Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τους «πνίγουν» τα χρέη

Τους «πνίγουν» τα χρέη

0
euro2-empros

«Ανάσα» ζητούν οι δανειολήπτες με νέα ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα 

Πολλοί οι υπερχρεωμένοι και στην Ξάνθη. 360 εξωδικαστικοί διακανονισμοί και 12 υποθέσεις έχουν δικαστεί από το ειρηνοδικείο

Σαν «μάνα εξ’ ουρανού» περιμένουν οι δανειολήπτες μια νέα ρύθμιση που θα τους δίνει μια «ανάσα» από τον «βρόγχο» των χρεών τους που τους πνίγουν και πολλές φορές γίνονται αιτία να χάσουν τα σπίτια τους και όλα τα υπάρχοντα τους. Έτσι η είδηση διά στόματος του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά ότι είναι υπό επεξεργασία ένα νέο νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες με βασική την επιδίωξη  να υπάρξει διέξοδος όσων πιέζονται να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις εξαιτίας των περικοπών του μισθού τους, προκαλεί προς στιγμή ανακούφιση αλλά το «αγκάθι» είναι οι τράπεζες. Συγκεκριμένα προωθούνταν μια ρύθμιση που να επιτρέπει σε χιλιάδες δανειολήπτες να μειώσουν την δόση των στεγαστικών τους δανείων στο 30% του μηνιαίου, πλέον, εισοδήματός τους όμως αντέδρασε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών  υποστηρίζοντας ότι αυτό θα αύξανε σημαντικά το λογαριασμό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, λογαριασμό, που καλείται να πληρώσει, κατά το συντριπτικό του μέρος το Δημόσιο και επομένως οι φορολογούμενοι. Έτσι η κυβέρνηση εξετάζει πως αυτό θα γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να μη θιγεί η λεπτή ισορροπία με τις τράπεζες και το πιστωτικό σύστημα.

Πολλοί υπερχρεωμένοι και στην Ξάνθη
Πολλοί οι δανειολήπτες και στην Ξάνθη και αυτό καταδεικνύεται από τον αριθμό των συμπολιτών μας που προσέφυγαν στο δικηγορικό σύλλογο Ξάνθης προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις για να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Όπως μας ενημερώνει η δικηγόρος κα Συμεωνίδου Καλλιόπη που διαχειρίστηκε το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το  ΕΣΠΑ και προέβλεπε είτε εξωδικαστικό συμβιβασμό είτε  δικαστικό, αν ο δανειολήπτης κατέφευγε στο ειρηνοδικείο, μέχρι στιγμής περισσότερες από 360 αιτήσεις δανειοληπτών έχουν εξυπηρετηθεί εξωδικαστικά από τους δικηγόρους που ήταν συμβεβλημένοι με τη Γ. Γραμματεία Καταναλωτή και αναλάμβαναν τις υποθέσεις μετά από διανομή χωρίς χρέωση του δανειολήπτη και 12 υποθέσεις έχουν δικαστεί από το ειρηνοδικείο, πετυχαίνοντας μάλιστα θετικές γι αυτούς αποφάσεις έως και κούρεμα 40%.

Το πρόγραμμα βοήθησε αρκετούς υπερχρεωμένους
Ενδεικτικό του μεγέθους του αριθμού των υπερχρεωμένων νοικοκυριών της Ξάνθης είναι επίσης ένα άλλο στοιχείο: Το ημερολόγιο των καθορισμένων δικών στο ειρηνοδικείο Ξάνθης έχει κλείσει μέχρι το τέλος του 2013 με υποθέσεις δανειοληπτών και σημειωτέον ότι εξετάζονται 6 υποθέσεις ανά 15 ημέρες: «Το πρόγραμμα έχει λήξει στις 30 Ιουνίου. Απ’ αυτό ευεργετήθηκαν αρκετοί δανειολήπτες που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις δόσεις των δάνειων τους είτε με εξωδικαστικό συμβιβασμό είτε με δικαστικό. Αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα με τις τράπεζες οι οποίες δεν συναινούσαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό. Οι δικαστές είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι με το θέμα και οι αποφάσεις συνήθως είναι υπέρ των δανειοληπτών και ευτυχώς οι τράπεζες δεν τις πηγαίνουν στο Εφετείο. Και οι δικηγόροι της Ξάνθης είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι με το θέμα και  πολύ συχνά ζητούν προσωρινή διαταγή υπέρ των πελατών τους ώστε να αποτραπούν πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων από τις τράπεζες. Οι δανειολήπτες περιμένουν από την κυβέρνηση μια νέα ευνοϊκή ρύθμιση με μεγαλύτερο «κούρεμα» αλλά και να συμπεριλαβαίνει και  τους μικροεμπόρους  που μέχρι τώρα δεν είχαν το δικαίωμα υπαγωγής στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά», τονίζει η κα Συμεωνίδου.   
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αιτήσεις από την Τετάρτη για το επίδομα μητρότητας

Αφορά τις μη μισθωτές μητέρες Μια σημαντική στήριξη προσφέρει στις μη μισθωτές μητέρες το …