Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

0

Έχει δίκιο ο δήμαρχος
Η επισήμανση και δημόσια δήλωση του δημάρχου Ξάνθης Στράτου Κοντού αποτελεί το καμπανάκι για τον κίνδυνο που εμφανίστηκε στα θεμέλια της ίδιας της πόλης και βέβαια του νομού.
Ο δήμαρχος εξέφρασε τον προβληματισμό του από τη διαπίστωση ότι η Ξάνθη παρουσιάζει μεγάλη διαρροή σε παραγωγικές ηλικίες 25-35 ετών. Παράλληλα σημείωσε ότι είναι απαραίτητες στοχευμένες παρεμβάσεις για την αναστροφή του φαινομένου.
Η υπόθεση πλέον της σοβαρής αυτής επισήμανσης αποκτά νέα διάσταση, εμφανίζεται ήδη το πρόβλημα κι αυτό απαιτεί άμεση παρέμβαση πριν γίνει μη αναστρέψιμο.
Γ.Δ.


Ιδιαίτερα σοβαρό το θέμα
Μένω στο θέμα διότι αυτό είναι ιδιαίτερα σοβαρό.
Σκεφθείτε λοιπόν τι μπορεί αρνητικό να συμβεί σε μια περιοχή, σ’ έναν νομό, σε έναν δήμο εάν απουσιάζουν οι δυναμικές και παραγωγικές ηλικίες.
Αυτόματα σηματοδοτεί την παρακμή, την γήρανση και την χωρίς μέλλον παρουσία. Δηλαδή ουσιαστικά την καταστροφή, την φθίνουσα προς τα κάτω πορεία.
Ο δήμαρχος Στρ. Κοντός είδε το άσχημο μέλλον. Το επεσήμανε αφού έκανε την διάγνωση του προβλήματος.
Προφανώς τις λύσεις δεν μπορεί μόνος του ο δήμος να δώσει. Απαιτείται συνολική ανάληψη πρωτοβουλιών, αποφάσεων και από την κεντρική διοίκηση για ν’ αλλάξει το αρνητικό κλίμα.
Γ.Δ.


Αφορά το μέλλον της Ξάνθης
Η μεγάλη διαρροή που παρουσιάζεται στην Ξάνθη στις παραγωγικές ηλικίες είναι η αρχή ενός δράματος που θ’ ακολουθήσει.
Υπάρχει μια δεδομένη μείωση στις ηλικίες από 25 έως 35. Αυτές που δημιουργούν, παράγουν, δημιουργούν οικογένειες. Όταν όμως μειώνονται, για διάφορους λόγους, τότε ξεκινάει το γαϊτανάκι της πτώσης. Γι’ αυτό όπως επισήμανε ο δήμαρχος, θα πρέπει ν’ αναληφθούν οπωσδήποτε στοχευμένες παρεμβάσεις για την έναρξη εφαρμογής λύσεων.
Με αφορμή λοιπόν την διαπίστωση του μεγάλου κινδύνου που ήδη υπάρχει για το μέλλον της Ξάνθης, προτείνουμε, δημόσια, ο δήμαρχος Ξάνθης ν’ αναλάβει την πρωτοβουλία, αφού οργανωθεί σωστά, να υλοποιηθεί μια μεγάλη σύσκεψη για να προσεγγιστεί και αναλυθεί το πλαίσιο που θα πρέπει να υλοποιηθεί με στόχο την αναστροφή του αρνητικού αυτού κλίματος, που κατά γενική εκτίμηση υφίσταται και πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί.
Ο δήμαρχος Ξάνθης με τους συνεργάτες του ας επεξεργαστεί το θέμα και ας προκαλέσει μια σύσκεψη των φορέων.
Θυμίζω πως πρόκειται για το μέλλον της Ξάνθης.
Γ.Δ.


Θα είναι ιστορικό γεγονός
Και κάτι τελευταίο. Στο κρίσιμο όριο που έχει φτάσει το θέμα του μέλλοντος της Ξάνθης μια οφειλόμενη παρατήρηση είναι απαραίτητη.
Στην παραμονή της μάχης, θα είναι μεγάλο λάθος κάποιοι να ομφαλοσκοπήσουν, άλλοι να κάνουν μικροπολιτική και άλλοι να ψάχνουν για υπεύθυνους. Όλα αυτά στην παρούσα φάση είναι περιττά, αποτελούν πολυτέλεια αχρείαστη, που δεν οδηγεί παρά στην υπονόμευση του αγώνα. Ενός αγώνα βέβαια για την μελλοντική ευημερία της Ξάνθης, των παιδιών και εγγονών μας.
Γι’ αυτό, απαιτείται το προσκλητήριο να γίνει από τον ίδιο τον δήμαρχο Ξάνθης. Προς όλους που θα προσκληθούν να συμμετάσχουν. Χωρίς αστερίσκους και δικαιολογίες.
Το γεγονός είναι σίγουρο πως θα καταγραφεί, όταν υλοποιηθεί, στην ιστορία της Ξάνθης.
Γ.Δ.


Μέτρα για την ενδοοικογενειακή βία
Πολύς θόρυβος, πολλές συζητήσεις, πολλά λόγια και πάρα πολλές αναλύσεις. Για την ενδοοικογενειακή βία ο λόγος στη χώρα μας.
Μια έκφραση βίας που σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχ.Χρυσοχοΐδη εκφράζεται σε 50 συλλήψεις ημερησίως από την αστυνομία και σε 20.000 ετησίως.
Έτσι, εκτός των άλλων μέτρων, σε κάθε νομό θα λειτουργεί ένα ασφαλές σπίτι υπό την εποπτεία της αστυνομίας, στο οποίο θα βρίσκουν στέγη και καταφύγιο οι γυναίκες που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία.
Πρόκειται σίγουρα για ένα ακόμη βήμα, μια προσπάθεια να παράσχεται μια πρώτη βοήθεια και προστασία στις γυναίκες που την χρειάζονται.  Παράλληλα, από τη Δευτέρα όπως δήλωσε ο Χρυσοχοΐδης, λειτουργεί σε όλη τη χώρα το panic button, όχι μόνο για γυναίκες αλλά και για ηλικιωμένους.
Γ.Δ.


Προεκλογικές σκέψεις
Σιγά-σιγά, αρχίζουμε να διαμορφώνουμε όλοι μας εικόνα για τις ευρωεκλογές.
Από την πλευρά τους τα κόμματα, οι αρχηγοί και οι υποψήφιοι, δηλώνουν αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα για να συσπειρώσουν τους υποψήφιους ψηφοφόρους τους. Βέβαια τη χρειάζονται αυτή την ένεση αισιοδοξίας για να δώσουν αέρα νίκης στα πανιά τους. Εξάλλου εκλογές έχουμε, αυτά όλα είναι επιτρεπτά και φυσικά απαραίτητα.
Η κάθε πλευρά φυσικά αισιοδοξεί και ελπίζει το βράδυ της 9ης Ιουνίου να δει τα ποσοστά της ν’ αυξάνονται, κάτι που δεν είναι εύκολο. Εκτός κι αν η συμμετοχή των ψηφοφόρων είναι μεγάλη κι έτσι υπάρξουν θετικές εκπλήξεις.
Γενικώς όμως ας κρατήσουμε μικρό καλάθι, εκλογές γαρ, οι εκπλήξεις ποτέ δεν αποκλείονται.
Γ.Δ.


Ο Γρηγόρης Λαμπράκης και οι απόγονοί του
Σαν χθες 22 Μαΐου πριν 61 χρόνια δολοφονήθηκε ο βουλευτής της ΕΔΑ, Γρηγόρης Λαμπράκης. Σαν χθες 22 Μαΐου, πέθανε ο γιος του Γιώργος Λαμπράκης μέλος του ΚΚΕ. Να θυμίσουμε ότι το Σάββατο επισκέφτηκε την περιοχή μας και μίλησε σε πολιτική εκδήλωση στα Άβδηρα ο άλλος γιος του αείμνηστου Γρηγόρη Λαμπράκη, που έχει το ίδιο όνομα με τον πατέρα του και είναι ετεροθαλής αδελφός του Γιώργου Λαμπράκη (από την τρίτη σύζυγο του Γρηγόρη Λαμπράκη). Ο Γρηγόρης Λαμπράκης είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ.
Ένα όνομα με βαριά ιστορία που σημάδεψε μια εποχή σκοτεινή και έγινε συνώνυμο του αγώνα για ειρήνη και δημοκρατία. Οι απόγονοί του κληρονόμησαν μια βαριά κληρονομιά.
Μ.Ξ.


Τιμητική εκδήλωση από το Δ΄ Σ.Σ.
Η πατρίδα θυμάται και τιμά τα παιδιά της που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν γι’ αυτήν.
Έτσι, την Παρασκευή 24 Μαΐου και ώρα 11.00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο χωριό Ωραίον του Δήμου Μύκης.
Μια εκδήλωση προς τιμή των πεσόντων Ελλήνων Μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.
Η εκδήλωση διιοργανώνεται από το Δ΄ Σώμα Στρατού εδώ και χρόνια και αυτή αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού τόσο προς τους νεκρούς μουσουλμάνους στρατιώτες όσο και ως προς τους συγγενείς αυτών αλλά γενικά τους μουσουλμάνους κατοίκους της ευρύτερης ορεινής περιοχής.
Γ.Δ.


Ας αξιοποηθεί εν μέρει
Η πρόταση δεν είναι νέα. Εδράζεται σε μια ιδέα και επιθυμία του πρόσφατου παρελθόντος όταν πλησίαζε ο χρόνος παράδοσης του πρώην δημοτικού καταστήματος.
Είχε συζητηθεί λοιπόν τότε, τουλάχιστον την θερινή περίοδο, να δημιουργηθεί, στο ισόγειο, ένα γραφείο Τουριστικής υποδοχής και εξυπηρέτησης των εγχώριων και ξένων τουριστών της Παλιάς Πόλης.
Θέτω το θέμα υπόψιν του αρμόδιου αντιδημάρχου με την ευχή να προχωρήσει η υλοποίηση. Τώρα, όταν τα κρουαζερόπλοια στην Καβάλα φέρνουν χιλιάδες επισκέπτες, αρκετοί εκ των οποίων επιλέγουν να επισκεφθούν την Παλιά Πόλη.
Θεωρώ πως δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω περισσότερο ως προς την αναγκαιότητα αυτού του γραφείου και την παράλληλη ύπαρξη εκεί ενός ξεναγού.
-Εάν θέλουμε να λέμε ότι ενδιαφερόμαστε για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος, αυτές οι μικρές κινήσεις, ως αρχή, θα πρέπει να γίνουν.
Γ.Δ.


Κύκλωμα παρανομίας
Κύκλωμα παρανομίας ανακάλυψαν έλεγχοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και μάλιστα παρέδωσαν στοιχεία στην Αστυνομία. Συγκεκριμένα πρόκειται για κύκλωμα κτηνιάτρων που σφράγιζαν εικονικές σφαγές  παραγωγικών ζώων με στόχο την  είσπραξη παράνομων ενισχύσεων. Ήδη ελέγχονται 1.000 περιπτώσεις και τέσσερα άτομα έχουν προφυλακισθεί. Το παράνομο κύκλωμα αποκαλύφθηκε όταν σε συγκεκριμένες Περιφερειακές ενότητες διαπιστώθηκε αύξηση στον αριθμό των εκτρεφομένων βοοειδών που υπερβαίνει το 114%, το 91% και σε πολλούς το 50%. Με πρωταθλητή Περιφερειακή Ενότητα στην οποία η αύξηση ξεπερνά το 241%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι στις ίδιες Περιφερειακές Ενότητες, η συμμετοχή, των βοοτρόφων στο πρόγραμμα της Βιολογικής Κτηνοτροφίας υπερβαίνει το 50% του συνολικού πληθυσμού των ζώων. Επίσης, στις εν λόγω Περιφερειακές Ενότητες, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, οι σφαγές υπολείπονται σημαντικά του αριθμού των ζώων.
Ερευνήσαμε το θέμα για την Ξάνθη και διαπιστώσαμε ότι όχι  μόνο δεν έχουμε αύξηση στο ζωικό κεφάλαιο αλλά έχουμε μείωση και οι σφαγές είναι σε συνήθη επίπεδα. Οπότε μάλλον δεν μας αφορά το παράνομο κύκλωμα.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 14 Ιουνίου 2024

Μια εικόνα χαλάρωσης Ο γνωστός συμπολίτης μας γιατρός Νίκος Ιωσηφίδης, άνετος, αφού ήπιε τ…