Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Τριάντα ένα χρόνια από τα 50

Τριάντα ένα χρόνια από τα 50

0

19 χρόνια μετά την ίδρυση, εκείνο το παιδικό μυαλό 6,5 χρονών σκέφτηκε να ζωγραφίσει τη συγκεκριμένη. Φυσιολογικό δεν το λες. Πώς να μη συμβεί όμως;

Μόλις είχαμε επιστρέψει από την γιγαντιαία συγκέντρωση του Ανδρέα στη Θεσσαλονίκη, μια από τις μεγαλύτερες που έχουν συμβεί ποτέ στην Ελλάδα.

Είχανε προηγηθεί τα μπλόκα των αγροτών στη γέφυρα του Νέστου (χωρίς την Εγνατία τότε) επί κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη όταν η μάνα μου πήγαινε φαγητά και νερά στους απεργούς και με έπαιρνε μαζί της.

Τότε θα άκουγα και τον Γεννηματά από κοντά στην προεκλογική συγκέντρωση του θείου μου Δημήτρη και μετέπειτα βουλευτή Ροδόπης. Λίγα χρόνια αργότερα θα τον έβλεπα να χάνεται καθώς μιλούσε στα έδρανα της Βουλής, στις επάλξεις, γιατί τότε ήταν πολύ φυσιολογικό να παρακολουθούμε Βουλή οικογενειακώς.

Από το 2002 που κράτησα το πρώτο ευρώ στο 2004, σε εκείνο το γενικότερο κλίμα αμφισβήτησης της τότε Κυβέρνησης και πριν ενηλικιωθώ, θα γινόμουν και τυπικά μέλος. Όταν και σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία για τα ελληνικά δεδομένα, ψήφιζε όποιος πολίτης το επιθυμούσε σε εσωκομματικές εκλογές.

Ακολούθησαν 5 χρόνια πολύ έντονων στιγμών ως ενεργό μέλος της σπουδάζουσας νεολαίας  και μετά τον μεγάλο ενθουσιασμό του 2009, στα χρόνια που σε έδειχναν με το δάχτυλο αν έλεγες ότι ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ. Και φτάσαμε σήμερα στα 50 χρόνια από την ίδρυση του Κινήματος.

Προτιμώ μια αποτίμηση με ιστορικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Μόνο έτσι θα μπορεί να ερμηνευτεί και πολιτικά η προσφορά του ΠΑΣΟΚ στον τόπο. Ούτε με καφενειακού και οπαδικού επιπέδου συζητήσεις, ούτε φυσικά με ισοπεδωτικές και απαξιωτικές υπεραπλουστεύσεις.

Να σκεφτούμε ποιες ήταν οι συνθήκες που επικρατούσαν στο έτος της  ίδρυσης, ποιες ήταν οι κοινωνικές απαιτήσεις και σε τι κράτος συνέβαιναν όλα αυτά (κράτος 150 χρόνων, πόλεμοι κάθε 20-30 χρόνια, φτώχεια, παρακράτος, χούντα). Να αναρωτηθούμε ποιο ήταν το επίπεδο της χώρας το 1974 και πώς αυτό διαμορφώθηκε στις επόμενες δεκατίες.

Με όλα τα θετικά, με όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις, με όλα τα χαρακτηριστικά εκδημοκρατισμού και μεταρρυθμίσεων αλλά ναι, και με όλα τα αρνητικά, τις γκρίζες περιόδους και τις σκιές, μπορούμε να φανταστούμε την Ελλάδα χωρίς ΠΑΣΟΚ;

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Στέλιος Τσετινές
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάει ο παληός ο χρόνος

Περί φυγής «Γέρε χρόνε, φύγε τώρα, πάει η δική σου η σειρά, ήρθε ο νέος με τα δώρα, με τρα…