
Πουλάνε 8,50 – 9,50 ευρώ το κιλό οι κτηνοτρόφοι –Δ. Ψεμματάς, πρόεδρος κτηνοτρόφων Ξάνθης: «Πρώτη φορά τέτοια τιμή στον κτηνοτρόφο….Αλλά οι καταναλωτές θα φάνε αρνί 15 και 16 ευρώ το κιλό»-Τέλος τα μέτρα για την Ξάνθη – Έφυγαν 2 νταλίκες με ζωντανά αμνοερίφια –Δόθηκαν οι αποζημιώσεις – Φόβος για τον αφθώδη πυρετό
«Από την ζημιά κέρδος δεν βγαίνει», λέει η παροιμία, ωστόσο όσοι κτηνοτρόφοι δεν χτυπήθηκαν από την ευλογιά και κράτησαν τις εκτροφές τους βγαίνουν κερδισμένοι. Πως; Μα από την τιμή του αρνιού.
Όπως μας λέει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ξάνθης Δημήτρης Ψεμματάς για πρώτη φορά φέτος πουλάνε αρνιά – σφάγια σε τιμές 8,50 – 9, 50 ευρώ το κιλό! Τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια οι τιμές παραγωγού δεν ανέβαιναν πάνω από 5 – 6 ευρώ το κιλό.
Να σημειώσουμε ότι το παζάρι της Δράμας που γίνεται κάθε χρόνο και εκεί γίνονται οι συμφωνίες εμπόρων και παραγωγών θa πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη.
Δ. Ψεμματάς, πρόεδρος κτηνοτρόφων Ξάνθης: «Πρώτη φορά τέτοια τιμή στον κτηνοτρόφο….Αλλά οι καταναλωτές θα φάνε αρνί15 και 16 ευρώ το κιλό»
Όπως αναφέρει ο κ. Ψεμματάς: «Η τιμή είναι πολύ καλή. Ποτέ δεν θυμόμαστε ως κτηνοτρόφοι τόσο υψηλή τιμή. Αυτό όμως δεν είναι καλό για τους καταναλωτές που θα αγοράσουν το αρνί πάνω από 15 και 16 ευρώ το κιλό. Μιλάμε βέβαια για τα δικά μας ντόπια αρνιά γιατί τα άλλα που εισάγονται από την Ρουμανία και διατίθενται κυρίως στα σούπερ μάρκετ θα είναι 2 – 3 ευρώ φθηνότερα.»
Φέτος μάλιστα λόγω της ευλογιάς που απαγορεύει τη εισαγωγή ζώντων ζώων ικανοποιείται και ένα χρόνιο αίτημα των κτηνοτρόφων που αφορά τις ελληνοποιήσεις: «Το ζώο σφάζεται στην χώρα παραγωγής του και παίρνει τη σφραγίδα της χώρας. Αυτό ζητούσαμε πάντα να έρχονται σφάγια και όχι ζωντανά. Γιατί μεγάλοι ζωέμποροι έκαναν εισαγωγές 50.000 ζώων έσφαζαν 5.000 και έβαζαν την σφραγίδα της χώρας παραγωγής και τα υπόλοιπα τα «βάφτιζαν ελληνικά και τα πουλούσαν με την τιμή που ντόπιου που είναι σαφώς υψηλότερη.».
Στο ερώτημα γιατί τα αμνοερίφια της Ρουμανίας για παράδειγμα είναι πιο φτηνά o κ. Ψεμματάς απάντησε πως υπάρχουν πολύ μεγάλες εκτάσεις που βόσκουν και είναι η ράτσα τους μόνο για κρέας. Αυτά που εισάγονται είναι 5 μηνών ενώ τα δικά μας είναι έως 50 ημερών γάλακτος.
Τέλος τα μέτρα για την Ξάνθη – Έφυγαν 2 νταλίκες με ζωντανά αμνοερίφια
Η μόνη περιοχή που ισχύει ακόμη η απαγόρευση να μην μετακινούνται ζώντα αμνοερίφια είναι το Σέλινο επειδή είναι σε μικρότερη απόσταση των 10 χιλιομέτρων από τον Ίασμο όπου εντοπίστηκε εστία Από όλο τον υπόλοιπο νομό επιτρέπεται καθώς έχουν αρθεί τα μέτρα της ζώνης περαιτέρω απαγόρευσης. Ήδη όπως ανέφερε ο κ. Ψεμματάς έχουν φύγει 2 νταλίκες με 2.000 ζώα ή καθεμιά για τις αγορές της Αθήνας.
Δόθηκαν οι αποζημιώσεις – Φόβος για τον αφθώδη πυρετό
Στο μεταξύ οι κτηνοτρόφοι που έχασαν τα ζώα τους από την ευλογιά μεταξύ των οποίων και ο κ. Ψεμματάς έχουν λάβει τις αποζημιώσεις την περασμένη εβδομάδα: «Είναι λιγότερα τα χρήματα από ότι περιμέναμε καθώς κάνουν διαβάθμιση ανάλογα με την ηλικία των ζώων. Είναι πολύ δύσκολα να κάνουμε ανασύσταση εκτροφής. Εκτός του ότι θα πρέπει να περιμένουμε μετά τις 10 Ιουλίου, θα πρέπει να βάλουμε μάρτυρες ζώα δηλαδή δοκιμαστικά και μετά από 45 μέρες να αγοράσουμε. Δηλαδή τον Νοέμβριο. Είναι κι ο αφθώδης πυρετός που εμφανίστηκε στην Ρουμανία και μας ανησυχεί . Αν έρθει και σε μας δεν αφήσει κανένα ζώο γιατί τα προσβάλλει όλα και είναι πολύ μεταδοτικός. Το 1995 – 1996 στα Πηγάδια της Ξάνθης αποδεκατίστηκαν όλα τα ζώα από πυρετό».