Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τρίωρη συμβολική κατάληψη στα δημαρχεία Ξάνθης και Αβδήρων

Τρίωρη συμβολική κατάληψη στα δημαρχεία Ξάνθης και Αβδήρων

0
katalipsi_dimarxeio-empros

Πανελλαδική πρωτοτυπία. Νωρίτερα έκλεισαν τα δημαρχεία για να μην ταλαιπωρηθούν οι δημότες

Αντιδρούν οι δημοτικοί υπάλληλοι στα νέα μέτρα λιτότητας και την υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ. Συμπαράσταση από το δήμαρχο Ξάνθης

Την απόφαση της ΠΟΕ ΟΤΑ για συμβολικό τρίωρο κλείσιμο των δημαρχείων στο πλαίσιο συμβολικής κατάληψης, υλοποίησαν χθες το πρωί οι δημοτικοί υπάλληλοι των δημαρχείων Ξάνθης και Αβδήρων. Ωστόσο, μετά από απόφαση που έλαβαν στην γενική τους Συνέλευση, συμφώνησαν, παρεκκλίνοντας από την κεντρική κατεύθυνση του συλλογικού τους οργάνου, να μεταφέρουν την κατάληψη κατά τρεις ώρες, δηλαδή 7-10 πμ και όχι 10-1μμ, όπως προκήρυξε η ΠΟΕ ΟΤΑ, προκειμένου να περιορίσουν την ταλαιπωρία των δημοτών. Δεν επηρεάστηκε από την κινητοποίηση η λειτουργία υπηρεσιών του δήμου, ούτε βρεφικών σταθμών, τεχνικών υπηρεσιών και καθαριότητας, παρά μόνο τα γραφεία που στεγάζονται στο κτίριο του δημαρχείου.
Κανονικά λειτούργησαν τα δημαρχεία Μύκης και Τοπείρου.

Κατάληψη για τα νέα μέτρα
«Στις μικρές πόλεις δε μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι στις δυσκολίες που προκαλούνται στους δημότες. Το έχω πει και άλλη φορά, αναπτύσσονται προσωπικές σχέσεις. Δεν είναι δυνατόν, οι υπάλληλοι να βρίσκονται στα γραφεία τους και να λένε ότι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να μεταφέρουμε την ώρα της κατάληψης», σημείωσε ο Δημήτρης Γαλανόπουλος, πρόεδρος του συλλόγου δημοτικών υπαλλήλων Ξάνθης.
Ο κ. Γαλανόπουλος ενημέρωσε ότι η συμβολική κατάληψη αποτελεί κινητοποίηση στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, πλήττοντας για άλλη μια φορά μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς και για την υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ, που έχει φέρει τα οικονομικά των δήμων σε οριακό σημείο. «Για το λόγο αυτό συμπαρασταθήκαμε και στην κινητοποίηση των δημάρχων, η οποία ωστόσο περιορίστηκε σε ημίμετρα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Επόμενο ραντεβού δίνουν οι δημοτικοί υπάλληλοι στην πανεργατική απεργία της 26ης Σεπτεμβρίου, όμως ο κ. Γαλανόπουλος συμπληρώνει ότι έχει φανεί η ανάγκη αναζήτησης και υλοποίησης νέων μορφών κινητοποιήσεων. «Την ώρα που παίρνουν και άλλα ακόμη μέτρα εξαθλιώνοντας τους εργαζομένους, η κοινωνία παρακολουθεί από τον καναπέ και την τηλεόραση. Δυστυχώς, κατάφεραν να δημιουργήσουν τρομοκρατία. Ο κόσμος δεν ξέρει ακόμη πόσο θα πληγεί με τα επιμέρους μέτρα που αναμένονται, στο μισθό, τη σύνταξη και την περίθαλψη. Αυτό που συμβαίνει είναι αδιανόητο. Και από την άλλη, παρατηρούμε τη μικρή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Σε αυτή τη συγκυρία απαιτείται συνεργασία των συνδικάτων και μαζική διαμαρτυρία», αναφέρει ο ίδιος.

Αλληλέγγυος ο Μιχάλης Στυλιανίδης
Τη συμπαράστασή του στην κινητοποίηση των δημοτικών συμβούλων εξέφρασε ο δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, με ανακοίνωσή του, εκπλήσσοντας με την κίνηση στην οποία για πρώτη φορά προέβη, ανταποδίδοντας βέβαια με αυτό τον τρόπο τη στήριξη των εργαζομένων του δήμου στην κινητοποίηση για τα οικονομικά των ΟΤΑ, αλλά και τη σχολή αστυφυλάκων.
Στην ανακοίνωση αναφέρει: «ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχαήλ Στυλιανίδης, εκφράζει την συμπαράστασή του στους εργαζομένους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και ιδιαίτερα στους υπαλλήλους της Ξάνθης,  ενώ χαρακτηρίζει δίκαιο τον αγώνα που δίνουν για τα αιτήματά τους.
Τονίζει δε, ότι  η πολιτική των συνεχών περικοπών που ακολουθείται, έφερε τους εργαζομένους στην Αυτοδιοίκηση σε δεινή  θέση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα που συνεχώς υποβαθμίζεται  σε τραγικό βαθμό, όπως και η ποιότητα ζωής τους, αλλά ταυτόχρονα θίγεται και η αξιοπρέπειά τους».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…