Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ακρίβεια απασχόλησε χθες την Βουλή

Η ακρίβεια απασχόλησε χθες την Βουλή

1

Τι είπαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ακρίβεια παραδέχτηκε ότι αποτελεί το πρώτο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και σημείωσε ότι είναι μέλημα της κυβέρνησης η αντιμετώπισής της.

Χαρακτήρισε μάλιστα την ακρίβεια τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι ένα σύνθετο πρόβλημα. Αναφέρθηκε έπειτα στην ενεργειακή κρίση που ακολούθησε την εισβολή στην Ουκρανία και στάθηκε στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων επί των ημερών της διακυβέρνησής του.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ακρίβεια παρότι έχει και εθνικά χαρακτηριστικά είναι πρόβλημα πανευρωπαϊκό στηλιτεύοντας πρακτικές πολυεθνικών για τις τιμολογιακές πολιτικές που ακολουθούν ανά χώρα. «Δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να έχει άλλη τιμή στο Παρίσι, άλλη στην Αθήνα και άλλη στη Σόφια. Είναι κερδοσκοπική πρακτική. Η ΕΕ οφείλει να αντιτάξει μια επικαιροποιημένη πολιτική αυστηρών κανόνων».

Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για το γεγονός ότι ασκεί κριτική στην πρόταση της Ελλάδας προς την ΕΕ λέγοντας με ειρωνικό τόνο «εσείς στην Αριστερά δεν είστε κατά των μονοπωλίων; Πώς ασκείται κριτική στην πρότασή μας;». «Αυτό που ακούω από την αντιπολίτευση είναι μια κριτική σκληρή αλλά ακούω και πολλές ακοστολόγητες προτάσεις», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Θα αναφερθώ σε 5 συγκεκριμένους μύθους. Ο ένας είναι ότι η Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ακρίβεια. Δεν είναι πρωταθλήτρια. Το αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες και εξάλλου ήταν ο βασικός λόγος που οδήγησε τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια. Η ελληνική οικονομία δεν έμεινε ανεπηρέαστη. Επιεικώς παραπλανητικό να μιλάμε για ακρίβεια Μητσοτάκη.

Η πολιτική μας για αυξήσεις μισθών και συντάξεων υλοποιείται. Στα 830 ευρώ είναι χαμηλότερος μισθός. Ο μέσος μισθός είναι στα 1300 και πάει στα 1500. Αυτή η κυβέρνηση έδωσε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους μετά από 14 χρόνια. Όλα αυτά μαζί με ένα ρεκόρ επενδύσεων και μαζί με 450.000 νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε αυτή η κυβέρνηση. Μπορεί να ακούγονται μακρινά σε όσους πιέζονται, όμως η ακρίβεια είναι ένας κρίκος. Όσο τρέχει η ανάπτυξη, τόσο μειώνονται τα κόστη και αυξάνονται οι μισθοί.

Ο άλλος μύθος είναι πως έχουμε τιμές Σουηδίας και μισθούς Βουλγαρίας. Ούτε η Σουηδία ούτε η Βουλγαρία πτώχευσαν. Εδώ και μια δεκαετία ζήσαμε μια περιπέτεια που στέρησε 30% του ΑΕΠ. Μεταξύ του 2015 και του 2019 όταν στην Ευρώπη έβρεχε λεφτά κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα και λόγω Μνημονίου τρέχαμε με χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης. Να θυμίσουμε ποιοι ήταν οι υπαίτιοι αυτής της μεγάλης καταστροφής. Δεν αρκεί να βλέπουμε πού είμαστε, αλλά να βλέπουμε κι από που ξεκινήσαμε».

Φάμελλος σε Μητσοτάκη: Δεν θα σας επιτρέψουμε να κρυφτείτε

Με επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ακρίβεια, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλος.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ, έστω και αργά καταφέραμε να σας φέρουμε στην Βουλή για να συζητήσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και είναι η ακρίβεια«, ανέφερε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε ότι εδώ και χρόνια τα λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν τα βγάλουν πέρα ενώ την ίδια ώρα κάποιοι σωρεύουν υπερκέρδη».

Απαντώντας στον πρωθυπουργό είπε ότι «για να είμαστε ρεαλιστές θα πρέπει να συζητήσουμε και τα στοιχεία της κερδοφορίας». Ακολούθως ρώτησε: «Θα συνεχίσετε την συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών;» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορείτε πια να το κρύψετε, όπως δεν μπορείτε να κρύψετε τη συγκάλυψη στο σκάνδαλο των υποκλοπών«.

Υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός κρυβόταν από την Βουλή και την κοινωνία στο θέμα της ακρίβειας» ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από το Μάρτιο να γίνει συζήτηση και πρόσθεσε: «Δεν θα σας επιτρέψουμε να κρυφτείτε».

Ανέφερε ακόμη ότι «η κυβέρνηση έλεγε ψέματα ότι η ακρίβεια είναι προσωρινό και εξωγενές. Μετά έλεγε ψέματα ο κ. Σκρέκας για μηδενικό πληθωρισμό και μετά ψέματα με τις περιοδείες του κ. Μητσοτάκη στα σούπερ μάρκετ. Σήμερα μας λέτε ψέματα ότι τάχα το αναγνωρίζατε».

Ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε «υποκριτική και πυροτέχνημα για επικοινωνιακούς λόγους την επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ουρ. φον ντερ Λάιεν» και εξήγησε: «Τι λέει η επιστολή; Ότι η ακρίβεια πλήττει την χώρα μας. Παραδέχεστε ότι πέντε χρόνια δεν είστε επαρκείς για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και ζητάτε παρέμβαση της Κομισιόν όταν δεν αξιοποιείτε την εργαλειοθήκη της Κομισιόν. Ζητάει μέτρα με επιστολή ο κ. Μητσοτάκης, όχι όταν την φιλοξένησε στην Ελλάδα αλλά τώρα που λήγει η θητεία της και δεν έχει περιθώριο σχεδιασμού. Τα υπερκέρδη τα αναγνωρίζετε μόνο όταν σας πιέζει κάποιος. Ποια είναι η αλήθεια για την ακρίβεια; Ότι στα βασικά είδη διατροφής η ακρίβεια είναι τριπλάσια από ότι στην Ευρώπη». Κορυφώνοντας είπε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του».

Ανδρουλάκης: «Εκτίθεστε συνεχώς κ. Μητσοτάκη»

Με ένα χιουμοριστικό σχόλιο αναφορικά με τα παπούτσια της Ν.Δ. που «παρουσίασε» στο TikTok ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης, πριν ασκήσει δριμεία κριτική για την ακρίβεια και ευρύτερα για τις πολιτικές εξελίξεις με φόντο τις ευρωεκλογές στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό.

«Απευθύνεστε σε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών», είπε στη συνέχεια ο κ. Ανδρουλάκης υποστηρίζοντας ότι «αν εξαιρέσουμε τον ιδρυτή σας» η Ν.Δ. φαίνεται ότι έχει ξεχάσει «τα ανδραγαθήματά της τα τελευταία χρόνια», όπως είπε σκωπτικά ο κ. Ανδρουλάκης.

«Το προεκλογικό μήνυμα της ΝΔ υπονοεί πως μας κάνετε Ευρώπη. Δυστυχώς, εξαιτίας της πολιτικής που η κυβέρνηση ακολουθεί όχι μόνο δεν συγκλίνουμε με τους δείκτες που περιγράφουν την ευημερία των ευρωπαϊκών λαών αλλά συνεχώς αποκλίνουμε με αποτέλεσμα να συναγωνιζόμαστε για τις τελευταίες θέσεις σε κρίσιμα οικονομικά κοινωνικά και θεσμικά ζητήματα» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, «η χώρα αποκλίνει από τον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε.». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζετε ότι έχετε ισχυρό πρόγραμμα για το ΕΣΥ, ενώ οι Ελληνες πληρώνουν τα περισσότερα χρήματα στην Ευρώπη για την Υγεία» και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Είστε ένας αδύναμος πρωθυπουργός», είπε στη συνέχεια απευθυνόμενος στην απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΠ. «Δεν θέλετε να εφαρμοστεί η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που έβγαλε αντισυνταγματικό τον νόμο του κ. Τσιάρα και που καλεί να δοθούν εξηγήσεις για την τυπική αιτιολογία που χρησιμοποιήσατε το παρακράτος εις βάρος μου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για εκτόξευση του κόστους ζωής των πολιτών και για κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης των ελληνικών οικογενειών, ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «μειώνει φόρους που όμως από τη μείωση αυτοί που κερδίζουν περισσότερο είναι οι ζάμπλουτοι». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η επιστολή Μητσοτάκη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι «ομολογία αποτυχίας» που «εκθέτει προσωπικά» τον πρωθυπουργό.

Κουτσούμπας: «Η ακρίβεια είναι ένα πρόβλημα με τρεις πτυχές: ακρίβεια στις τιμές, μισθοί και φόροι»

Σφοδρή ήταν η κριτική του γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση για το πρόβλημα της ακρίβειας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός παρίστανε τον ανήξερο για την ακρίβεια από το 2021, που ξεκίνησε το πρόβλημα της ακρίβειας, ενώ σήμερα προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι δεν καταλαβαίνουν ότι το πρόβλημα έχει λυθεί.

Τόνισε ότι η ανάπτυξη με στόχο το καπιταλιστικό κέρδος είναι αυτή που προκαλεί την ακρίβεια, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα και τα πρόστιμα είναι κοροϊδία. Και επισήμανε ότι η ακρίβεια είναι ένα «σύμπτωμα του σάπιου συστήματος του καπιταλισμού».

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα η ακρίβεια είναι ένα πρόβλημα με τρεις πτυχές: ακρίβεια στις τιμές, μισθοί και φόροι. Επισήμανε ότι οι φόροι αποτελούν το 25% της τιμής των προϊόντων, όταν ο μέσος μισθός είναι σε επίπεδα του 2009.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, μιλώντας για μια αντιπολίτευση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αν δεν την είχε, θα έπρεπε να την εφεύρει».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας την Τετάρτη 26/6 στο δήμο Τοπείρου

Οι δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν να υποβάλουν ερωτήσεις έως την Πέμπτη   Ειδική Συνεδρί…