Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Οι υπέρογκες παρακρατήσεις οδηγούν στο κλείσιμο τα μικροβιολογικά εργαστήρια

Οι υπέρογκες παρακρατήσεις οδηγούν στο κλείσιμο τα μικροβιολογικά εργαστήρια

0

Γ. Σπανόπουλος, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης στο «Ε»: «Τα δέκα μικροβιολογικά εργαστήρια της Ξάνθης παραμένουν κλειστά λόγω της κινητοποίησης»


Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου


«Δεν γίνεται να υπάρχει 70% παρακράτηση της δαπάνης και μία μικρή εργαστηριακή δομή να παραμένει βιώσιμη»
Γιάννης Σπανόπουλος
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν οι εργαστηριακοί γιατροί από χθες Τετάρτη 8 Μαΐου, προκειμένου όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, να αποτρέψουν τον οικονομικό τους αφανισμό εξαιτίας του θηριώδους clawback που τους επιβάλλεται. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και τα δέκα μικροβιολογικά εργαστήρια της Ξάνθης.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Γιάννης Σπανόπουλος «η υπερβολική δαπάνη για προγνωστικές εξετάσεις κάνουν μη βιώσιμο το σύστημα της εργαστηριακής δομής ειδικά στην περιφέρεια. Αν δεν λυθεί το ζήτημα η κατάληξη θα είναι να μην υπάρχουν μικρομεσαία εργαστήρια».

Ο ίδιος προσθέτει ότι «οι ασφαλισμένοι, να ξεκαθαρίσουμε, ότι δεν φταίνε σε τίποτα» αναφερόμενος στο γεγονός ότι όλοι πληρώνουν μηνιαίες εισφορές για την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη. Το ζήτημα πλέον τίθεται στη δυνατότητα του ΕΟΠΥΥ να διαχειριστεί τις εισφορές ούτως ώστε να υπάρχουν οι καλύτερες δυνατές προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας.

Το κεντρικό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός, όπως υπογραμμίζει ο κ. Σπανόπουλος, ότι όταν ένα εργαστήριο υποβάλλει την δαπάνη η περικοπή (clawback) υπολογίζεται περίπου στο 45-50%. Επιπροσθέτως, υπάρχει ένα 20% για παρακράτηση για την εφορία. «Όπως καταλαβαίνουμε δεν γίνεται να υπάρχει 70% παρακράτηση της δαπάνης και μία μικρή εργαστηριακή δομή να παραμένει βιώσιμη».

Τα αιτήματα των εργαστηριακών ιατρών είναι τα εξής:

  • Περιορισμός της υπερβολικής συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων η οποία επιβαρύνει άσκοπα το Σύστημα Υγείας και αυξάνει τις περικοπές
  • Άμεση εφαρμογή κανόνων ορθής συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων
  • Θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου περικοπών
  • Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων των εργαστηρίων

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

«Έχει περάσει μία δεκαετία διαρκούς υφαρπαγής των αποζημιώσεων (clawback) των συμβεβλημένων εργαστηρίων με τον ΕΟΠΥΥ.

Έχει περάσει μία δεκαετία κατάθεσης προτάσεων για τον περιορισμό της υπερσυνταγογράφησης εργαστηριακών εξετάσεων και την αντιμετώπιση της προκλητής ζήτησης.

Έχει περάσει μία δεκαετία χωρίς την ουσιαστική εφαρμογή Πρωτοκόλλων ορθής άσκησης της Ιατρικής.

Η λογική εφαρμογής κλειστού προϋπολογισμού στην Π.Φ.Υ. από πλευράς της Πολιτείας οφείλει να καλύπτει όχι μόνο τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αλλά και τους Επιστήμονες που παρέχουν έργο.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου καλύπτει απόλυτα τις επερχόμενες κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι περιφερειακές Ενώσεις Εργαστηριακών Ιατρών και καλεί την Πολιτεία να αναλογιστεί άμεσα την κρισιμότητα της κατάστασης».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τρόφιμα και παιχνίδια πρόσφεραν οι αστυνομικοί στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Μητρόπολης

Πρωτοβουλία προσφοράς με αφορμή τις ημέρες των Χριστουγέννων   Ο Αστυνομικός Διευθυντ…