Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Ένα ταξίδι στο κρυμμένο φως των πραγμάτων – Σκέψεις πάνω στην έκθεση του Γιάννη Μενεσίδη

Ένα ταξίδι στο κρυμμένο φως των πραγμάτων – Σκέψεις πάνω στην έκθεση του Γιάννη Μενεσίδη

2

Η νέα έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Μενεσίδη (Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης «Χρήστος Παυλίδης», 31 Αυγούστου – 7 Σεπτεμβρίου 2024) έχει τίτλο «Μνήμης σχήματα και χρώματα» και διοργανώνεται στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης του Δήμου Ξάνθης. Σε αυτήν εκτίθενται παλαιά και νεώτερα έργα του, λευκώματα που έχει εκδώσει καθώς και εξώφυλλα βιβλίων και περιοδικών, τα οποία κοσμούνται με έργα του καλλιτέχνη.


Λευκώματα του Γιάννη Μενεσίδη και εξώφυλλα βιβλίων με έργα του

Ο Γιάννης Μενεσίδης, γεννημένος στη Δράμα το 1947, ζει και εργάζεται μόνιμα στην Ξάνθη. Εδώ και πολλά χρόνια εμπνέεται από τα ταξίδια του, την πίστη του, τη Θράκη, τη φύση της και το ιστορικό της παρελθόν. Ζωγραφίζει αδιάκοπα σκηνές από τη στεριά, τη θάλασσα, τον ουρανό, συνδυάζοντας τα εντός του κόσμου και τα εκτός του κόσμου τούτου. Σημαδεμένος από τη μαθητεία του στον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη, ζωγραφίζει από το 1974 όχι τα αντικείμενα αυτά καθαυτά, αλλά τον τρόπο που τα αντικείμενα χαράσσονται στην ανθρώπινη μνήμη.

Το 2024 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αρμός» το «Εικονογραφικό Συναξάρι» του, το οποίο περιλαμβάνει εβδομήντα-οκτώ αγιογραφημένες εικόνες που αντιστοιχούν σε γιορτές της χριστιανοσύνης. Τo «Εικονογραφικό Συναξάρι» έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα λευκώματά του: «Γιάννης Μενεσίδης» (1996), «34 σχέδια» (1997), «Μνήμης καταγραφές» (2001), «Κεκρυμμένη χαρά» (2005), «Μνήμης διαδρομές. Ξάνθη – Άγιον Όρος» (2008), «Ο λόγος ως εικόνα φωτός» (2013), «Στίγματα φωτός στο Ξανθιώτικο τοπίο» (2014), «Αγιορείτικα σχήματα και χρώματα» (2018), «Αγιολογικές περιδιαβάσεις λόγου και εικόνας» (2020).

Στα έργα του ο Γιάννης Μενεσίδης προβληματίζεται αδιάκοπα πάνω στον τρόπο που η όραση μπορεί να συλλάβει τα σχήματα: άλλοτε γραμμικά από ένα σταθερό σημείο, άλλοτε με μετακίνηση, άλλοτε από ψηλά, άλλοτε με αντίστροφη προοπτική και άλλοτε μνημικά, «καταγράφοντας τον κόσμο με υπερβάσεις, αγαπητικά, ονειρικά, δισδιάστατα, ξεπερνώντας τη λογική και υπερνικώντας το χρόνο και τα φυσικά μεγέθη», όπως έχει ο ίδιος πρόσφατα περιγράψει. Η ζωγραφική του είναι βίωμα ενός κόσμου μαγικού μα ταυτόχρονα και κόσμου λειψού, όπου η τέχνη προσπαθεί ικετευτικά να κατανοήσει το άπειρο και «να ενώσει τη γη με τον ουρανό».

Περιδιαβαίνοντας την έκθεση των έργων του Γ. Μενεσίδη στην Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης «Χρήστος Παυλίδης» μπορούμε να δούμε όμορφες εικόνες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και περισσότερο από τη Θράκη. Οι άνθρωποι, τα δένδρα, τα κοχύλια, τα σπίτια, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια συμπλέκονται σε εντυπωσιακά σύνολα με ατέλειωτες λεπτομέρειες που καλούν τον επισκέπτη να αποκωδικοποιήσει. Στεκόμαστε μπροστά σε κάθε έργο και ψάχνουμε. Και όσο μελετούμε το κάθε έργο, ανακαλύπτουμε μία σειρά από μηνύματα που έχουν σκόπιμα σμικρυνθεί, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η παρατηρητικότητα και ο «μεγεθυντικός φακός» της ψυχής του κάθε επισκέπτη.

Ο τίτλος της έκθεσης «Μνήμης σχήματα και χρώματα» συνοψίζει τη στάση του καλλιτέχνη απέναντι στη ζωγραφική αλλά και συνολικότερα απέναντι στη ζωή. Τα σχήματα και τα χρώματα για τον Γ. Μενεσίδη είναι ένας τρόπος να θυμάται αλλά και ένας τρόπος να βιώνει το σήμερα με συνεχείς αναφορές στο χθες ως συλλογική εμπειρία.

Με τη νέα του έκθεση ο ιατρός και ζωγράφος Γιάννης Μενεσίδης μας ταξιδεύει ξανά στον χώρο και τον χρόνο, αναζητώντας την χαρά και το φως που κρύβονται μέσα στα πράγματα.


Ο Γιάννης Μενεσίδης ξεναγεί τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό στην έκθεση ζωγραφικής

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Νικόλαος Κόκκας
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Οικογενειακές …υποθέσεις» της Έλενας Μωρέα: Μια ξανθιώτισσα δημιουργός με πλούσιο έργο

Είχα τη χαρά να συναντήσω και να μιλήσω με τη συμπολίτισσά μας Έλενα Μωρέα, που έχει εκδώσ…