Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Λιγοστό αλλά εξαιρετικής ποιότητας το φετινό κρασί

Λιγοστό αλλά εξαιρετικής ποιότητας το φετινό κρασί

0

Η ξηρασία έφερε πρώιμο τρύγο στους τοπικούς αμπελώνες – Μείωση 40% – 50% στην ποσότητα –  Εκτιμήσεις για αύξηση 20% στις τιμές


Μιλούν οι οινοποιοί, Τάσος Καρακώστας, Οδυσσέας Βουρβουκέλης, Κυριάκος Παπαδόπουλος


Πρώιμος τρύγος, μειωμένη ποσότητα, καλή ποιότητα είναι τα τρία χαρακτηριστικά της φετινής αμπελουργικής χρονιάς, όπως μας βεβαιώνουν τρεις αμπελουργοί  οινοποιοί του τόπου μας. Τα δύο πρώτα είναι το αιτιατό αποτέλεσμα των κλιματικών συνθηκών που επικράτησαν, ήτοι: Ήπιος χειμώνας, ανομβρία, ξηρασία ενώ η καλή ποιότητα συνδέεται με την μικρότερη ποσότητα που προσδίδει στο τελικό προϊόν, το κρασί μεγαλύτερη μεστότητα και πυκνότητα γεύσης.

Πρώιμος τρύγος στον αμπελώνα Καρακώστα – Μείωση 50% στην ποσότητα

25 μέρες πιο μπροστά ξεκίνησε ο τρύγος στον αμπελώνα Καρακώστα στα Άβδηρα και συγκεκριμένα από  τις 7 Αυγούστου ενώ πέρσι και παλαιότερα άρχιζε πάντα τέλος Αυγούστου: «Είμαστε στα τελειώματα. Αρχίσαμε 25 μέρες πιο νωρίς. Αυτό είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που έφερε την ξηρασία. Φέτος θα έχουμε πολύ καλή ποιότητα αλλά η ποσότητα είναι μειωμένη κατά 50%. Είχε μεγάλη ανομβρία και τα αμπέλια ανθοφόρησαν πιο μπροστά. Μετά είχαμε και ένα χαλάζι και γι’ αυτό έχουμε μειωμένη ποσότητα», μας λέει ο Τάσος Καρακώστας.

Όπως μας εξήγησε έχουν τρυγήσει το ασύρτικο και έχουν ξεκινήσει το sauvignon blank που δίνουν τα λευκά κρασιά Ακολουθεί τo Merlot μαζί με την ποικιλία Καμπερνέ Σοβινιόν που είναι ποικιλίες για παραγωγή ερυθρών κρασιών και το syrah για το ροζέ και τέλος το τοπικό Μαυρούδι. Η διαδικασία που ακολουθεί τον τρύγο είναι τα σταφύλια να μπουν στην δεξαμενή με ελεγχόμενη ψύξη για το καλύτερο αποτέλεσμα και μετά η αποχύμωση και ζύμωση του κρασιού . Ακολουθεί η ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια που για το κόκκινο διαρκεί 10 – 18 μήνες ενώ το λευκό και το ροζέ μπορούν άμεσα να καταναλωθούν.

 

Εκτιμήσεις για αύξηση 20% στις τιμές

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Καρακώστα η μειωμένη ποσότητα που είναι ένα πανελλαδικό χαρακτηριστικό θα επηρεάσει την τιμή του κρασιού, με αύξηση τουλάχιστον 20%: «Εκτιμώ ότι θα έχουμε αύξηση τουλάχιστον 20% στην τιμή γιατί έχουμε γενικευμένη μείωση στην ποσότητα. Επίσης έχουμε αύξηση στα εργατικά και στο κόστος της ενέργειας και αυτοί είναι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή».

Πρώιμος τρύγος και στο Κτήμα Βουρβουκέλη

«Συνήθως ξεκινούμε τρύγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Φέτος είναι μια πρώιμη χρονιά λόγω της μεγάλης ξηρασίας η οποία έχει  επηρεάσει πανελλαδικά την παραγωγή που έχει  μείωση έως και 65%. Στην περιοχή μας έχουμε μείωση 40%. Είχαμε ήπιο χειμώνα, χωρίς χιονόπτωση και γι’ αυτό το έδαφος δεν είχε ιχνοστοιχεία για να πάρουν τα φυτά. Πιο ευαίσθητες στην ξηρασία είναι οι λευκές και οι ροζέ ποικιλίες και πιο ανθεκτικές οι κόκκινες. Τα λευκά τα τρυγήσαμε, αρχίζουμε τα κόκκινα μέχρι τέλος του Σεπτέμβρη θα έχουν τελειώσει».

Αυξήσεις στα πιο ακριβά κρασιά

Σ’ ότι αφορά την τιμή ο κ. Βουρβουκέλης κάνει τον διαχωρισμό: «Δεν θα επηρεαστεί  σε μεγάλο εύρος η τιμή. Στα πιο ακριβά προϊόντα ίσως να υπάρχει μια αύξηση αλλά αυτά έτσι κι αλλιώς είναι πιο ακριβά αλλά στα πιο φθηνά η αύξηση θα είναι κάποια λεπτά, Επισης υπήρχε καλή παραγωγή πέρσι και υπάρχουν αποθέματα για να «τρέξει» και  η φετινή χρονιά».

Από τις καλύτερες χρονιές σε ποιότητα στον ορεινό αμπελώνα Passas Winery

Πρώιμος τρύγος τουλάχιστον 10 ημερών και στον ορεινό αμπελώνα και συγκεκριμένα στον ιδιόκτητο αμπελώνα της οινοποιίας  Passas Winery του Κυριάκου Παπαδόπουλου που βρίσκεται στο Σταυροχώρι του Νομού Ξάνθης σε υψόμετρο 110 – 130 μέτρα που παράγει του οίνους «Μαύρα νερά». Όπως σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος: «Ξεκινήσαμε τρύγο πριν 10 μέρες. Φέτος είναι από τις καλύτερες χρονιές σε ποιότητα. Έκανε ζημιά η ξηρασία κα ο ήπιος χειμώνας στην ποσότητα αλλά η ποιότητα είναι εξαιρετική. Υπάρχουν παραγωγοί που  θέλουν να έχουν πολλά κιλά εμάς μας ενδιαφέρει η ποιότητα. Σ’ αυτήν επενδύουμε. Γι΄αυτό και επιδιώκουμε να έχουμε λιγότερη ποσότητα είναι πιο μεστό το σταφύλι. Φέτος λόγω της ξηρασίας και τα καλλιεργητικά έξοδα ήταν λιγότερα».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…