Στο κλίμα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ με τη ματιά του γραμματέα Ν.Ε. Ξάνθης κ. Γιώργου Χουλιάρα
Την υπογραφή του νέου κοινωνικού συμβολαίου του ΠΑΣΟΚ με το λαό ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου
Υπεραμύνθηκε το έργο των κυβερνήσεών του, «μαστίγωσε» τη ΝΔ ο Κώστας Σημίτης
Στο κλίμα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ μας μεταφέρει ο γραμματέας της Ν.Ε. Ξάνθης, συμμετέχει μαζί μ’ άλλους περίπου 40 συνέδρους από το νομό μας. Το 7ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με κεντρικό σύνθημα: «Αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε την Ελλάδα», ξεκίνησε τις εργασίες του την Πέμπτη 3 του Μάρτη με την ομιλία του προέδρου του Κινήματος κ. Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος έδωσε το στίγμα του νέου ΠΑΣΟΚ, ζητώντας την «υπογραφή» ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του λαού, βασισμένου σε πέντε άξονες. Οι πέντε άξονες που όρισε ο Γ. Παπανδρέου για την νέα κοινωνική συμφωνία είναι: η δημοκρατική ανατροπή στο κράτος και τις σχέσεις του με τον πολίτη, η οικονομία, η παιδεία, η κοινωνική πολιτική και το περιβάλλον.
Δίνοντας ένα περίγραμμα της ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου ο κ. Χουλιάρας σημειώνει: «Ο πρόεδρός μας αναφέρθηκε στην αλλαγή που ο ίδιος οραματίζεται για μια νέα κοινωνική συμφωνία ανάμεσα στο λαό και στο ΠΑΣΟΚ. Κατέδειξε τη διαφορά άμεσα σ’ ένα συντηρητικό και σ’ ένα προοδευτικό κόμμα, αναφερόμενος σε διάφορα διεθνή και εσωτερικά θέματα που για ένα προοδευτικό κόμμα δεν υπάρχει συμβιβασμός. Όπως είναι οι συγκρούσεις, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η εξαθλίωση, η βία, η φτώχεια, ο φανατισμός, η τρομοκρατία η θρησκοληψία κ.λ.π. Σημείωσε ότι πρέπει προωθηθούν πολιτικές ώστε η καινούργια συμφωνία με το λαό να δώσει διέξοδο από την κρίση από μια ανυπαρξία από ένα πολιτικό αδιέξοδο που μας έφερε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».
Ειδικότερα, επισήμανε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει στόχο να ανακτηθεί η αξιοπιστία στους συλλογικούς θεσμούς της χώρας, να δοθεί τέλος στις πελατειακές σχέσεις, να χτυπηθεί η διαφθορά, να αναδιοργανωθεί το κράτος, να εκσυγχρονιστούν οι θεσμοί, να έχουν ίσα δικαιώματα οι πολίτες απέναντι στο κράτος και να υπάρχει ισότιμη σχέση κράτους-πολίτη, να αποκεντρωθούν αρμοδιότητες, και κάλεσε στο νέο σύστημα διακυβέρνησης να συμμετέχουν και άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, χωρίς απαραιτήτως να συμφωνούν απολύτως με το ΠΑΣΟΚ».
Ο κ. Παπανδρέου όμως επεφύλασσε και μια έκπληξη στους σύνεδρους ορίζοντας πρόεδρο του συνεδρίου τον κ. Λαλιώτη: «Ήταν μια θετική έκπληξη και έτυχε ενθουσιώδους αποδοχής. Ο κ. Λαλιώτης είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ ένα ιστορικό στέλεχος που ακόμη έχει πολλά να προσφέρει και αυτή του η συμμετοχή σφραγίζει αυτό που λέγεται ότι στο σημερινό ΠΑΣΟΚ όλοι μπορούν και όλοι έχουν συμμετοχή».
Το ενδιαφέρον της δεύτερης μέρας του συνεδρίου (Παρασκευή) επικεντρώθηκε στην ομιλία του πρώην πρωθυπουργού κ. Σημίτη: «Ο κ. Σημίτης στην ομιλία του υπερασπίστηκε το έργο των ημερών του. Ιδιαίτερα «μαστίγωσε» την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία για τη μη δράση που αποτελεί δόγμα της. Κατέθεσε δεν προτάσεις και θέσεις που στηρίζονται σε βασικές αρχές που αφορούν την προώθηση στόχων ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος».
Αναφορικά με τη συμμετοχή και τη θέση του Κώστα Σημίτη στο κόμμα ο κ. Χουλιάρας σημείωσε ότι θα εξαρτηθεί από την ψηφοφορία της Κυριακής με την εκλογή των αιρετών του Εθνικού συμβουλίου και την εκλογή των μελών του Πολιτικού συμβουλίου. Επίσης σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν εκφράστηκαν εσωκομματικές αντιπολιτευτικές φωνές…
Μαριάννα Ξανθοπούλου