Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν εντοπιστεί μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) φέτος στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 76 συνολικά κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων οι 57 ασθενείς εκδήλωσαν συμπτώματα στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) όπως εγκεφαλίτιδα, άσηπτη μηνιγγίτιδα ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδα.
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν εντοπιστεί μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης και συγκεκριμένα 1 στον Δήμο Αρριανών, χωρίς συμπτώματα στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και ένα στον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, με συμπτώματα στο ΚΝΣ.
Πανελλαδικά φέτος έχουν καταγραφεί 10 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 80 έτη, εύρος 61 – 92 έτη).
Πώς μεταδίδεται η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου;
Μολυσμένα κουνούπια: Ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου είναι με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού (συνήθως του κοινού κουνουπιού). Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά (ορισμένα είδη). Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά. Τα μολυσμένα κουνούπια μεταδίδουν στη συνέχεια τον ιό σε ανθρώπους και σε άλλα ζώα, με το τσίμπημά τους. Οι άνθρωποι -όπως και άλλα θηλαστικά (π.χ. άλογα)- που έχουν μολυνθεί θεωρούνται «αδιέξοδοι ξενιστές», δηλαδή δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια (δεν μολύνουν κουνούπια), καθώς ο τίτλος του ιού στο αίμα τους είναι χαμηλός και δεν επαρκεί για την περαιτέρω μόλυνση των κουνουπιών.
Ο ιός δεν μεταδίδεται άμεσα από άτομο σε άτομο μέσω της συνήθους κοινωνικής επαφής (π.χ. άγγιγμα, φιλί), ούτε μέσω σεξουαλικής ή άλλης επαφής. Δεν φαίνεται να μεταδίδεται, επίσης, στον άνθρωπο από την απλή επαφή με ζωντανά ζώα (έχουν αναφερθεί σπάνιες περιπτώσεις επαγγελματικής έκθεσης σε εργαστήρια και κατά τη διάρκεια αυτοψιών).