Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Χωρίς «απώλειες» από την «Αθηνά» η Πολυτεχνική

Χωρίς «απώλειες» από την «Αθηνά» η Πολυτεχνική

0
DPTH-empros

Δεν καταργείται το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και  Διοίκησης Ξάνθης διαβεβαιώνουν οι καθηγητές Καραμπίνης – Σπάρταλης

Χαρακτηρίζουν «αποκυήματα φαντασίας» τα δημοσιεύματα που το κατατάσσουν στην λίστα των υπό κατάργηση τμημάτων ΑΕΙ

«Αποκυήματα φαντασίας» και «ανυπόστατες φήμες», χαρακτηρίζουν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ως υπό κατάργηση το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Ξάνθης,  δύο καθηγητές του Δ.Π.Θ και πρόεδροι των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και  Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, κύριοι Αθανάσιος Καραμπίνης και Στέφανος Σπάρταλης αντίστοιχα.
Τόσο ο κ. Καραμπίνης όσο και  ο κ. Σπάρταλης διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι έχει «ανοίξει» τέτοιο θέμα ή ότι έχει λάβει  γνώση η πρυτανεία από το υπουργείο είτε το ίδιο το Πανεπιστήμιο έχει προτείνει. Σημειώνεται ότι για να καταργηθεί ή να συγχωνευτεί ένα τμήμα ενός Πανεπιστημίου,  με βάση το νέο νόμο, η διαδικασία απαιτεί σχετική πρόταση από το Πανεπιστήμιο στην Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΥΠ) και κατόπιν το αποφασίζει υπουργείο Παιδείας. Αυτό που ισχυροποιεί την άποψη των δύο καθηγητών περί «αποκυημάτων φαντασίας» είναι ότι ακόμη δεν έχει συσταθεί η ΑΔΥΠ και βέβαια ούτε έχει γίνει καμιά πρόταση – εισήγηση από το Πανεπιστήμιο για κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης.

Στην λίστα με τα υπό κατάργηση τμήματα ΑΕΙ, τμήμα της Πολυτεχνικής Ξάνθης
Το όλο θέμα έχει ανακύψει από δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων που κατατάσσουν το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Ξάνθης στη λίστα των 17 τμημάτων των ΑΕΙ που πρόκειται να καταργηθούν σύμφωνα με το σχέδιο « ΑΘΗΝΑ» του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο επεξεργάζεται ομάδα Καθηγητών, που προβλέπει και συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και σχολών. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα από τα 485 τμήματα που λειτουργούν σήμερα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ -24 ΑΕΙ με τμήματα σε 36 πόλεις και 16 ΤΕΙ με τμήματα σε 40 πόλεις-, θα απομείνουν με την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών 330 περίπου τμήματα.
Όπως επίσης αναφέρεται: «Τα περισσότερα «θύματα» του σχεδίου «Αθηνά» που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, δίχως να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από περιφερειακά πανεπιστήμια και ΤΕΙ τα οποία αναπτύχθηκαν κατά κύριο λόγο τη δεκαετία του 2000 με κοινοτική χρηματοδότηση αλλά δεν κατάφεραν να βρουν τον απαραίτητο βηματισμό τους, να εξασφαλίσουν μια θέση στις προτιμήσεις των υποψήφιων φοιτητών και σπουδαστών, ούτε να καθιερωθούν με τις ακαδημαϊκές επιδόσεις τους στην κοινή συνείδηση».

Είναι ένα δυναμικό τμήμα και το μόνο που αύξησε την βάση του 500 μόρια!
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Ξάνθης κ. Σπάρταλης το τμήμα είναι πολύ δυναμικό και συνδέεται άμεσα με την παραγωγή. Σ’ αυτό φοιτούν 400 φοιτητές και παρουσιάζει μεγάλη εκλεξιμότητα και αυτό καταδεικνύεται από το γεγονός ότι είναι το μόνο τμήμα του ΔΠΘ στο οποίο αυξήθηκαν φέτος οι βάσεις κατά 586 μόρια: «Θεωρώ ότι όλα αυτά είναι αποκυήματα φαντασίας ή εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα. Δεν έχουν καμιά βάση γιατί το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης είναι ένα πολύ δυναμικό και πολύ παραγωγικό τμήμα. Δεν έχει επικάλυψη με κανένα άλλο τμήμα, ως προς το γνωστικό αντικείμενο και στη χώρα υπάρχουν μόνο δύο τμήματα,  της Ξάνθης και της Κρήτης. Επίσης παρουσιάζει μεγάλη επιλεξιμότητα από τους φοιτητές και δεν παρουσιάζεται το φαινόμενο της εγκατάλειψης των σπουδών Οι διπλωματούχοι μας έχουν την μικρότερη ανεργία καθώς συνδέεται άμεσα με την παραγωγή. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται θέμα κατάργησής του ούτε έχει γίνει καμιά άλλη συζήτηση πέραν αυτών των δημοσιευμάτων για το θέμα αυτό», επισημαίνει ο κ. Σπάρταλης.

Ερωτηματικά για τη λίστα …και τα κριτήρια
Στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη του κ. Καραμπίνης ο οποίος επισημαίνει ότι : «δεν έχει ανοίξει ποτέ τέτοια συζήτηση. Είναι ένα πολύ παραγωγικό τμήμα Έχει 13 καθηγητές και 2 υπό διορισμό, έχει 400 και πλέον φοιτητές. Δεν είναι ένα τμήμα – φάντασμα όπως άλλα που έχουν 1 φοιτητή ή δεν έχουν καθόλου καθηγητές ώστε να κινδυνεύει με κατάργηση. Δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Άλλωστε αυτό για να γίνει το ίδιο το Πανεπιστήμιο να το προτείνει στην ΑΔΥΠ αλλά ούτε τέτοια πρόταση έγινε από το Πανεπιστήμιό μας ούτε η ΑΔΥΠ έχει συσταθεί ακόμη».
Να σημειώσουμε ότι στο ΔΠΘ, σύμφωνα με πληροφορίες, προβληματικά από θέμα αριθμού φοιτητών και  καθηγητών είναι τα δύο καινούργια τμήματα που συστάθηκαν πριν τρία χρόνια στην Κομοτηνή. Πρόκειται για το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και το Πολιτικών Επιστημών τα οποία – οι πληροφορίες λένε ότι –  δεν έχουν ούτε… ένα καθηγητή! Όμως αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται στην λίστα με τα υπό κατάργηση Τμήματα ΑΕΙ και αν ο κατάλογος αυτός ισχύει,  εγείρονται ερωτηματικά αναφορικά με τα κριτήρια με βάση τα οποία ένα τμήμα επιλέγεται να καταργηθεί.  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σύλλογος Μονογονεϊκών Οικογενειών – ΣΤΗΡΙΖΩ ξεκινά τη συλλογή τροφίμων για τα Χριστούγεννα

Η δράση αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση των οικογενειών που χρειάζονται βοήθεια κατά τη διάρκ…