Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 31 Μαΐου 2025

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 31 Μαΐου 2025

0

Περί της Δικαιοσύνης
«Είμαι περίεργος να δω στο θέμα της Δικαιοσύνης πως θα προχωρήσουν τα πράγματα. Εάν δηλαδή οι δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι θ’ αλλάξουν νοοτροπία όπως θεωρεί ο υπουργός Γιώργος Φλωρίδης και επιθυμούν όλοι οι Έλληνες να δουν ένα νέο πρόσωπο».
Τα παραπάνω αποτελούν λόγια συνταξιούχου δικηγόρου της πόλης μας που εκφράζουν απόλυτα την πλειοψηφία των Ελλήνων που θεωρούν την προσφυγή στη Δικαιοσύνη ταλαιπωρία, ψυχοφθόρα και κυρίως χρονοβόρα σα να κινείται με τον αραμπά. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι οι δικαστές αμείβονται πάρα πολύ καλά, το ίδιο και οι εργαζόμενοι, όπως γνωρίζουν ότι εργάζονται σχετικά με μειωμένο χρόνο ετησίως και ότι παρά την ευνοϊκή τους θέση δεν ανταποκρίνονται στην ταχεία απόδοση της Δικαιοσύνης με αποτέλεσμα διεθνώς να είναι γνωστή η λειτουργίας της αυτή ως κυρίαρχη παθογένεια μη οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
Σε όλα τα ελληνικά και διεθνή φόρα, οικονομολόγοι και επενδυτές το αναφέρουν αυτό, οι κυβερνήσεις το γνωρίζουν αλλά δεν το λύνουν το πρόβλημα και οι δικαστές συνεχίζουν την ίδια κατάσταση που προβληματίζει.
-Να ελπίσουμε αλλαγή; Τι να πω, «όσο ζω ελπίζω»…
Γ.Δ.


Νόμοι που δεν εφαρμόστηκαν
Είμαστε τόσο εμείς οι πολίτες αυτής της χώρας (τρομάρα μας), όσο και οι κυβερνήσεις μας διαχρονικά, γεμάτοι αντιθέσεις και αντιδράσεις. Κυρίως έναντι των νόμων.
Ένας από τους πιο άγραφους κανόνες της ελληνικής πολιτείας είναι πως όταν δεν εφαρμόζεται ένας νόμος, ψηφίζεται ένας άλλος νόμος που καθιστά υποχρεωτική την εφαρμογή του.
Ο κανόνας αυτός επιβεβαιώνεται εάν σας θυμίσω τέσσερις νόμους που θα άλλαζαν την καθημερινότητά μας, διαφημίστηκαν όταν κατατέθηκαν στη Βουλή, δίχασαν, ψηφίστηκαν και έμεναν στα χαρτιά. Πρόκειται για τον νόμο που θέτει κανόνες για τις διαδηλώσεις, τον νόμο που προβλέπει τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας, τον νόμο που περιορίζει τα πλαστικά μιας χρήσης και το νόμο που προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικού Εθνικού Μητρώου για τα Ζώα Συντροφιάς.
Ο μόνος νόμος που εφαρμόστηκε είναι ο αντικαπνιστικός.
Γ.Δ.


Οι λόγοι της αποτυχίας
Οι λόγοι που εξηγούν αυτό το φαινόμενο ποικίλουν. Αλλού φταίει η απουσία πολιτικής βούλησης εξαιτίας του φόβου για το πολιτικό κόστος, αλλού η έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών, ενώ σημαντικό ρόλο σε ορισμένες περιπτώσεις παίζει η πολυνομία, που οδηγεί σε ανομία, ή ο κατακερματισμός της νομοθεσίας που αφήνει νομικά παράθυρα εξαιρέσεων.
Η βαθύτερη αιτία όμως είναι η κουλτούρα που κυριαρχεί τόσο στη δημόσια διοίκηση, που φοβάται να αναλάβει τις ευθύνες της, όσο και στους πολίτες, πολλοί από τους οποίους θεωρούν τους νόμους κάτι κακό ή, εν πάση περιπτώσει, ξένο προς αυτούς.
Αυτή η κουλτούρα πρέπει ν’ αλλάξει. Η δημόσια διοίκηση πρέπει να έρθει πιο κοντά στον πολίτη. Οι νόμοι πρέπει ν’ απαλλαγούν από τις υπερβολές και την πληθώρα συχνά αλληλοσυγκρουόμενων διαστάσεων που τους καθιστούν πρακτικά ανεφάρμοστους, αλλά και να μην αλλάζουν συνεχώς, καθώς αυτό συμβάλει στην υπονόμευσή τους. Ένα κράτος που δεν μπορεί να εφαρμόσει τους νόμους του χάνει την αξιοπιστία του.
Γ.Δ.


Εδώ και τώρα αντιχαλαζική προστασία από αέρος στην Ξάνθη
Δεν πέρασαν δύο μέρες που γράφαμε για την αναγκαιότητα να ενταχθεί και η Ξάνθη στο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας από αέρος,  γιατί στην περιοχή μας η χαλαζόπτωση είναι ένα συχνό φαινόμενο και έχει προξενήσει μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες και ιδού. Χθες σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες σιτηρών και βαμβακιού από χαλάζι στην Γκιώνα , Πεζούλα Μέλισσα και Άβδηρα. Σε κάποιες καλλιέργειες μάλιστα όπως μας είπε ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Δημήτρης Πανταζής είναι 100%. Ήδη από σήμερα έχει γίνει αναγγελία για να δηλώσουν οι αγρότες τις ζημιές τους.
Πρέπει λοιπόν πάση θυσία να διεκδικήσει όλος ο νομός την αντιχαλαζική προστασία από αέρος. Εδώ και τώρα!
Μ.Ξ.


«Όποιος έρθει στην περιοχή να δεσμευτεί ότι θα δώσει σ’ αυτήν “επιστροφή”»
Τη δήλωση την έκανε πριν λίγες ημέρες όταν άρχισε η μεγάλη επίσκεψη υποψηφίων ευρωβουλευτών στην Περιφέρειά μας. Η δήλωση έγινε από τον βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στυλιανίδη και είναι η παρακάτω: «Αυτό που εγώ λέω προς όλες τις κατευθύνσεις είναι πως δεν δεχόμαστε κανέναν με άδεια χέρια· και προς τους ευρωβουλευτές έχω πει ότι είναι ευπρόσδεκτοι στη Θράκη εφόσον έχουνε ατζέντα στήριξης της περιοχής. Μόνο για άγρα ψήφων όχι. Θα έρθουν για να ενημερωθούν και για να δεσμευτούν ότι θα δώσουν επιστροφή στην περιοχή. Σε οποιοδήποτε πεδίο, και επίπεδο μπορεί να συμβάλει ένας ευρωβουλευτής. Από την προώθηση ενός θέματος αναπτυξιακού, μέχρι και την προώθηση ενός θέματος εθνικού».
Συμφωνώ, προσυπογράφω και καταγράφω τα ονόματα των υποψηφίων που μας επισκέφθηκαν για να ζητήσουμε «επιστροφή» ως Θράκη από αυτούς να ενδιαφερθούν για τα υπαρκτά προβλήματα.
Γ.Δ.


Επέτειος 75 χρόνων


Την Τετάρτη 29 Μαΐου η γνωστή ξανθιώτικη επιχείρηση «Δια χειρός Σωτήρη» γιόρτασε τα 75α χρόνια συνεχούς λειτουργίας και παρουσίας στην πόλη μας. Η αρχή έγινε το 1949 από τον μπάρμπα Νίκο Τσιακίρογλου στην οδό Κομοτηνής τότε, σημερινή Τσαλδάρη. Μετά από πολλά χρόνια επιτυχούς λειτουργίας, μεταφέρθηκε στην οδό 28ης Οκτωβρίου 27 το 1978-79 λόγω διαπλάτυνσης που πραγματοποιήθηκε στην οδό Κομοτηνής.
Το 1981 η επιχείρηση μεταβιβάστηκε στον Σωτήρη Τσιακίρογλου ο οποίος την λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια με μεγάλη επιτυχία καθιστώντας την πανελλήνια γνωστή με την επωνυμία «Δια χειρός Σωτήρη», προσφέροντας τα εξαιρετικά και νόστιμα σουτζουκάκια.
Εδώ και λίγο χρόνο, η επιχείρηση πέρασε στη νέα, τρίτη γενιά, την Μαίρη Τσιακίρογλου που συνεχίζει με την ίδια επιτυχία.
Την Τετάρτη λοιπόν, παρουσία συγγενών και φίλων, γιορτάστηκαν τα 75 χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης, κόπηκε η τούρτα από τον συνταξιούχο πλέον Σωτήρη που συγκινημένος δεχόταν τις ευχές, ενώ η κόρη του Μαίρη, αεικίνητη και με το χαμόγελο δεχόταν τις ευχές για τη συνέχιση της νέας πορείας.
Από την πλευρά μας, η οικογένεια της Εφημερίδας μας, στέλνει τις πλέον θερμές ευχές στην οικογένεια του «δια χειρός Σωτήρη» για μακροημέρευση με υγεία και αγάπη προς όλους.
Γ.Δ.


Πρωτογενής τομέας και τουρισμός
Είναι ένας τομέας που μπορεί, εάν υπάρχει μεράκι και όρεξη για προσφορά στον τόπο να εξελιχθεί προς όφελος και στην ίδια την επιχείρηση που θα τον υλοποιήσει.
Έτσι, μετά την δυνατότητα επίσκεψης στα οινοποιεία και τα ελαιοτριβεία, τώρα αποφασίστηκε να υπάρχει αυτή η δυνατότητα επίσκεψης και σε Τυροκομεία. Πρόκειται για μια ευκαιρία γνωριμίας (τουρισμός) αλλά και αγοράς (οικονομία) που ήδη ισχύει και λειτουργεί αποδοτικά σε άλλες χώρες και περιοχές όπως Δράμα και Καβάλα σε οινοποιεία.
Βέβαια στο νομό μας επισκέψιμο οινοποιείο έχουμε μόνο του Βουρβουκέλη στα Άβδηρα, τυροκομείο επίσης ένα του Χατζηιωαννίδη που φτιάχνει το Κασέρι Ξάνθης, ενώ τα ελαιοτριβεία που έχουμε λειτουργούν 2-3 μήνες μόνον και πρόκειται για σύγχρονα ελαιοτριβεία τα οποία δεν εμφιαλώνουν ελαιόλαδο προς πώληση.
Δυστυχώς, εδώ στον τομέα αυτόν υστερούμε. Δεν έχουμε συνδέσει τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό.
Γ.Δ.


Γιορτή του αθλητισμού
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε ο Ολυμπιακός. Κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Conference League κερδίζοντας την ιταλική Φιορεντίνα. Πριν λίγες μέρες πανηγυρίσαμε άλλη μια μεγάλη νίκη στο μπάσκετ αυτή την φορά. Ο Παναθηναϊκός στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης κερδίζοντας την Ρεάλ Μαδρίτης. Αδιαμφισβήτητα ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό αθλητισμό το 2024, όπως 20 χρόνια πριν και την επιτυχία των κορυφαίων ελληνικών ομάδων πανηγύρισαν όλοι οι φίλαθλοι, οι πραγματικοί φίλαθλοι και όχι οι πορωμένοι, οι φανατικοί. Και είναι αυτοί που κάνουν κακό στον αθλητισμό αυτοί που παράγουν και συντηρούν την οπαδική βία που είναι πρόξενος πολλών δολοφονιών. Πρόσφατα μάλιστα θύμα της οπαδικής βίας ήταν ο 31χρονος υπαρχιφύλακας Γιώργος Λυγγερίδης που έχασε τη ζωή του. Ας ελπίσουμε και με τα μέτρα που έχουν ληφθεί να περιοριστεί η οπαδική βία που είναι πληγή του αθλητισμού και να επικρατήσει το φίλαθλο πνεύμα.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Αλλάξτε τροπάριο… Έχει καταντήσει ρουτίνα πλέον. Σχεδόν ανά βδομάδα η Εταιρεία Προστασίας …