Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης στο πλευρό των εργαζομένων του Κέντρου Πρόληψης Ξάνθης

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης στο πλευρό των εργαζομένων του Κέντρου Πρόληψης Ξάνθης

0

Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης Ξάνθης, μέσω επιστολής, αιτήθηκαν την απρόσκοπτη λειτουργία του Κέντρου


Αβεβαιότητα για το μέλλον αισθάνονται οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης Ξάνθης ύστερα από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία, μέσα το οποίο διαφαίνεται η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να καταργήσει τα Κέντρα Πρόληψης με καταληκτική ημερομηνία την 31/12/2027.

Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης Ξάνθης τονίζουν ότι «με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την μεγάλη ανησυχία στην οποία έχουμε περιέλθει ως εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων, με αφορμή το νομοσχέδιο που αφορά την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Οι υπηρεσίες που παρέχουν τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας εντάσσονται στα σχέδια δράσης για τη Δημόσια Υγεία.

Οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης αποτελούμε έμπειρο, επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό με μακρά πορεία 30 χρόνων στις τοπικές κοινότητες, στο πεδίο της ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης για την πρόληψη κάθε εξαρτητικής και παραβατικής συμπεριφοράς, στην εκπαιδευτική κοινότητα, στους γονείς, στους εργαζόμενους, στους φοιτητές, στους επαγγελματίες υγείας, σε κάθε μέλος της τοπικής κοινωνίας όπου εδρεύει και δραστηριοποιείται καθένα από τα 75 Κέντρα Πρόληψης […]».

Στη συνέχεια αιτούνται:

  • Διασφάλιση της συνέχισης εργασίας όλων των στελεχών στα Κέντρα Πρόληψης.
  • Αδιάλειπτη συνέχιση της παροχής υπηρεσιών Πρόληψης και Ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του πληθυσμού (οικογένεια, σχολείο, ευρύτερη κοινότητα), με τη μορφή περιφερειακών υπηρεσιών, στις περιοχές όπου ανήκουν τα σημερινά Κέντρα Πρόληψης και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές σχεδιασμού, τεκμηρίωσης, εφαρμογής, αξιολόγησης, καταγραφής και δημοσιοποίησης απολογιστικών στοιχείων όπως συμβαίνει στην παρούσα συνθήκη ύστερα από τη μακροχρόνια συνεργασία και εκπαίδευση από τον ΟΚΑΝΑ.

ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης: Ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος για την ψυχική υγεία είναι βαθιά αντιεπιστημονικός και επικίνδυνος

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης με δελτίου τύπου δηλώνει τη στήριξή του στους εργαζόμενους του Κέντρου Πρόληψης Ξάνθης.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος για την ψυχική υγεία είναι βαθιά αντιεπιστημονικός και επικίνδυνος. Ένας Νόμος με το οποίο η Κυβέρνηση προχωρά στην πλήρη διάλυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης και στην πλήρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των ιδιαίτερα ευαίσθητων αυτών τομέων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αποτελεί, δε, μέγιστη υποκρισία εκ μέρους της κυβέρνησης η επίκληση ότι σκοπός του Νόμου είναι η «ενίσχυση των παροχών ποιοτικών υπηρεσιών υγείας καθώς γνωρίζει ότι τα πραγματικά προβλήματα του συστήματος, είναι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των μονάδων ψυχικής υγείας.

Η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει τον τομέα της ψυχικής Υγείας τον απαξιώνει για να εξυπηρετήσει τις νεοφιλελεύθερες επιδιώξεις της και να ανοίξει τον δρόμο στους ιδιώτες ΚΑΙ στην ψυχική υγεία. Πρόκειται ουσιαστικά για μια «αντιμεταρρύθμιση», που θα πλήξει την πλειονότητα της κοινωνίας και ιδιαίτερα τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως οι ψυχικά πάσχοντες. Αυτό είναι εξαιρετικά ανάλγητο, ιδιαίτερα στην εποχή μας όπου τα ψυχικά νοσήματα καταγράφουν αύξηση στη χώρα μας, λόγω των πολλαπλών κρίσεων και οι πολίτες έχουν ανάγκη τις δομές ψυχικής υγείας».

Προσθέτει ότι «από το 1991 τα 75 Κέντρα Πρόληψης έχουν επικεντρώσει το έργο τους στην επαφή με την κοινότητα, την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίησή της στον αγώνα υπέρ της πρόληψης. Σχεδίασαν και υλοποίησαν εκπαιδευτικά προγράμματα για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκπαίδευσαν εκπαιδευτικούς ως εμψυχωτές τους, “θωρακίζοντας” το μέλλον των νέων μας και των οικογενειών τους, σε επιλογές χωρίς εξαρτήσεις, με ενσυναίσθηση και συμπερίληψη. Και αντί η κυβέρνηση να τα επεκτείνει, δρομολογεί την εξαφάνιση τους.

Με τις πολιτικές της Κυβέρνησης οι ανισότητες εντείνονται και διευρύνονται. Το ΕΣΥ απαξιώνεται μέρα με τη μέρα. Και τώρα, ήρθε η σειρά και του τομέα της ψυχικής υγείας σε βάρος των αναγκών της κοινωνίας. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων και τη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης. Υποστηρίζουμε μια πολιτική που να στηρίζει πραγματικά την υγεία και την κοινωνική συνοχή, μακριά από τις αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες πρακτικές. Η κοινωνία μας αξίζει καλύτερα!».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…