Αρχική ΓΝΩΜΕΣ «Μόνοι μας μπορούμε να κάνουμε τόσο λίγα. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσο πολλά»

«Μόνοι μας μπορούμε να κάνουμε τόσο λίγα. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσο πολλά»

0

Το Σάββατο, 25/5/2024, πραγματοποιήθηκε Δράση Ενημέρωσης για την Προσβασιμότητα και την Εξυπηρέτηση Ανάπηρων Ατόμων από την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης και το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο από τις 17:00 έως 20:00, που διοργάνωσε η Accessible Limitless Living.

Η δράση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς από τους:

  1. Μποζ Ερσίν, Πρόεδρο Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης
  2. Κοτσάκη Δημητρούλα, Πρόεδρο Σωματείου ΑμεΑ ΠΕ. Ξάνθης

Παρουσίασαν το πρόγραμμα οι:

  • Πασχαλίνα Καλλέ, Εκπαιδεύτρια Κινητικότητας. Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης ατόμων με οπτική βλάβη –Φυσικοθεραπεύτρια.

Ιωάννα Γκάνο, Κοινωνική Λειτουργός ΠΕ Τυφλών Θράκης (η εμπειρία της με το πρόγραμμα)

  • Βλαδίμηρος Μιχαηλίδης, Αντιπρόεδρος Σωματείου ΑΜΕΑ ΠΕ Ξάνθης (η εμπειρία του στην πόλη της Ξάνθης ως άτομο με κινητική αναπηρία).
  • Γεωργία Φύκα, Κοινωνική Λειτουργός με ειδίκευση σε Disability Studies (MA) & Health Care Management (MSc) «Θεωρητικές προσεγγίσεις της αναπηρίας».
  • Πασχαλίνα Καλλέ «Εξυπηρέτηση Ατόμων με Οπτική Βλάβη»
  • Νικολέτα Παππά, Εκπαιδευτικός. Διερμηνέας ΕΝΓ, Disability Studies (MA) «Εξυπηρέτηση ατόμων με ακουστική βλάβη»
  • Δρ. Παναγιώτης Τσαλής. Πολιτικός Μηχανικός ειδικευμένος σε θέματα προσβασιμότητας – Γεωργία Φύκα «Προσβασιμότητα υποδομών – Εξυπηρέτηση ατόμων με κινητική βλάβη»

Η παρουσίαση της Δράσης κινήθηκε γύρω από τη Βιωσιμότητα, την Εκπαίδευση, την Ανεξάρτητη διαβίωση, την Προσβασιμότητα, την Έρευνα και τη Συμπερίληψη των ΑμεΑ που αποτελούν αρχές της ομαλής και ισάξιας αντιμετώπισης και αποδοχής αυτών των ατόμων από την κοινωνία.

Καίρια σημεία της παρουσίασης για να επιτευχθεί ο στόχος της δράσης είναι:

Αντιληπτό πρέπει να γίνει από όλους είναι, ότι αν κάτι είναι δεδομένο για μας, δε σημαίνει ότι είναι δεδομένο και για τον συνάνθρωπό μας, όπως αυτό που είναι πραγματικό για το Θιβετιανό μοναχό, μπορεί να μην είναι πραγματικό για τον Αμερικανό επιχειρηματία, όπως η γνώση του εγκληματία διαφέρει από τη γνώση του εγκληματολόγου.

Ο Gollman Erving (2001) στο «Στίγμα» αναφέρει: «Η παρέκκλιση των ατόμων από τα κυρίαρχα κανονιστικά πρότυπα συνιστά, τη βασική αιτία για την κοινωνική τους περιθωριοποίηση και τη συρρίκνωση της ανθρώπινης ιδιότητας τους»

Ανθρώπινες ιδιότητες, όπως η αρτιμέλεια, η καλή εμφάνιση, η υψηλή νοημοσύνη η καθαρή ομιλία το «κανονικό σώμα» είναι πολύτιμες αρετές και προσδιορίζουν άτομα με υψηλή κοινωνική υπόσταση, ενώ άλλες στιγματίζονται, υποβιβάζονται, γελοιοποιούνται και προκαλούν τον φόβο και την απαξίωση.

Υπάρχει ένα αόρατο νήμα το οποίο συνδέει το στίγμα με την ανισότητα και την δύναμη.

Το στίγμα μπορεί να γίνει εμπόδιο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τα άτομα με αναπηρία.

Αρνητικές εικόνες, γλώσσα που μειώνει τους άλλους, στερεότυπα και στίγμα, έχουν μια μακρόχρονη παρουσία, ειδικά σε σχέση με τα άτομα με αναπηρία σε όλον τον κόσμο.

Συμπεριφορές και στάσεις όπως προκαταλήψεις και στερεότυπα, εμφανίζονται σε πολλές περιπτώσεις όταν ο άλλος είναι άγνωστος ή όταν υπάρχουν λίγες πληροφορίες γι’ αυτόν ή ακόμα όταν υπάρχουν παραπλανητικές πληροφορίες για ένα άτομα ή μια ομάδα.

Τέτοιου είδους συμπεριφορές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία.

Η λειτουργία αυτών των “μηχανισμών” του ανθρώπινου μυαλού είναι γνωστή και εφαρμόζεται σε πολλά άτομα και ομάδες. Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι η περίπτωση του φύλου. Παρά το γεγονός ότι το κοινωνικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα γίνεται ολοένα και μικρότερο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές οι οποίες εμφανίζονται στην αλληλεπίδραση μεταξύ των ατόμων στο κοινωνικό περιβάλλον. Οι αλληλεπιδράσεις και οι αντιδράσεις διαμορφώνουν τη συμπεριφορά και την ταυτότητα του ατόμου.

Όλοι έχουμε στερεότυπα και προκαταλήψεις, το ζήτημα είναι πώς έχουν θεμελιωθεί αυτές.

Το αναγκαίο είναι να «ξεμάθουμε» αυτά που πιστεύουμε ότι ξέρουμε, να εντοπίσουμε αυτά στα οποία είμαστε οι ίδιοι προκατειλημμένοι και να τα εξαλείψουμε.

Αυτό αντικατοπτρίζεται στο πώς αξιολογούμε και τι πιστεύουμε για τους ανθρώπους. Χρειάζεται πολλή δουλειά από τον καθένα ξεχωριστά αλλά και σαν κοινωνία.

Στη δράση παρακολούθησαν, ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ξάνθης, κ. Καραδέδος Τάσος, τα μέλη της ΝΕ, κ. Πολυχρόνης Δημήτρης,  κ.Σακελάρης Μάκης και η υπογράφουσα το παρόν άρθρο, Μακρή Νατάσα, καθώς και η κ. Μαρία Τσαμπάζη μέλος της ΚΕ.

Οι εντυπώσεις μας εξαιρετικές,  αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές, τόσο στον κ. Ερσίν Μποζ όσο και στην κ. Κοτσάκη Δημητρούλα, καθώς και στις κυρίες και στους κυρίους που παρουσίασαν το πρόγραμμα, ενός εκ των οποίων ο ιδιαίτερα συμπαθής, κ. Βλαδίμηρος Μιχαηλίδης.

Θα κλείσω με μια φράση της Έλεν Κέλερ, Αμερικανίδας συγγραφέα, ακτιβίστριας, λέκτορα και του πρώτου τυφλού ατόμου που κέρδισε το πτυχίο Bachelor of Arts:

“Μόνοι μας μπορούμε να κάνουμε τόσο λίγα. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσο πολλά.”



  • Για κάθε Κυριακή

    Βαρέθηκα να γράφω για γυναικοκτονίες, κουράστηκα, όχι γιατί μου είναι αδιάφορες, τουναντίο…
  • Εν όψει της ημέρας

    Μια κόκκινη γραμμή, η αλήθεια και το ψέμα, δεν είναι ευθεία μα κυματιστή, απ’ τη μία…
  • Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

    Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Αναστασία (Νατάσα) Μακρή
  • Αχ, Ευρώπη

    Μία ανάλυση των εθνικών ομάδων του EURO 2024 που κανείς δεν ήξερε ότι έχει ανάγκη… Όχι δεν…
  • Où va l’ Europe?

    Μετά την Κυριακή το φάντασμα της ακροδεξιάς δεν αιωρείται απλώς πάνω από την Ευρώπη. Η ακρ…
  • Ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων

    Καλό Κουρμπάν Μπαϊράμ σε όλες κι όλους, φίλες και φίλους, μαθήτριες και μαθητές, γονείς κα…
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αχ, Ευρώπη

Μία ανάλυση των εθνικών ομάδων του EURO 2024 που κανείς δεν ήξερε ότι έχει ανάγκη… Όχι δεν…