Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πενταπλάσιοι άνεργοι μέσα σε 3 χρόνια!

Πενταπλάσιοι άνεργοι μέσα σε 3 χρόνια!

0
Ergatiko-empros

Χάθηκαν από τον νομό μας 12.500 θέσεις εργασίας από το 2009, σύμφωνα με στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης

«Σύννεφο» πάνε οι ατομικές συμβάσεις και οι απολύσεις σε καταστήματα. Για «ζούγκλα στην χώρο της εργασίας» κάνει λόγο ο πρόεδρος του Ε.Κ. Ξάνθης

Εφιαλτικές διαστάσεις έχει εκλάβει η ανεργία στο νομό μας καθώς το ποσοστό της έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη ξεπερνώντας ακόμη και το 30%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, τα οποία παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο κ. Άγγελο Μπεμπεκίδη, στη σύσκεψη που είχαν οι πρόεδροι των Ε.Κ. Β.  Ελλάδος την περασμένη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, από το 2009 έως σήμερα έχουν χαθεί από τον νομό μας 12.500 θέσεις εργασίας.

Από το 2009… πενταπλασιάστηκαν οι άνεργοι
Συγκεκριμένα οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι ανέρχονταν το 2009 σε 4.500 και το 2012 σε 16.000! Δηλαδή οι άνεργοι στο νομό μας μέσα σε τρία χρόνια έχουν τετραπλασιαστεί! Αν δε υπολογίσει κανείς ότι ένα ποσοστό περίπου 5% ανέργων δεν εγγράφεται στον ΟΑΕΔ τότε ο αριθμός των ανέργων έχει πενταπλασιαστεί! Σημειωτέον δε ότι περίπου 1.200 πρώην άνεργοι εργάζονται στο πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας και μετά από 5 μήνες θα προστεθούν κι αυτοί στη λίστα των ανέργων! Όμως υπάρχουν και …χειρότερα αφού όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη στο νομό Κοζάνης η ανεργία έχει φτάσει το 50%!

«Ζούγκλα» στο χώρο της εργασίας
Όμως και γι αυτούς που εργάζονται τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Μεγάλη αύξηση έχουν παρουσιάσει τον τελευταίο χρόνο και μετά την ψήφιση του σχετικού νομού,  οι ατομικές συμβάσεις. Το φαινόμενο να εξαναγκάζονται οι εργαζόμενοι  υπό τον κίνδυνο της απόλυσης να δέχονται αλλαγή των συμβάσεών τους και μετατροπής τους σε ατομικές με περικοπές της τάξης του 30 – 35% στο μισθό τους βρίσκεται σε «άνθηση» και είναι ένα θέμα που το αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση στην Επιθεώρηση Εργασίας. Παράλληλα οι απολύσεις πέφτουν βροχή σε μαγαζιά και μικρές επιχειρήσεις…: «Δυστυχώς το βαρέλι δεν έχει πάτο…Τα πράγματα είναι απελπιστικά στο χώρο της εργασίας και κάθε τόσο επιδεινώνονται . Ιδιαίτερα αν καθιερώσουν και αυτό που συζητάνε, την κατάργηση δηλαδή του 8ωρου, του πενθήμερου ,την αύξηση των ωρών εργασίας τότε θα έχουν καταργήσει το εργατικό δίκαιο για το οποίο πάλεψαν τόσο πολύ οι εργαζόμενοι από τον περασμένο αιώνα. Οδηγούμαστε σε πραγματική ζούγκλα όπου δεν υπάρχει κανένα εργασιακό δικαίωμα  και οι εργαζόμενοι είναι έρμαια απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία. Αν είναι έτσι ας καταργήσουν και το υπουργείο εργασίας γιατί δεν υπάρχει λόγος να υφίσταται…», τονίζει με έμφαση ο πρόεδρο του Ε.Κ. Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης.

Άνεργοι οικοδόμοι χωρίς ασφάλιση…
Να σημειώσουμε επίσης ότι ο κλάδος των οικοδόμων έχει ανεργία πάνω από 90% και ότι  οι περισσότεροι δεν έχουν συμπληρώσει ούτε τα 51 ένσημα που απαιτούνται για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης, τους κόπηκε και το ειδικό εποχιακό επίδομα των 800 ευρώ όπως και το ναυπηγοεπισκευαστικό και ο κλάδος βρίσκεται σε πλήρη οικονομική εξαθλίωση! Μπρος σ’ αυτή την κατάσταση το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργία της ΓΣΕΕ που έχει προκηρυχθεί για τις 26 Σεπτεμβρίου, ώστε να διατρανώσουν την αντίδραση τους στα νέα μέτρα που επιφέρουν νέες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…