Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το Τ.Ε. Ξάνθης επισκέφθηκε την κινητή μονάδας ΑΜΘ του ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ

Το Τ.Ε. Ξάνθης επισκέφθηκε την κινητή μονάδας ΑΜΘ του ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ

0

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Κέντρο Πρόληψης ΕΚΦΡΑΣΗ στην Ξάνθη


Το παράρτημα Ξάνθης της κινητής μονάδας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης του ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ επισκέφτηκε χθες 23 Ιούλιου αντιπροσωπεία της Τ.Ο. Ξάνθης του ΚΚΕ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή από την κυβέρνηση της ΝΔ του νομοσχεδίου «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε όλη τη χώρα οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας, τα δημόσια προγράμματα απεξάρτησης και τα Κέντρα Πρόληψης μαζί με τις οικογένειες των χρηστών και των ατόμων με ψυχικές διαταραχές βρίσκονται σε απεργιακές και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις «για να μην περάσει το νομοσχέδιο – έκτρωμα ενώ στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ, αξιοποιώντας το νομικό οπλοστάσιο που παρέδωσαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, είναι να υλοποιηθούν κατά γράμμα οι κατευθύνσεις της ΕΕ για διάλυση της δημόσιας Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης και το χάρισμά τους σε ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και ιδιώτες».

«Το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • το κλείσιμο των 2 εκ των 3 Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, του ΨΝΑ και του ΨΝΘ, τη μεταφορά όλων των δημόσιων μονάδων Ψυχικής Υγείας και των αρμοδιοτήτων τους στις ΥΠΕ. Στόχος να δοθεί ακόμα περισσότερος χώρος για την ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4700 σε αντίθεση με τις 900 κλίνες του ΕΣΥ.
  • Την κατάργηση δωρεάν «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης, προγραμμάτων με τεράστια εμπειρία στην πρόληψη – απεξάρτηση και στην κοινωνική επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το «18 Ανω», το «Ιανός», το «Διάπλους», το «Αργώ», και την ενίσχυση της πολιτικής «μείωσης της βλάβης», σε βάρος της απεξάρτησης.
  • Τη δημιουργία ενός ΝΠΙΔ (ΕΟΠΑΕ) στον τομέα της Απεξάρτησης, με αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων.
  • Τη γενναία χρηματοδότηση, με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, των αμαρτωλών ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και των επιχειρηματικών συμφερόντων, για τη δημιουργία δομών και προγραμμάτων για λίγους και με ημερομηνία λήξης.
  • Την εργασιακή περιπλάνηση των εργαζομένων στις δομές Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης από τη μία δομή στην άλλη, από τη μία πόλη στην άλλη, ακόμα και από τη μία Υγειονομική Περιφέρεια στην άλλη, με την επίκληση των «έκτακτων» υπηρεσιακών αναγκών, που μόνο έκτακτες δεν είναι.
  • Την αέναη «πλοήγηση» των ασθενών και των οικογενειών τους στην πανσπερμία των ψυχιατρικών δομών (δημόσιων, ιδιωτικών, ΜΚΟ, ΑΜΚΕ) που εντάσσονται σε έναν ενιαίο διοικητικό οργανισμό.
  • Το κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης, αφού δεν διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά το 2027.
  • Την ιατρικοποίηση και ψυχιατρικοποίηση κοινωνικών φαινομένων όπως είναι η επιθετικότητα και οι παραβατικές συμπεριφορές παιδιών και εφήβων, τις οποίες βαφτίζει “παρεκκλίνουσες συμπεριφορές”», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Όπως υπογραμμίζεται, Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ προτείνει:

  • Να διαφυλαχτεί ο δημόσιος δωρεάν χαρακτήρας των δομών Ψυχικής Υγείας και των προγραμμάτων απεξάρτησης που υπάρχουν στη χώρα μας αλλά και η φυσιογνωμία τους. Πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση των προγραμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • για τη στελέχωση όλων των δομών με επαρκές μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και για νέες δομές που έχει ανάγκη η χώρα σε όλη την επικράτεια.
  • Για να διαφυλαχτεί το συνεχές της θεραπείας για τους ψυχικά πάσχοντες, τους χρήστες και τις οικογένειές τους.
  • Διασφάλιση της λειτουργίας και του χαρακτήρα των Κέντρων Πρόληψης με Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο.

Το επόμενο διάστημα οι Τ.Ο. Ξάνθης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα συνεχίσουν τις ενημερωτικές εξορμήσεις για το νομοσχέδιο σε στέκια νεολαίας και εργασιακούς χώρους ενώ την Πέμπτη 25 Ιουλίου αντιπροσωπεία της ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ θα επισκεφτεί το Κέντρο Πρόληψης ΕΚΦΡΑΣΗ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την μειωμένη παραγωγή μελιού φέρνει στη Βουλή ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

Στην ερώτηση επισημαίνεται πως λόγω και της παρατεταμένης ανομβρίας και των δυσχερειών που…