Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κομποστοποίηση: Όταν τα οργανικά απόβλητα επιστρέφουν στη φύση

Κομποστοποίηση: Όταν τα οργανικά απόβλητα επιστρέφουν στη φύση

0

Τι υλικά ρίχνουμε στους κομποστοποιητές


Η ανακύκλωση αποτελεί μια πρακτική που πολλές και πολλοί έχουμε εντάξει στην καθημερινότητά μας. Μία από τις κατηγορίες απορριμμάτων που επιστρέφουν ξανά στη φύση, όμως, χωρίς να την ρυπαίνουν, είναι τα βιο-απόβλητα ή διαφορετικά τα οργανικά απόβλητα, τα οποία μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Τι ορίζουμε, όμως, ως «βιοαπόβλητα»;

Τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα κήπων και πάρκων, τα απόβλητα τροφίμων και μαγειρείων από σπίτια, γραφεία, εστιατόρια, χονδρεμπόριο, κυλικεία, παρόχους υπηρεσιών εστίασης και χώρους πωλήσεων λιανικής και τα συναφή απόβλητα από εγκαταστάσεις μεταποίησης τροφίμων.

Βιοαπόβλητα και διαλογή στην πηγή

H εκπαίδευση για τη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων και η ένταξη αυτών των συνηθειών στην καθημερινότητά μας έχουν πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Τι επιτρέπεται να ρίχνουμε στους κομποστοποιητές

  • Υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών(και τα κόκκαλα)
  • Υπολείμματα καφέ και τσάι(και τα φίλτρα τους)
  • Φρούτα και λαχανικά (και τις φλούδες και τα κοτσάνια τους)
  • Τσόφλια αυγών
  • Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια
  • Γαλακτοκομικά όπως τυρί, κρέμες και γιαούρτι
  • Λίγα φύλλα

Τι ΔΕΝ επιτρέπεται να ρίχνουμε στους κομποστοποιητές

Τοποθετούμε τα οργανικά υπολείμματα απευθείας στον καφέ κάδο ή σε χάρτινες σακούλες μαναβικής. Οι πλαστικές σακούλες δημιουργούν πολύ σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των υλικών του καφέ κάδου και απαγορεύεται η χρήση τους.

  • Επιτρέπεται η χρήση βιοδιασπώμενης σακούλας
  • Νωπά κρέατα και ψάρια(για υγειονομικούς λόγους)
  • Μαγειρικά λάδια & λίπη
  • Συσκευασίες κάθε είδους(μεταλλικές, πλαστικές, χάρτινες κ.ά.)
  • Κάψουλες καφέ
  • Ξύλινα αντικείμενα και πριονίδι
  • Στάχτη
  • Αποτσίγαρα
  • Ακαθαρσίες κατοικιδίων

Πώς γίνεται η χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων;

  1. Χωρίζουμε τα υπολείμματα τροφών στην κουζίνα.
  2. Αφήνουμε τα υγρά υπολείμματα τροφών να στραγγίξουν πριν τα απορρίψουμε στον κάδο ή τα τυλίγουμε με εφημερίδα ή χαρτί.
  3. Απορρίπτουμε τα υπολείμματα τροφών είτε σε βιοαποδομήσιμες σακούλες (κατασκευάζονται από άμυλο καλαμποκιού ή πατάτας), είτε σε χάρτινες σακούλες μαναβικής, είτε χύμα.
  4. Αποφεύγουμε τη χρήση πλαστικής σακούλας.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κ. Σακελλαροπούλου: «Η Θράκη μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε παράδειγμα προοδευτικής εξέλιξης και συμβίωσης»

Από το βήμα του διήμερου συνεδρίου για την κλιματική κρίση, με τίτλο «Κλιματική Ανθεκτικότ…