικούς οικισμούς, ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, βυζαντινές πόλεις και μοναστήρια (Πολύστηλο, Τόπειρος, Ξάνθεια, οι Μονές Αρχαγγελιώτισας, Καλαμούς, Ταξιαρχών κ.λ.π.). Κατά τη νεότερη εποχή έχει έναν από τους μεγαλύτερους – αν όχι τον μεγαλύτερο – διατηρητέους οικισμούς στην Ελλάδα, αυτόν της παλιάς Ξάνθης και εκατοντάδες μεμονωμένα κτίσματα στις περιοχές καπναποθηκών της Ξάνθης, στη Γενισέα και στην ορεινή περιοχή.
Ταυτόχρονα ξεχωρίζει στην ευρύτερη περιοχή, για τις σύγχρονες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως είναι οι λαογραφικές γιορτές, οι γιορτές Παλιάς Πόλης , οι γιορτές Νέστου κ.λ.π. Επίσης βρίσκονται στη φάση της δημιουργίας δύο σημαντικά Μουσεία, το «Διεθνές Μουσείο Καπνού» σε αναπαλαιωμένη καπναποθήκη και η δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου «Μάνος Χατζιδάκις» στο σπίτι όπου γεννήθηκε στην Παλιά Πόλη.
Συνεπώς και δίκαιο και ορθό είναι η έδρα της συγκεκριμένης υπηρεσίας να είναι η Ξάνθη, έτσι ώστε να υπάρχει και μια ενδοπεριφερειακή αποκέντρωση. Εξ άλλου στο νομό υπάρχουν τα τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής μεταξύ των οποίων και η Αρχιτεκτονική Σχολή που μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό ενισχυτικό εργαλείο. Τέλος οι αναφορές αυτές και ο προσανατολισμός ως πολιτιστικού κέντρου της ευρύτερης περιοχής προσδιορίζονται και στο περιφερειακό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.».