Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Μεταλλαγμένα στο πιάτο μας …εν αγνοία μας

Μεταλλαγμένα στο πιάτο μας …εν αγνοία μας

0

30 στρέμματα καλλιέργειας μεταλλαγμένου καλαμποκιού καταστράφηκαν στο νομό μας – Καταγγελίες καλλιεργητών

 

Μηνύσεις από την ΓΕΣΑΣΕ – Ζητά εντατικοποίηση των ελέγχων

 

Σχήμα οξύμωρον: Από τη μια γίνεται καμπάνια για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών και τη στροφή στη βιολογική γεωργία, στη στροφή σε υγιεινό τρόπο διατροφής και απ’ την άλλη οι μεταλλαγμένοι σπόροι μπαίνουν «απ’ το παράθυρο» στην χώρα μας, παρά τους ελέγχους του αρμόδιου υπουργείου και μάλιστα εν αγνοία των παραγωγών που τους καλλιεργούν και κατόπιν υποχρεώνονται να καταστρέψουν τις καλλιέργειές τους, να πάρουν πενιχρή αποζημίωση, να χάσουν την καλλιεργητική περίοδο – αφού δεν προλαβαίνουν να επανασπείρουν – και να κινδυνεύουν από μεταλλαγμένη μόλυνση και οι επόμενες συμβατικές καλλιέργειές τους. Το προαναφερθέν δεν αποτελεί σενάριο …γεωργικής φαντασίας αλλά γεγονός. Δύο καλλιεργητές καλαμποκιού του νομού μας κατήγγειλαν συγκεκριμένη εταιρεία, ότι τους προμήθευσε εν αγνοία τους, μεταλλαγμένους σπόρους καλαμποκιού. Οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να καταστρέψουν την παραγωγή τους συνολικά 30 στρέμματα, να χάσουν την καλλιεργητική χρονιά και να πάρουν πενιχρή αποζημίωση. Κατόπιν αυτού η ΓΕΣΑΣΕ κατέθεσε δυο μηνύσεις: Μία εναντίον της συγκεκριμένης εταιρίας και μία κατά Δημοσίου που δεν κάνει επαρκείς ελέγχους, ώστε να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο. Ο Αντιπρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ κ. Ντίνος Γλερίδης αναφέρεται στο θέμα που ανέκυψε: «Υπάρχουν καταγγελίες στον νομό μας για καλλιέργειες καλαμποκιού με γενετικά τροποποιημένους σπόρους, των οποίων είναι απαγορευτική η εισαγωγή τους στη χώρα μας και επομένως εισήχθησαν λαθραία. Οι παραγωγοί τα καλλιέργησαν ένα αγνοία τους και υπέστησαν ζημιά, αφού στη συνέχεια οι καλλιέργειες καταστράφηκαν από την εταιρία σε συνεργασία με το Δ/νση Γεωργίας. Αποζημιώθηκαν μερικώς».

Το πρόβλημα όμως έχει κι άλλες διαστάσεις, γιατί αφ’ ενός έχουν υποστεί ζημιές τα χωράφια τους αφού: «Η ίδια η εταιρεία γενετικώς μεταλλαγμένων σπόρων αποδέχεται ότι έχουν μείωση 20% τα χωράφια που καλλιεργούνται με γενετικά τροποποιημένους σπόρους, γιατί δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε τις συνέπειες που θα υπάρξουν στις επόμενες καλλιέργειες . Αν δηλ. θα επηρεάσουν και τις συμβατικές καλλιέργειες».

Η ΓΕΣΑΣΕ δεν μένει παρατηρητής του φαινόμενου και καταθέτει δύο μηνύσεις, κατά της συγκεκριμένης εταιρείας της οποίας είναι οι μεταλλαγμένοι σπόροι και κατά του ελληνικού Δημοσίου που επέτρεψε να εισαχθούν στη χώρα μας οι συγκεκριμένοι σπόροι, προκειμένου να προστατεύσει τους παραγωγούς και ζητά: « Σαν ΓΕΣΑΣΕ ζητάμε εντατικοποίηση των ελέγχων της χώρας σε γενετικά τροποποιημένους σπόρους και την επέκταση σε όλα τα προϊόντα και όχι μόνο στο καλαμπόκι. Κατά καιρούς υπήρχε φήμη ότι έχουν εισαχθεί και καλλιεργηθεί στην χώρα μας σπόροι μεταλλαγμένοι βαμβακιού. Και μείναμε με την αγωνία εμείς οι παραγωγοί, μήπως μας ζητηθεί να καταστρέψουμε τις παραγωγές μας. Αυτό δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Στην περσινή περίοδο καταστράφηκαν κάποιες καλλιέργειες. Η αποζημίωση ήταν μερική και ζητήθηκε να γίνει επανασπορά, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό, γιατί τελειώνει η καλλιεργητική περίοδο και δεν προλαβαίνουν να κάνουν επανασπορά».

Η άλλη διάσταση του θέματος που αποτελεί και το κομβικό σημείο είναι ο προβληματισμός και η ανησυχία για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία τα μεταλλαγμένα προϊόντα: «Αυτό που προβληματίζει είναι η επίδραση στην υγεία, αφού κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την μη αρνητική επίδραση σ’ αυτή, για τα επόμενα χρόνια. Επίσης η καταστροφή θα επιφέρει μείωση της αξίας των χωραφιών, καθώς και η εν αγνοία μας συμμετοχή…».

Σημειώνεται ότι κατά καιρούς φημολογείται ότι εισήχθησαν και ζωοτροφές μεταλλαγμένες και αναγκάζονται οι κτηνοτρόφοι να αποδίδουν τιμολόγιο και πιστοποίηση για τις όποιες ζωοτροφές εισάγουν. Οι εισαγωγές σπόρων και ζωοτροφών γίνονται από την Ευρώπη. Αν και η Ευρώπη μέχρι πριν λίγο καιρό αντέκρουε σθεναρά τις πιέσεις των Αμερικάνων για εισαγωγές μεταλλαγμένων – όπου σημειωτέον στις ΗΠΑ οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες καλύπτουν ένα πολύ σημαντικό μέρος της συνολικής παραγωγής και επομένως χρειάζονται αγορές… – τελευταία «χαλάρωσε» την αντι – μεταλλαγμένη πολιτική της με αποτέλεσμα πολλές Ευρωπαϊκές χώρες να έχουν υποκύψει. Η Ελλάδα επίσημα επιμένει – σύμφωνα με δηλωμένη απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης – να μην εισάγει μεταλλαγμένα, αλλά τέτοια φαινόμενα αποδεικνύουν ότι οι έλεγχοι δεν είναι πάντοτε αποτελεσματικοί. Χρειάζεται επαγρύπνηση, εντατικοποίηση των ελέγχων και ενίσχυση αποτρεπτικών μηχανισμών και μέσα από την κοινωνία.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κέρασε κρασί και ειδήσεις….

Γεύμα στα τοπικά ΜΜΕ παρέθεσε ο Δήμαρχος Βιστονίδαςμε άφθονο κρασί, νόστιμο ψάρι, και ειδή…