
– 1,2 κιλά μοσχαρίσιο κρέας, κιλότο, σε κύβους
-1 δαφνόφυλλο
-1/2 κουτ. γλυκού χοντροκοπανισμένο μαύρο πιπέρι
-1 κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ
-2 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος), σε μέτριες ροδέλες
-2 καρότα, σε μέτριες ροδέλες
-2 μέτριες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
-1 μικρή σελινόριζα, κομμένη κυδωνάτη
-2 κλωναράκια σέλερι, σε χοντρές φέτες
-1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
-1/2 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
-1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη (ή όσο μας αρέσει)
-5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-χυμός από 2 λεμόνια
-2 κοφτές κουτ. σούπας κορν φλάουρ
-αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για να φτιάξουμε μοσχαράκι λεμονάτο και λαχανικά, βάζουμε το κρέας σε κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό ώστε να το σκεπάζει, ρίχνουμε το δαφνόφυλλο και το χοντροκοπανισμένο πιπέρι και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Στη συνέχεια, τραβάμε με τρυπητή κουτάλα τους μοσχαρίσιους κύβους, τους βάζουμε σε ένα πιάτο και πετάμε το υγρό. Πλένουμε και στεγνώνουμε την κατσαρόλα.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα πράσα για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Προσθέτουμε τους μοσχαρίσιους κύβους και τους σοτάρουμε και αυτούς, ώσπου να ροδίσουν, γυρίζοντάς τους μερικές φορές μέσα στο λάδι. Προσθέτουμε νερό τόσο που να σκεπάζει τα υλικά, τη ρίγανη, το θυμάρι και το μπαχάρι και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε το μοσχάρι να μαγειρευτεί για 45 λεπτά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, συμπληρώνοντας αν χρειαστεί ζεστό νερό. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα λαχανικά (καρότα, πατάτες, σελινόριζα, σέλερι) και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 45 λεπτά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ώσπου να μαλακώσουν και να χυλώσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Παίρνουμε μια κουτάλα ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα, διαλύουμε εκεί το κορν φλάουρ και περνάμε το μείγμα από το λεπτό σουρωτήρι του τσαγιού για να μην μείνουν σβόλοι. Σε αυτό το μείγμα προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα και την ανακινούμε καλά για να πάει παντού. Αφήνουμε την κατσαρόλα στη φωτιά για ακόμη μερικά λεπτά για να δέσει η σάλτσα, αποσύρουμε και σερβίρουμε το μοσχαράκι λεμονάτο με λαχανικά.