
Οι τέσσερις οινοπαραγωγοί της Ξάνθης συμφωνούν ότι το 2025 ήταν μια πολύ καλή χρονιά-Στα περσινά επίπεδα οι τιμές – Μιλούν στο «Ε» οι οινοπαραγωγοί: Ο. Βουρβουκέλης, Α. Καρακώστας, Π. Σγουρίδης, Γ. Παπαδόπουλος
Ο τρύγος του 2025 βρίσκεται στο τέλος του και οι τέσσερις οινοπαραγωγοί του νομού μας, συμφωνούν ότι η φετινή χρονιά είναι μια από τις καλύτερες των τελευταίων δύο – τριών χρόνων, σε ποιότητα αλλά και ποσότητα του τελικού προϊόντος που είναι το κρασί. Ο παρατεταμένος καύσωνας και η ξηρασία που ήταν τα κλιματολογικά χαρακτηριστικά της χρονιάς, στην νότια περιοχή του νομού μας, μετουσιώνονται κατά τη διαδικασία της οινοποίησης σε μεστή γεύση με έντονη αρωματική επίγευση έτσι όπως «ζυμώνονται» με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας.

Οι τέσσερις οινοπαραγωγοί της Ξάνθης συμφωνούν: «Οίνος εξαιρετικής ποιότητας εσοδείας 2025»
«Ο τρύγος του 2025 έλαβε τέλος. Αρχίσαμε το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου με τις λευκές ποικιλίες έως τις 10 Σεπτεμβρίου και τώρα έχουμε τελειώσει και τις κόκκινες. Οι προσδοκίες μας για τη φετινή σοδειά είναι ιδιαίτερα υψηλές», επισημαίνει ο οινοπαραγωγός του Κτήματος Βουρβουκέλη, Οδυσσέας Βουρβουκέλης περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά της φετινής σοδειάς: «Είναι η καλύτερη χρονιά των δύο τελευταίων ετών. Είχαμε το πρόβλημα της ξηρασίας που έχει γίνει μόνιμο τα τρία – τέσσερα τελευταία χρόνια. Στα Άβδηρα έχουμε γενικά ξερικές καλλιέργειες αλλά ακόμη και το αμπέλι αν ποτιστεί όταν χρειάζεται έχει καλύτερη απόδοση και ποιότητα. Οι λευκές ποικιλίες χρειάζονται νερό οι κόκκινες είναι πιο ανθεκτικές. Ωστόσο έστω και ένα πότισμα δίνει το κάτι παραπάνω και κάνει τη διαφορά στην ποιότητα και την παραγωγή».
Σ’ ότι αφορά τις τιμές ο κ. Βουρβουκέλης ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στις τιμές αλλά αυτό που διαπιστώνει είναι ότι η κατανάλωση έχει μειωθεί : «Υπάρχει μείωση της κατανάλωσης. Ο κόσμος κάνει μετρημένες αγορές και η εστίαση προσαρμόζεται μ’ αυτό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κι εμείς οι παραγωγοί να αναπροσαρμόζουμε τα πλάνα μας. Προσπαθούμε να καλύπτουμε όλη την εγχώρια αγορά και παράλληλα εξάγουμε σε 10 χώρες. Μπορούμε να πούμε ότι σιγά σιγά σαν προϊόν με Ονομασία Προέλευσης τα Άβδηρα υπάρχουν στο χάρτη της Ελλάδας σαν Θράκη και Άβδηρα και προσπαθούμε να χτίσουμε ένα δυνατό brand name».
Η ξηρασία έκανε δουλειά στην ποιότητα
Ο τρύγος συνεχίζεται στον αμπελώνα Καρακώστα που βρίσκεται επίσης στα Άβδηρα: «Μας έμεινε μόνο η τοπική ποικιλία μαυρούδι. Τα λευκά τα τρυγήσαμε. Φέτος είναι μια καλύτερη χρονιά σε ποσότητα από την περσινή αλλά και εξαιρετική σε ποιότητα. Η ξηρασία έκανε τη δουλειά της. Το αμπέλι είναι ίσως η μοναδική καλλιέργεια που δεν την κάνει κακό η ξηρασία», επισημαίνει ο οινοπαραγωγός Τάσος Καρακώστας. Φέτος το οινοποιείο Καρακώστα ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει μια νέα ετικέτα από Ροζέ ημίξηρο μαυρούδι με την επωνυμία «Αναστασία». Ο νέος κωδικός προστίθεται στους τέσσερις που κυκλοφορούν με την επωνυμία «Ευήνωρ».
Η χρονιά φέτος «ευλόγησε τον οίνον» αλλά η τάση L.A.N.A μειώνει την ζήτηση
Τέλειωσε ο τρύγος και στο Κτήμα που καλλιεργούνται και οινοποιούνται οι «Οίνοι Σγουρίδη», ένα αμπελώνας στο αγρόκτημα Μάνδρας, του Δήμου Αβδήρων, που παράγει κρασιά ερυθρά, λευκά και ροζέ, με ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες όπως το Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, Ασύρτικο και Sauvignon Blanc.
Η χρονιά φέτος «ευλόγησε τον οίνον» και ο οινοπαραγωγός Παναγιώτης Σγουρίδης σημειώνει: «Η φετινή χρονιά είχε πολύ ζέστη και ξηρασία. Η ποιότητα όμως είναι εξαιρετική. Σ’ ότι αφορά την ποσότητα τα αμπέλια που πέρσι χτυπήθηκαν από τον περονόσπορο δεν έχουν συνέλθει απόλυτα ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα . Έτσι έχουμε μια μείωση στην ποσότητα. Οι τιμές θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα». Όπως ανέφερε ο κ. Σγουρίδης, οι Οίνοι Σγουρίδη πρόκειται φέτος να κυκλοφορήσουν μια νέα ετικέτα με γλυκό οίνο που μέχρι στιγμής είναι …αβάπτιστος και περιμένει τον νονό του!
Σ’ ότι αφορά όμως τη ζήτηση ο κ. Σγουρίδης θέτει μια σημαντική παράμετρο ως γενική τάση που επικρατεί στην γενιά «Ζ» αλλά και τις άλλες γενιές νέων και προδικάζει το μέλλον του κρασιού. Είναι η τάση L.A.N.A Less alcohol no alcohol ( Λιγότερο αλκοόλ, χωρίς αλκοόλ): «Αυτή η τάση έχει επηρεάσει τις νέες γενιές που δεν πίνουν γενικότερα. Το κρασί βέβαια δεν έχει πολύ αλκοόλ όσο άλλα ποτά και είναι μια απόλαυση γεύσεων και αισθήσεων. Είναι συνυφασμένο με την πορεία της ανθρωπότητας. Ωστόσο στην εποχή μας αυτό είναι μια πραγματικότητα».
Έχουν πολύ δρόμο οι …δρόμοι του κρασιού στην Ξάνθη – Χρειάζονται δράσεις
Τρύγος για την όψιμη ποικιλία μαυρούδι και στα ορεινά της Σταυρούπολης και συγκεκριμένα στους αμπελώνες της οινοποιίας “Passas Winery”, που παράγει τους οίνους “Μαύρα Νερά”. Ο οινοπαραγωγός Γιώργος Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι φέτος οι κλιματολογικές συνθήκες στο μικροκλίμα της περιοχής ήταν ιδανικές γιατί δεν είχε ούτε παρατεταμένο καύσωνα ούτε πολλές βροχές.: «Ήταν μια ομαλή κλιματολογικά χρονιά. Είχαμε ζέστη και ξηρασία κι έτσι δεν ωρίμασαν πολύ γρήγορα τα σταφύλια γεγονός που τα βοήθησε να έχουν ισορροπία στα σάκχαρα και την οξύτητα. Εμείς θα διαθέσουμε την νέα μας σοδιά από τον Φεβρουάριο και μετά. Προς το παρόν δεν υπάρχει αλλαγή στις τιμές. Θα δούμε όμως τι συνθήκες θα επικρατήσουν την νέα χρονιά ιδιαίτερα στα υλικά συσκευασίας, . Διαθέτουμε 5 ετικέτες και το 2026 θα κυκλοφορήσει και νέα ετικέτα Passas μονοποικιλιακό κόκκινο μαυρούδι». Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι διαθέτει το προϊόν του στην εγχώρια αγορά, σε επιλεγμένα μικρά μάρκετ και στην εστίαση και μέσω δικτύου στην Αθήνα ενώ κάνει και λίγες εξαγωγές. Σημείωσε δε ότι σαν περιοχή έχουμε πολύ δρόμο και κυρίως πολλή προσπάθεια και δράσεις για να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό brand name στο κρασί: «Είμαστε σαν Ξάνθη σε καλό σημείο αλλά χρειάζονται πολλές δράσεις όπως αντίστοιχα γίνεται με την Δραμοινογνωσία στην Δράμα. Έχουμε στήριξη από την περιφέρεια και από το Επιμελητήριο αλλά οι δρόμοι του κρασιού στην Ξάνθη έχουν να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη…».Τέλος ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως στο πλαίσιο του ευ ζην με την τάση του no alcohol αποτυπώνεται μία μείωση της ζήτησης του κρασιου στις νέες γενιές.

Ο. Βουρβουκέλης
Οινοπαραγωγός

Α. Καρακώστας
Οινοπαραγωγός

Π. Σγουρίδης
Οινοπαραγωγός

Γ. Παπαδόπουλος
Οινοπαραγωγός