Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Άλλο μασάλι… άλλο ιστορία…

Άλλο μασάλι… άλλο ιστορία…

0

Άγνοια ή σκοπιμότητα;

Με την εμφάνιση μικρών βίντεο στο διαδίκτυο για την Ξάνθη

Τις προηγούμενες ημέρες , είδα ένα διαφημιστικό βιντεάκι στο διαδίκτυο, που όπως πάντα, στόχο είχε την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, του Παραδοσιακού μας Οικισμού και του Πολιτισμού μας, συν την διαφήμιση τοπικού γλυκίσματος! Όλα αυτά, είναι προς την σωστή κατεύθυνση, τα υποστηρίζουμε , τα επικροτούμε και τα χειροκροτούμε!

Θα πρέπει όμως, όσοι επιμελούνται τέτοιες εργασίες, βιντεάκια και ότι άλλο έχει να κάνει με την ιστορία της πόλης,  να προσέχουν τις πηγές τους! Να τις διασταυρώνουν και να τις τεκμηριώνουν γιατί φοβάμαι, ότι  θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα! Τεκμηρίωση δεν είναι η υποθετική ή φανταστική εκδοχή!

Με έκπληξη μου, άκουσα τον παρουσιαστή του βίντεο, ο οποίος είχε αφιέρωμα στο Αρχοντικό του Φωκίωνα Καραδήμογλου, (μετέπειτα Ανθής Γκέρμαν), χωρίς καν να τον αναφέρει, ότι το συγκεκριμένο κτίσμα αποτέλεσε την έδρα της Οθωμανικής Διοίκησης!

Τώρα τελευταία, ακούω πολλές αυθαίρετες και ατεκμηρίωτες απόψεις και θεωρίες και για άλλα κτήρια της Παλιάς πόλης, ότι αποτελούσαν και αυτά έδρα Οθωμανικής Διοίκησης ή Φρουραρχεία!

Οι Οθωμανοί -Τούρκοι, έφυγαν από την Ξάνθη, με την είσοδο των Βουλγάρων, στις 8 Νοεμβρίου του 1912.Έκτοτε, δεν ξαναήρθαν!

Το εικονιζόμενο εκλεκτικιστικό κτίσμα, σε ύφος art Deco, η έπαυλη του Καπνέμπορου Φωκίωνα Καραδήμογλου, χτίστηκε το 1928, σε οικόπεδο όπου υπήρχε το θρυλικό θέατρο “ΑΠΟΛΛΩΝ” της Οικογένειας Δημητρακόπουλου, το οποίο και κάηκε το 1913.Η Ξάνθη, απελευθερώθηκε το 1919 και το 1920, εντάχθηκε στον Εθνικό κορμό, στην Ελλάδα, με την Συνθήκη των Σεβρών. Όταν χτίστηκε η εικονιζόμενη έπαυλη, είχαμε Ελληνική Κυριαρχία!

Σήμερα ανήκει στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Παρακαλώ πολύ, προσέξτε τις πηγές σας και διασταυρώνετε τις ιστορικές πληροφορίες σας, όταν επιμελείστε τέτοιες εργασίες, οι οποίες ως στόχο, υποτίθεται, έχουν την προβολή της πόλης μας!

Ένας πολύ καλός οδηγός προς εκκολαπτόμενους ιστοριοδίφες, ξεναγούς, επισκέπτες της πόλης μας αλλά και για όλους τους Ξανθιώτες, είναι το λεύκωμα που εξέδωσε ο Δήμος Ξάνθης, με τίτλο: “ΞΑΝΘΗ-Ιστορία και καταγραφή των νεοκλασικών κτηρίων του Παραδοσιακού Οικισμού”, έκδοση του 2023.

Το λεύκωμα που εξέδωσε ο Δήμος Ξάνθης το 2023 για τα Νεοκλασικά κτήρια του Παραδοσιακού Οικισμού

Η εν λόγω εργασία, περιλαμβάνει την καταγραφή 80 και πλέον κτηρίων εντός των ορίων της Παλιάς πόλης, με γνώμονα την Νεοκλασική, εκλεκτικιστική αρχιτεκτονική τους, (συμπεριλαμβανομένου και του αρχοντικό του Φωκίωνα Καραδήμογλου)τα οποία αποτυπώνονται και σε χάρτη.

Αποδεικνύεται περίτρανα πλέον, ότι υπάρχει η ανάγκη της δημιουργίας και χρησιμοποίησης τέτοιων τουριστικών εργαλείων, που στόχο θα έχουν την ανάδειξη της ιστορίας, του πολιτισμού και του Τουρισμού στην πόλη μας και στην ευρύτερη περιοχή, πάντα όμως, μέσα από σωστή και τεκμηριωμένη έρευνα και δουλειά!

Κώστας Μαυρομάτης,
συλλέκτης -ερευνητής

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Κώστας Μαυρομάτης
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ίδρυμα Δημητράκη: Τιμώντας το παρελθόν, εμπνέοντας το μέλλον

Του Γεώργιου Εμμ. Δημητράκη   Ο Πολιτισμός που παράγει Πνεύμα ήταν από αρχαιοτάτων χρ…