Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Με το …κυάλι τα άγρια μανιτάρια φέτος

Με το …κυάλι τα άγρια μανιτάρια φέτος

0

Λόγω της ξηρασίας μειώθηκε η παραγωγή του στα βουνά μας – Απογοήτευση και προβληματισμός στoυς μανιταρόφιλους και μανιταροσυλλέκτες


Διαλύθηκε ο σύλλογος Μανιταρόφιλων Ξάνθης


Με το …κυάλι αναζητούν πλέον τα άγρια μανιτάρια οι μανιταρόφιλοι στα βουνά της Ξάνθης. Η μεγάλη ξηρασία, οι  υψηλές θερμοκρασίες έχουν εμποδίσει την παραγωγή και τα καταστούν δυσεύρετα. Είναι γνωστό ότι τα μανιτάρια είναι απόλυτα συνδεδεμένα με την υγρασία και τη βροχή για να μπορέσουν να παραχθούν και η φετινή χρονιά κρίνεται ως μια από τις χειρότερες των τελευταίων ετών σε ό,τι αφορά τη συλλογή αυτών των δώρων της φύσης προς τον άνθρωπο.


«Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει πολύ τα μανιτάρια. Στα βουνά της Ξάνθης μαζεύαμε μανιτάρια μέχρι και τον Ιούλιο γιατί είχε βροχές και σταματούσαμε να μαζεύουμε από τον Δεκέμβριο που άρχιζαν τα κρύα. Φέτος ούτε βροχές είχαμε ούτε κρύα» Ν. Ιακωβίδης Μέλος συλλόγου Μανιταρόφιλων Ελλάδας

Απογοήτευση και προβληματισμός στoυς μανιταρόφιλους και μανιταροσυλλέκτες

«Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει πολύ τα μανιτάρια. Στα βουνά της Ξάνθης μαζεύαμε  μανιτάρια μέχρι και τον Ιούλιο γιατί είχε βροχές και σταματούσαμε να μαζεύουμε από τον Δεκέμβριο που άρχιζαν τα κρύα. Φέτος ούτε βροχές είχαμε ούτε κρύα.  Γενικά το μανιτάρι χρειάζεται υγρασία και ήπιο κλίμα για να αναπτυχθεί. Φέτος μ’ αυτή την ξηρασία έχουμε πολύ μεγάλη μείωση», επισημαίνει ο Νίκος Ιακωβίδης μέλος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ελλάδας εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του   με αυτή την κατάσταση.

Διαλύθηκε ο σύλλογος Μανιταρόφιλων Ξάνθης

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Ιακωβίδης διετέλεσε πολλά χρόνια πρόεδρος του συλλόγου μανιταρόφιλων Ξάνθης, ένας σύλλογος που ιδρύθηκε το 2005 και ανέπτυξε μεγάλη δράση. Διοργάνωνε εκδηλώσεις, ενημερωτικές ημερίδες για τα είδη μανιταριών, παρήγαγε ερευνητικό και επιστημονικό έργο, τύπωνε φυλλάδια και γενικά είχε αποκτήσει ένα κοινό μανιταρόφιλων. Αυτός ο σύλλογος όμως διαλύθηκε. Η αιτία όπως μας είπε ο κ. Ιακωβίδης είναι ότι δεν υπήρχε διάδοχη κατάσταση μέσα στο διοικητικό συμβούλιο και όλοι ενδιαφέρονται για εκδηλώσεις κι όχι για να παράγουν έργο. Ο σύλλογος είχε ξεκινήσει και τη διαδικασία πιστοποίησης μέσω της οποία κάποιος θα μπορούσε  να πιστοποιηθεί σε 10 τουλάχιστον είδη μανιταριών  από τα 5.000 είδη που υπάρχουν και να κάνει εμπορία. Η πιστοποίηση γίνεται μέσω κατάρτισης και εξετάσεων από μια επιτροπή που απαρτίζεται από μυκητολόγο και βοτανολόγο.

«Τα μέλη μας δεν ήθελαν να ασχοληθούν με το ερευνητικό έργο αλλά μόνο με εκδηλώσεις. Έτσι διαλύθηκε ο σύλλογος. Ωστόσο θα κάνουμε δράση στην Ξάνθη ως σύλλογος Μανιταρόφιλων Ελλάδας.

18η Μανιταρογιορτή στα Γρεβενά

Να σημειώσουμε ότι  κέντρο του μανιταριού στην χώρα μας θεωρούνται τα Γρεβενά και μπορεί η συλλογή μανιταριών φέτος να είναι απογοητευτική, ωστόσο στα Γρεβενά οργανώθηκε από 22 και έως την Κυριακή 25 Αυγούστου η 18η Μανιταρογιορτή και η οποία αποτελεί κορυφαίο γεγονός μανιταροφιλίας και μανιταρογνωσίας όχι μόνο για  την χώρα μας. Οι δράσεις που οργάνωσε ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Ελλάδας σε συνεργασία με διάφορους φορείς, περιλάμβαναν, υπαίθρια μανιταρομαγειρέματα, συναυλίες, επιδείξεις ανεύρεσης τρούφας με εκπαιδευμένα τρουφόσκυλα και ξυλογλυπτικής με αλυσοπρίονα, ενώ υπήρχαν παιδαγωγικά παιχνίδια και αθλητικές δραστηριότητες.

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…