Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Προς παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στον καφέ

Προς παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στον καφέ

0

Λόγω της εκτίναξης των διεθνών τιμών


Αυξημένες έως και 20% υπολογίζεται ότι θα είναι οι τιμές στον καφέ και το κακάο μετά την εκτίναξη των διεθνών τιμών στα ανωτέρω αγαθά. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να φέρει προσεχώς στο τραπέζι των συζητήσεων την παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% που ισχύει μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2024. Σε διαφορετική περίπτωση οι τιμές τόσο στον σερβιριζόμενο καφέ όσο και στο πακέτο θα αυξηθούν περαιτέρω καθιστώντας την κατανάλωση καφέ πολυτέλεια.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμού η παράταση που είχε δοθεί για καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι και λοιπά αφεψήματα έως τις 30 Ιουνίου του 2024, καθώς και η διατήρηση μέχρι την ίδια ημερομηνία του χαμηλού συντελεστή στα ταξί κοστίζει περί τα 77 εκατ. ευρώ. Αν και το ποσό δεν είναι μεγάλο ωστόσο το καλοκαίρι είναι μπροστά με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για επιπλέον πόρους που μπορούν να χρειασθούν για πληγέντες φυσικών καταστροφών.

Εφόσον το οικονομικό επιτελείο αποφασίσει να διατηρήσει τον χαμηλό συντελεστή οι τιμές αναμένεται να συγκρατηθούν σε λελογισμένα  επίπεδα, σε διαφορετική περίπτωση από την 1η Ιουλίου θα πάρουν την ανιούσα.

Οι εταιρείες εμπορίας όμως πηγαίνουν την όλη συζήτηση ένα βήμα παραπέρα και ζητούν την απαλλαγή του καφέ από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης,  προκειμένου  να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις. Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης επιβαρύνει την τιμή του καφέ κατά 50-55%. Το θέμα έχει ήδη τεθεί στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη αλλά το κόστος ανέρχεται στα 140 εκατ. ευρώ, κάτι που καθιστά το αίτημα σχεδόν ανέφικτο. Σημειώνεται ότι ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ ισχύει  τόσο στον σερβιριζόμενο όσο και στο “πακέτο”.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου του καφέ αναμένεται να επαναφέρουν το αίτημα της κατάργησης του ΕΦΚ στη συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιήσουν την προσεχή Πέμπτη  με κυβερνητικές πηγές ωστόσο να αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς πρόκειται για μέτρο με υψηλό δημοσιονομικό κόστος  το οποίο θα προκαλούσε ανατροπές στους στόχους του προϋπολογισμού. Παράλληλα, η Ένωση θα ζητήσει την  παραμονή του καφέ που διατίθεται από τις υπηρεσίες εστίασης στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των τιμών του καφέ, έχει διαδραματίσει η παρατεταμένη ξηρασία στο Βιετνάμ, στον κύριο παραγωγό του καφέ Ρομπούστα που χρησιμοποιείται κατά βάση στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η τιμή του καφέ Ρομπούστα να σημειώνει αλλεπάλληλα ρεκόρ στα διεθνή χρηματιστήρια.

Στην ξηρασία έχει προστεθεί και η διαταραχή των ναυτιλιακών εμπορευματικών μεταφορών στην Ερυθρά Θάλασσα. Δεδομένου ότι ο εν λόγω καφές Ρομπούστα που εισάγεται στην Ελλάδα προέρχεται κατά βάση από το Βιετνάμ ή την Ινδία και την Ινδονησία, τα καράβια είναι υποχρεωμένα για να αποφύγουν τις επιθέσεις των Χούθι να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, γεγονός που ανεβάζει επίσης σημαντικά το κόστος στις εισαγωγές καφέ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

IRIS: Έρχονται πρόστιμα – Χωρίς το σύστημα οι μισοί επαγγελματίες

Το υπουργείο Οικονομικών δίνει τελεσίγραφο στους επαγγελματίες μέχρι 30/6 Αποστάσεις από τ…