Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μπορεί να γίνει Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Ξάνθη;

Μπορεί να γίνει Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Ξάνθη;

0

Μία συζήτηση με τον εικαστικό Δημήτρη Αβούρη σχετικά με το αίτημα ίδρυσης Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Ξάνθη και κατά πόσο αυτό το αίτημα μπορεί να υλοποιηθεί


Πέντε χρόνια στο «συρτάρι» του Δήμου Ξάνθης, η πρόταση για δημιουργία Πάρκου Καραγκιόζη στο Λιμνίο


«Μόνο στον Πολιτισμό μπορείς να ελπίζει κανείς, όταν δεν του έχει μείνει τίποτα άλλο», δηλώνει ο εικαστικός Δημήτρης Αβούρης κατά την έναρξη της συζήτησης αναφερόμενος στην ανάγκη που παρουσιάζεται στην Ξάνθη για πολιτιστική ανάπτυξη και δημιουργία φορέων που θα συμμετέχουν ενεργά σε αυτό το project.

Η Ξάνθη είναι γνωστό ότι αυτή τη στιγμή, εκτός από το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης της ΦΕΞ, δεν διαθέτει άλλο μουσείο [σ.σ. με την Δημοτική Πινακοθήκη ερμητικά κλειστή] ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στο Δήμο Αβδήρων. Το συγκεκριμένο κενό έχει πολλές φορές εξαγγελθεί ότι προτίθεται να καλυφθεί με την ίδρυση ενός μουσείου με πρόσφατο παράδειγμα την δημιουργία Μουσείου Τεχνικού Πολιτισμού ΑΜΘ από την  Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων ΑΜΘ, το οποίο έως ώρας παραμένει σχέδιο επί χάρτου.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι γειτονικές πόλεις της ΑΜΘ, όπως η Καβάλα, η Δράμα και η Κομοτηνή, έχουν να επιδείξουν οργανωμένα μουσεία με υψηλή επισκεψιμότητα και δραστήριες επιστημονικές ομάδες, οι οποίες δημιουργούν ζωντανά κύτταρα πολιτισμού μέσα στις πόλεις, γεγονός που, σύμφωνα με τον κ. Αβούρη, λείπει εμφατικά από την πόλη της Ξάνθης.



Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Η πρόταση στα «χέρια» της νέας δημοτικής αρχής

Ο κ. Αβούρης αναφέρει στο «Ε» ότι η πρόταση για ίδρυση Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης έχει κατατεθεί στον Δήμο Ξάνθης εδώ και τρεις μήνες και «οι υπεύθυνοι έχουν δει θετικά μία τέτοια προοπτική αλλά παράλληλα ψάχνω και οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία που μπορεί να πάει το συγκεκριμένο ζήτημα ένα βήμα παραπέρα».

«Αυτή τη στιγμή έχουν βρεθεί κτήρια που πληρούν τις προδιαγραφές που φέρει ένα τέτοιο μουσείο», σημειώνει.

Όσον αφορά στην χρηματοδότηση, εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του μαρμάρου φαίνεται να είναι η κύρια πηγή χορηγιών, όπως επίσης και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον κ. Αβούρη, καθώς θέλουν να διαφημίσουν και την εναλλακτική χρήση του μαρμάρου με δεδομένο ότι «το μάρμαρο που χρησιμοποιώ είναι εξ’ ολοκλήρου από την Θάσο». Ο εικαστικός διαβεβαιώνει ότι «η χρηματοδότηση είναι δεδομένη, η προμελέτη, η οποία έχει χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους, έχει ήδη κατατεθεί και απομένει να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος είτε δημοτικός είτε ιδιωτικός».

Στα σκαριά βρίσκεται επίσης η δημιουργία Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Σύγχρονου Τέχνης Ξάνθης με στόχο να ζυμωθούν όλες οι ιδέες και να παραχθεί εργασία ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα πιο γρήγορα.

Ο κ. Αβούρης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «είναι πρόθυμοι πάρα πολλοί καλλιτέχνες να συνδράμουν με τα έργα τους αυτή τη προσπάθεια. Εγώ έχω 400 έργα έτοιμα, τα οποία, όπως έχει δηλώσει ο Θεόδωρος Παπαγιάννης, είναι “πρωτόφαντα”». Παρόλαυτα κατανοώντας την δυσκολία του εγχειρήματος, ο κ. Αβούρης τονίζει ότι, αν πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία, στην αρχή θα μπορούσε να ανοίξει τις πύλες του υπό την ονομασία της «Γκαλερί» ή της «μόνιμης έκθεσης» έως ότου μπορέσει να ονομαστεί μουσείο ενώ παράλληλα λειτουργεί.

«Το τουριστικό αντίκτυπο θα είναι μεγάλο» καθώς «αν υπάρξει ένα μοντέρνο μουσείο στην Ξάνθη θα ανέβει η επισκεψιμότητα και θα καλέσει κόσμο από το εσωτερικό και από το εξωτερικό να έρθει».



Όλοι συμφωνούν με το Πάρκο του Καραγκιόζη, κανένας δεν το υλοποιεί

Πέντε ολόκληρα χρόνια βρίσκεται στο συρτάρι του Δήμου Ξάνθης η ολοκληρωμένη μελέτη για την αναμόρφωση του Λιμνίου και την δημιουργία του Πάρκου του Καραγκιόζη.

«Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες εδώ και πέντε χρόνια, έχουμε λάβει όλα τα “ναι” από τους αρμόδιους και απλά είμαστε σε μία ατέρμονη αναμονή», προσθέτει ο κ. Αβούρης ενώ συμπληρώνει ότι «ο λόγος που δεν προχωράει είναι η έλλειψη οράματος από τις δημοτικές αρχές και η μία γενικότερη νοοτροπία αναβλητικότητας αλλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθούμε και να ξαναπροσπαθούμε μέχρι να πετύχουμε και να αφήσουμε πίσω μας έργο».

Ένα «πάρκο τσέπης» στον Ερυθρό Σταυρό προς τιμήν των 100 χρόνων από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι

«Σχεδιάζεται ένα μικρό πάρκο έξω από τον Ερυθρό Σταυρό Ξάνθης, μέσα στο οποίο θα τοποθετηθεί μία μαρμάρινη βάρκα τριών μέτρων μήκος και τεσσάρων μέτρων ύψος με πανί φεγγαράκι που θα σηματοδοτεί τα 100 χρόνια από την γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι», λέει ο κ. Αβούρης.

Το συγκεκριμένο έργο, έχει λάβει έγκριση από τα τοπικά στελέχη του Ερυθρού Σταυρού ενώ αναμένεται η απάντηση από τα κεντρικά εδώ και τέσσερις μήνες.

«Η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική»

Σύμφωνα με τον κ. Αβούρη, η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική καθώς «οι προτάσεις του κόσμου και η εθελοντική συμμετοχή του δηλώνουν ότι θέλουν να δουν την πόλη να αλλάζει, να είναι στο προσκήνιο και για αυτό το λόγο οι πολίτες προτίθενται να βοηθήσουν όπως μπορούν».

Σημειώνουμε ότι όλες οι προτάσεις έχουν κατατεθεί από την Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού, στην οποία συμμετέχουν καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα.



Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίθετο το ΚΚΕ στην άσκηση «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – 24»

«Η κυβέρνηση καταγγέλλεται για την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους του ΝΑΤΟ και την ενί…