Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Σάββατο και Κυριακή: 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης-ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΑΞΙΔΙ

Σάββατο και Κυριακή: 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης-ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΑΞΙΔΙ

0

Το πρόγραμμα του Σαββάτου 25 και Κυριακής 26 Μαΐου


Το σημερινό και αυριανό πρόγραμμα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης-ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΑΞΙΔΙ, που προβάλλεται στη ΦΕΞ, έχει ως εξής:

Σάββατο 25 Μαΐου

18:30 – 20:00

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΥ, Νικόλας Ποττάκης, 73’

Ο Λάμπρος Φισφής ετοιμαζόταν να γίνει ο πρώτος Έλληνας κωμικός που θα έπαιζε σε μεγάλο στάδιο. Ήρθε η πανδημία και πλέον καλείται να παίξει χωρίς κοινό. Αυτή είναι μια ιστορία επιμονής, υπέρβασης των εμποδίων, πάλης στο άγνωστο και ελπίδας πως θα διατηρηθούν ζωντανά τα σημαντικά πράγματα στη ζωή, λίγα γέλια και μια καλή παρέα.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ  ο άνθρωπος που μας ταξίδεψε στο σύμπαν  24’

«Είμαστε όλοι αστρόσκονη» συνήθιζε να λέει ο αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος (1943-2022), ο οποίος έστησε και διηύθυνε επί 40 χρόνια το πρώτο πλανητάριο στην Ελλάδα, κι έτσι γνώρισε το σύμπαν σε εκατομμύρια Έλληνες με ντοκιμαντέρ, διαλέξεις, τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και βιβλία. Το ντοκιμαντέρ αυτό εστιάζει στη συναρπαστική ζωή του.

20:00 – 21:30

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Η ΜΝΗΜΗ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ, Άντα Πίτσου, 40’

Η διακεκριμένη ψυχοθεραπεύτρια Τούλα Βλαχούτσικου, πλέον κατάκοιτη και με άνοια, όταν αρχίζει να χάνει τη μνήμη της αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο με ιστορίες για τη μνήμη. Είκοσι χρόνια αργότερα, η κόρη της, η οποία έχει αναλάβει τη φροντίδα της, κάνει μια ταινία βασισμένη σε αυτές τις ιστορίες, αλλά και σε συνεντεύξεις ανθρώπων που τη γνώριζαν προσωπικά. Μια ταινία για την άνοια, την φροντίδα, το τραύμα και τη στοργική σχέση μητέρας και κόρης. Βραβείο κοινού για την ταινία  στο 26ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑ ΑΝΤΑ ΠΙΤΣΟΥ

21:30 – 23:30

142 ΧΡΟΝΙΑ, Στέλιος Κούλογλου, 74’

Στις ελληνικές φυλακές βρίσκονται καταδικασμένοι χιλιάδες πρόσφυγες ως διακινητές. Ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος συμμετέχει σε μια διεθνή προσπάθεια για να σωθούν 3 αθώοι άνθρωποι. Ο πρώτος έχει καταδικαστεί σε 142 χρόνια φυλάκισης και οι άλλοι δύο σε 50. Σε ένα δικαστικό θρίλερ που διαρκεί πάνω από έναν χρόνο, θα δικαιωθεί ο αγώνας τους για την ελευθερία;

Κυριακή 26 Μαΐου

18:30 – 20:00

ΜΕΤΑΒΑΣΗ, Δομίνικος Ιγνατιάδης, 71’

Η Ευγενία είναι ιδεαλίστρια και θυμωμένη με όλα. Κρατάει ημερολόγιο στο οποίο μιλά τον εαυτό της στο τρίτο ενικό, σαν να ήταν μια ηρωίδα που επιστρέφει στην αγκαλιά της φύσης προκειμένου να την καταγράψει. Στόχος της είναι η διείσδυση στη ζωή ενός ζευγαριού νομάδων βοσκών και η κατανόηση του δικού τους τρόπου νοηματοδότησης ή ερμηνείας του κόσμου.

20:00 – 21:30

Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ, Βλ. Νικολούζος, 93’

Η χώρα των λησμονημένων τραγουδιών είναι μια ταινία τεκμηρίωσης που πραγματοποιήθηκε μέσα από μια συλλογική δημιουργική συνεργασία μεταξύ του Deep Forest Foundation και των αυτόχθονων κοινοτήτων που κατοικούν στο δάσος του Αμαζονίου. Σκιαγραφεί στιγμές από τη ζωή και τις τελετουργικές πρακτικές των Kaxinawa huni kuin, Awa, kayapo, Matis, enawene nawe και shipibo. Μέσα από έναν αρχαίο μύθο θεογονίας που διατρέχει την ταινία ως επαναλαμβανόμενο μοτίβο αφήγησης, κανείς μπορεί να βυθιστεί στον ιδιαίτερο πολιτισμό τους και τα κοσμολογικά τους οράματα, συνδέοντας ταυτόχρονα το παρελθόν και το παρόν τους, μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό αρχειακό υλικό του 20ού αιώνα.

21:30 – 23:30

Gas Station or the Pigeons of Lahore, Θωμάς Σιδέρης, 105’

Οι παράλληλες ιστορίες τεσσάρων Πακιστανών μεταναστών στην Ελλάδα δίνουν την αφορμή στον σκηνοθέτη να αναψηλαφήσει την ιστορία του πατέρα του, που ήταν εργάτης στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος. Στο φόντο βρίσκεται ένα πολύνεκρο ναυάγιο, το κολαστήριο των μεταναστών στη Λιβύη και ένα έγκλημα (πιθανότατα ρατσιστικό) που διαπράττεται κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Οι προβολές πραγματοποιούνται στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Slam poetry: Όταν πλέον μπορείς να ακούσεις την ποίηση και όχι μόνο να τη διαβάσεις

Επρόκειτο για μία βραδιά ποίησης; Ήταν stand-up comedy; Ή μία κουβέντα με πολύ κοντινούς φ…