Σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα
Οι δήμοι κλήθηκαν να προσδιορίσουν κατάλληλους χώρους για καταφυγή και καταυλισμό του πληθυσμού. Σεισμογενής η ΑΜΘ, αλλά η Ξάνθη «τη γλιτώνει»
Με βάση σχετική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, διοργανώθηκε σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης σχετική με την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμού στην περιοχή. Οι σχετικές οδηγίες παροτρύνουν στο σχεδιασμό και τη σωστή προετοιμασία σε κάθε Π.Ε. της ΑΜΘ, ώστε να βρίσκεται σε ετοιμότητα σε περίπτωση σεισμικών δονήσεων.
Προήδρευσε ο Δ. Χαϊτίδης
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής παραβρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των υπηρεσιών του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας, ο διευθυντής πολιτικής προστασίας της ΑΜΘ Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, καθώς και ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της ΑΔΜΘ Κωνσταντίνος Κοκολάκης. Προήδρευσε ο Δημήτρης Χαϊτίδης, εκπροσωπώντας το Φώτη Καραλίδη, ο οποίος είχε φύγει εκτάκτως για Αθήνα, για το ζήτημα των σχολικών μεταφορών.
Αναλυτική παρουσίαση από τον Κ. Κοκολάκη
Ο κ. Κοκολάκης πραγματοποίησε μία εκτενή παρουσίαση σχετικά με την αντιμετώπιση των κινδύνων σε περίπτωση σεισμού και έκανε νύξη σε πολλές περιπτώσεις, που μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα, κάποια από τα οποία μπορούν να προβλεφθούν ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες τις κάθε περιοχής και άλλα έκτακτα που σχετίζονται με τις συνθήκες κάθε φορά.
Βασικός στόχος της σύσκεψης ήταν να προσδιοριστούν από τους δήμους υπαίθριοι χώροι συγκέντρωσης του πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού, καθώς και κατάλληλοι χώροι για την υποδοχή και διαβίωση των πληγέντων, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΟΑΣΠ. Επίσης, οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για τον τρόπο που πρέπει να καθοριστεί το κτίριο που θα αποτελέσει τη «ναυαρχίδα» συντονισμού και διάθεσης του απαραίτητου δυναμικού από το δήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη, σε περίπτωση που η περιοχή κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη, καθώς και ο χώρος προσωρινής εναπόθεσης μπαζών μετά από σεισμό.
Κ. Χουβαρδάς: «ολοκληρωμένο σχέδιο εκ θεμελίων»
Ο Κ. Χουβαρδάς στις δηλώσεις του εξήγησε ότι η σύσκεψη έχει χαρακτήρα πρόληψης και ετοιμότητας και αποτελεί υλοποίηση της σχετικής εγκυκλίου, που προωθεί ένα νέο και ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την περίπτωση σεισμού, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις. «Οι δήμοι θα πρέπει να προσδιορίσουν τους χώρους καταφυγής και καταυλισμών, σε συνεργασία με εμάς και με τις προδιαγραφές του ΟΑΣΠ. Οι αποφάσεις τους θα επικαιροποιηθούν από το συντονιστικό όργανο», σημείωσε ο κ. Χουβαρδάς και εξήγησε: «όταν έχουμε σχεδιάσει όλα αυτά και ενημερωθεί ο κόσμος, χωρίς να υπάρχει πανικός, θα έχουμε μία πολύ καλή ετοιμότητα. Άλλωστε ο σχεδιασμός γίνεται για το όφελος του κόσμου». Συμπλήρωσε ότι θα γίνουν χάρτες για τους οποίους ο πληθυσμός θα ενημερωθεί, ώστε να ενταχθεί και αυτός σε ένα οργανωμένο σύστημα αντιμετώπισης. Η ενημέρωση, όπως μας πληροφόρησε, σε άλλες περιοχές έγινε με χάρτες που μοιράστηκαν στους πολίτες και σε άλλες με την ανάρτηση σχετικής πινακίδας σε κεντρικό σημείο. Πάντως, σε σχετική ερώτησή μας, απάντησε ότι μέχρι τώρα σε ελάχιστους δήμους υπήρχε μία σχετική προετοιμασία και ουσιαστικά η Πολιτική Προστασία αναλαμβάνει να στήσει ένα σχεδιασμό από την αρχή».
«Χρειάζεται να δώσουμε βαρύτητα στην προετοιμασία, καθώς η Ελλάδα αποτελεί την 6η χώρα στον κόσμο σε επικινδυνότητα για σεισμούς. Εδώ στην περιοχή, στην Καβάλα υπάρχει ρήγμα, όπως και στην Κομοτηνή, οπότε η Ξάνθη έχει λιγότερες πιθανότητες», ανέφερε ο κ. Χουβαρδάς σχετικά με τις πιθανότητες που υπάρχουν για εκδήλωση σεισμικού φαινομένου στο νομό μας.
Το συντονιστικό όργανο ανανέωσε το ραντεβού του, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι τελικοί χώροι καταφυγής, καταυλισμού, κτιρίων συντονισμού και χώρων εναπόθεσης μπαζών.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr