Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Θέατρο και μουσική στα βήματα του Δημόκριτου

Θέατρο και μουσική στα βήματα του Δημόκριτου

0

Στις 8 και 9 Ιουλίου, στο Αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων φιλοξενήθηκε μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση, “Ρενάτο Μόρντο: Οι ώρες”.

Είχα το ευτύχημα να την παρακολουθήσω, γνωρίζοντας από την εμπειρία μου ότι οι εκδηλώσεις που διεξήχθησαν στον συγκεκριμένο χώρο βρίθουν ποιότητας και δεν έκανα λάθος!

Οι ερμηνείες των τριών ηθοποιών, του Χρίστου Λύγκα, της Αγγελικής Δημητρακοπούλου και του Γιάννη Τζίτζη, μας καθήλωσαν.

Υπηρετησαν αριστοτεχνικά την επιθυμία τους να μας μεταφέρουν στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής και στα δεινά που υπέφεραν όσοι δεν υποτάχθηκαν κυρίως οι Εβραίοι. Μας κατέστησαν πάσχοντες κάνοντάς μας αβίαστα να αισθανθούμε ζωτικό κομμάτι της παράστασης.

Μια όαση απόλαυσης ήταν και τα τραγούδια και η μουσική.

Η κ. Καλλιόπη Μητροπούλου, με την ακτινοβόλα παρουσία και την τόσο σαγηνευτική φωνή, σε συνδυασμό με τα σκηνικά και τον επιβλητικό περιβάλλοντα χώρο, μας εντρύφησε σε μια μαγευτική ατμόσφαιρα που μας συνεπήρε.

Η πρωτότυπη αυτή καλλιτεχνική δημιουργία ήταν εξαιρετική!

Συγχαρητήρια αξίζουν και στους ανθρώπους που δίνουν την ψυχή τους ώστε να πάρουν ζωή οι εκδηλώσεις στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων.

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

Πρόκειται για μια θεατρική σύνθεση που φωτίζει την «Οδύσσεια» του καλλιτέχνη, Ρενάτο Μόρντο και της συζύγου του, Τρούντε, με φόντο τη δραματική φυλάκισή του στο Χαϊδάρι, στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής στην Αθήνα.

Αυστριακός, Εβραίος με ελληνική ιθαγένεια και πρόσκαιρα και γερμανική, ο Μόρντο είναι εύκολος στόχος σε μια εποχή που ο κόσμος έχει χωριστεί σε στρατόπεδα.

Κεντρικό στοιχείο στη σύνθεση ο χρόνος που τελειώνει καθώς εκκρεμεί η απόφαση μεταφοράς του στο Άουσβιτς.

Μέσα από τα γράμματα που ανταλλάσσουν με τη σύζυγό του, ζωντανεύουν τα όνειρα, οι εφιάλτες, η μεγάλη αγάπη της για τη μουσική και το θέατρο αλλά και οι εσωτερικές της συγκρούσεις καθώς η καταγωγή, η θρησκεία, η υπηκοότητα και η καλλιτεχνική της ιδιότητα άλλοτε γίνονται διαβατήρια σωτηρίας και άλλοτε η καταδίκη της.

Ο δεύτερος πρωταγωνιστής στη σκηνή είναι η μουσική. Η κ. Καλλιόπη Μητροπούλου ζωντανεύει συνθέσεις που είναι είτε μεταγραφές γνωστών θεμάτων είτε πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις στο ύφος της εποχής του Μεσοπολέμου που γεωγραφικά μας ταξιδεύουν από τις παρυφές της Αφρικής ως τα καμπαρέ της Κεντρικής Ευρώπης.

Σκηνοθεσία: Χρίστος Λύγκας Θεατρική σύνθεση: Νίκος Τριβουλίδης

Σκηνικά, κοστούμια: Υακίνθη Παπαδάκη

Σχεδιασμός φωτισμών, φωτογραφίες: Νάσια Στουραΐτη Βοηθός σκηνοθέτη: Αιμιλιανή Αβραάμ

Γραφιστικά: Γιώργος Κτενίδης Ερμηνεύουν: Χρίστος Λύγκας, Αγγελική Δημητρακοπούλου Μουσική σύνθεση, τραγούδι: Καλλιόπη Μητροπούλου

Φιλική Συμμετοχή: Γιάννης Τζίτζης

ΑΜΚΕ: Θεατρικός Οργανισμός ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού που υλοποιείται για 5η συνεχόμενη χρονιά και προσφέρθηκε δωρεάν.

Καταβαλλόταν μόνο το αντίτιμο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο (4€, Μειωμένο: 2).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Αναστασία (Νατάσα) Μακρή
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Οικογενειακές …υποθέσεις» της Έλενας Μωρέα: Μια ξανθιώτισσα δημιουργός με πλούσιο έργο

Είχα τη χαρά να συναντήσω και να μιλήσω με τη συμπολίτισσά μας Έλενα Μωρέα, που έχει εκδώσ…