Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Οι σχέσεις Η.Π.Α. – Ισραήλ πιο δυνατές από την κοινή λογική

Οι σχέσεις Η.Π.Α. – Ισραήλ πιο δυνατές από την κοινή λογική

0

Παύλος Μαραγκός
Δημοσιογράφος – Msc Πολιτικός Επιστήμονας
pmaragkos@empros.gr

Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης απείλησαν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης, λέγοντας στον εισαγγελέα Καρίμ Καν ότι αν εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά ισραηλινών αξιωματούχων για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν στη Γάζα, η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις στον ίδιο, στο προσωπικό του ΔΠΔ και στα μέλη των οικογενειών τους.

Αμερικανοί γερουσιαστές απείλησαν ακόμη και με εισβολή στη Χάγη, αν προσπαθήσει να ασκήσει δίωξη κατά ισραηλινών αξιωματούχων.

Πριν από ένα μήνα, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριχ, εξέχον μέλος του κρατικού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, ζήτησε την «ολοκληρωτική εξόντωση» της Γάζας.

Ο Σμότριχ επικαλέστηκε το βιβλικό έθνος του Amalek – μια γενοκτονική αναφορά που έκανε επίσης ο ακροδεξιός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu. Οι συγκεκριμένες όμως επικλήσεις του Amalek είναι ξεκάθαρες εκκλήσεις για γενοκτονία. Στο βιβλίο του Σαμουήλ, ο Θεός διατάζει τον βασιλιά Σαούλ: «Τώρα πηγαίνετε να επιτεθείτε στους Αμαληκίτες και καταστρέψτε ολοκληρωτικά όλα όσα τους ανήκουν. Μην τους λυπηθείτε- θανατώστε άνδρες και γυναίκες, παιδιά και βρέφη, βοοειδή και πρόβατα, καμήλες και γαϊδούρια».

Το ανώτατο νομικό όργανο του ΟΗΕ, το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ), αποφάσισε τον Ιανουάριο ότι το Ισραήλ μπορεί να διερευνηθεί με «εύλογες» κατηγορίες για παραβίαση της Σύμβασης για τη Γενοκτονία. (Το ΔΔΔ και το ΔΠΔ είναι ξεχωριστά όργανα, αν και αμφότερα βρίσκονται στη Χάγη).

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν δηλώσει ότι το Ισραήλ παραβιάζει αυτή την απόφαση του ΔΔΔ που απαιτεί να τηρεί τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία. Παράλληλα κορυφαίοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ έχουν προειδοποιήσει δημοσίως ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα.

Εκτός από τους βομβαρδισμούς αμάχων και τη δολοφονία δεκάδων χιλιάδων αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών, το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει την πείνα ως όπλο, λιμοκτονώντας Παλαιστίνιους.

Ο Αμερικανός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η Γάζα υποφέρει τώρα από «πλήρη λιμό», μετά από επτά μήνες ασφυκτικού αποκλεισμού.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει παράσχει τη συντριπτική πλειοψηφία των όπλων που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για να βομβαρδίζει τις μη στρατιωτικές περιοχές στη Γάζα. Εάν Ισραηλινοί αξιωματούχοι αντιμετωπίσουν κατηγορίες για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν, η Ουάσιγκτον θα είναι συνένοχη.

Αμερικανοί γερουσιαστές απειλούν με κυρώσεις και εισβολή στο ΔΠΔ

Πριν από λίγες ημέρες στις 24 Απριλίου, δώδεκα Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έστειλαν απειλητική επιστολή στον εισαγγελέα του ΔΠΔ, η οποία δημοσιεύθηκε στο Zeteo.

Η επιστολή υπογράφεται από σημαντικούς ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, μεταξύ των οποίων ο ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ, ο Τεντ Κρουζ, ο Μάρκο Ρούμπιο και ο Τομ Κότον.

Στην επιθετικά διατυπωμένη επιστολή, οι γερουσιαστές δεσμεύτηκαν να «επιβάλουν κυρώσεις στους υπαλλήλους και τους συνεργάτες σας και να απαγορεύσουν σε εσάς και τις οικογένειές σας την έξοδο από τις Ηνωμένες Πολιτείες», εάν Ισραηλινοί αξιωματούχοι αντιμετωπίσουν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

«Βάλτε στο στόχαστρο το Ισραήλ και εμείς θα βάλουμε στο στόχαστρο εσάς», απείλησαν.

Η έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον Νετανιάχου ή άλλους κορυφαίους αξιωματούχους θα θεωρηθεί «όχι μόνο ως απειλή για την κυριαρχία του Ισραήλ, αλλά και για την κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψαν οι Αμερικανοί πολιτικοί, καθιστώντας σαφές ότι θεωρούν το Ισραήλ βασικό μέρος της αμερικανικής «αυτοκρατορίας».

«Η χώρα μας απέδειξε με το American Service – Members’ Protection Act μέχρι πού θα φτάσουμε για να προστατεύσουμε αυτή την κυριαρχία», πρόσθεσαν.

Ο American Service – Members’ Protection Act είναι ευρέως γνωστός ως «νόμος για την εισβολή στη Χάγη». Η νομοθεσία υπογράφηκε ως νόμος το 2002 από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξήγησε ότι ο νόμος αυτός «εξουσιοδοτεί τη χρήση στρατιωτικής βίας για την απελευθέρωση οποιουδήποτε Αμερικανού ή πολίτη συμμαχικής χώρας με τις ΗΠΑ που κρατείται από το δικαστήριο».

Επικαλούμενοι τον νόμο για την εισβολή στη Χάγη στην επιστολή τους προς τον εισαγγελέα του ΔΠΔ το 2024, οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές κατέστησαν σαφές ότι η νομοθεσία δύο δεκαετιών εξακολουθεί να ισχύει: τα γεράκια στην Ουάσιγκτον είναι πρόθυμα να εισβάλουν στη Χάγη για να σώσουν Ισραηλινούς αξιωματούχους, εάν διωχθούν ποινικά.

Double standards της κυβέρνησης Μπάιντεν για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Δεν είναι μόνο οι Ρεπουμπλικάνοι, βέβαια, που απειλούν το ΔΠΔ. Αυτό είναι διακομματικό στην Ουάσιγκτον. Ο ισραηλινός Τύπος ανέφερε ότι, στο παρασκήνιο, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν πιέζει επίσης το ΔΠΔ να μην εκδώσει εντάλματα σύλληψης για ισραηλινούς αξιωματούχους.

Όπως αναφέρει το geopoliticaleconomy, το 2020, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν στον Λευκό Οίκο, το ΔΠΔ ξεκίνησε έρευνα για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ συμπεριλήφθηκαν σε αυτή την έρευνα. Σε ένδειξη οργής, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στη Χάγη. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ απείλησαν ακόμη και μέλη της οικογένειας του προσωπικού του ΔΠΔ.

Όταν ο Μπάιντεν ανέλαβε την εξουσία το 2021, προσπάθησε να διαφοροποιηθεί από τον Ρεπουμπλικανό προκάτοχό του. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε δημοσίως τον τερματισμό των κυρώσεων της εποχής Τραμπ και των περιορισμών στη χορήγηση βίζας κατά του προσωπικού του ΔΠΔ.

Ωστόσο, παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης των Δημοκρατικών ότι υποστηρίζει τη λεγόμενη «διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες», ο Λευκός Οίκος του Μπάιντεν εκφοβίζει τώρα επίσης το προσωπικό του ΔΠΔ – αν και λίγο πιο αθόρυβα και λιγότερο υπερβολικά από ό,τι έκαναν ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιτίθεται λυσσαλέα σε κάθε προσπάθεια να θεωρηθούν υπεύθυνοι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι για εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπράξει στη Γάζα, με τα όπλα και την πολιτική υποστήριξη των ΗΠΑ.

Αυτό αποδεικνύει τα κραυγαλέα «δύο μέτρα και σταθμά» της Ουάσιγκτον, καθώς ο ίδιος ο Μπάιντεν είχε επαινέσει το ΔΠΔ για την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν το 2023.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν κάλεσε τα κράτη μέλη του ΔΠΔ να συλλάβουν τον Πούτιν εάν εισέλθει στο έδαφός τους. Αλλά ένα χρόνο αργότερα, ασκεί τρομερή πίεση στο ΔΠΔ για να το εμποδίσει να απαγγείλει κατηγορίες σε Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ υποστήριξαν τον Καρίμ Καν ως εισαγγελέα του ΔΠΔ

Κατά ειρωνικό τρόπο, ήταν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ που είχαν πιέσει για την εκλογή του Καρίμ Καν ως εισαγγελέα του ΔΠΔ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν είναι συμβαλλόμενα κράτη του Καταστατικού της Ρώμης και, ως εκ τούτου, δεν είναι μέλη του ΔΠΔ.

Οι πιέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ απέδωσαν καρπούς. Το 2021, ο Χαν ανέλαβε καθήκοντα εισαγγελέα του ΔΠΔ και αμέσως έθεσε στο αρχείο την έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Αλλά σήμερα, επτά μήνες μετά τον βάναυσο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, το ΔΠΔ αντιμετωπίζει την παγκόσμια κατακραυγή όσον αφορά την αδράνειά του μπροστά σε αυτό που οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ λένε ότι είναι ξεκάθαρα γενοκτονία. Οι ηγέτες του παγκόσμιου Νότου έχουν καταγγείλει εδώ και καιρό το ΔΠΔ ως αποικιακό θεσμό. Μέχρι το 2016, μόνο Αφρικανοί είχαν δικαστεί για τα χειρότερα εγκλήματα στο Δικαστήριο.

Ο Χαν αναγκάζεται να δράσει, ελπίζοντας να σώσει τα προσχήματα και να διασώσει τη νομιμότητα του ΔΠΔ. Αλλά οι πρώην χορηγοί του στις ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν στραφεί εναντίον του.

Δεν διακυβεύεται μόνο η δικαιοσύνη για τον παλαιστινιακό λαό, αλλά και η φήμη του ίδιου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το γκρίζο της Θράκης ως καμπάνα αφύπνισης

Η μετεκλογική δήλωση της προέδρου του DEB-ΚΙΕΦ στη Θράκη κ. Ασάφογλου ότι «Όποιος ψήφισε D…