Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Γ. Χαραλαμπίδης: «Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας θα μείνει ζωντανή μέχρι να μετατραπεί σε Ημέρα Δικαίωσης»

Γ. Χαραλαμπίδης: «Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας θα μείνει ζωντανή μέχρι να μετατραπεί σε Ημέρα Δικαίωσης»

1

Το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι δράσεις μνήμης για τα 353.000 θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου-Ο κόσμος της Ξάνθης «αγκάλιασε» τις δράσεις


«Ήταν ενθαρρυντική και η παρουσία πολλών νέων ανθρώπων», σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης


Ολοκληρώθηκε το διήμερο πολιτιστικών δράσεων το διάστημα 18 και 19 Μαΐου προς τιμή των 353.000 θυμάτων της γενοκτονίας του Πόντου. Φέτος συμπληρώθηκαν τα 105 χρόνια από αυτή την ανείπωτη τραγωδία και απώλεια , ενώ δεν χωρά αμφιβολία πως ως ιστορικό γεγονός αποτελεί ένα από τα πιο πένθιμα κεφάλαια της ελληνικής ιστορίας. Η Ξάνθη ανταποκρίθηκε, ενώ η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης, Γιώργος Χαραλαμπίδης μιλά στο «Ε» τονίζοντας ότι «αναφορικά με τις εκδηλώσεις, το Σάββατο στις 18 Μαΐου πραγματοποιήθηκε κατά τις πρωινές ώρες η 8η εθελοντική αιμοδοσία με σλόγκαν “Δίνω αίμα για το αίμα που χάθηκε” στο Εργατικό Κέντρο με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν 58 φιάλες από τη συμμετοχή των αιμοδοτών».

Επισημαίνει εν συνεχεία ότι φέτος η αιμοδοσία ήταν αφιερωμένη στους προγόνους, αλλά και στον εκλιπόντα και αγαπημένο φίλο-συγγενή, Θανάση Ελευθεριάδη, μιας και το Σάββατο συμπληρώθηκαν σαράντα ημέρες από τον θάνατό του.


«Ο σεβασμός στις μνήμες των θυμάτων δεν αρχίζει, αλλά και δεν τελειώνει στην συγκεκριμένη ημέρα, την 19η Μαΐου»
Γιώργος Χαραλαμπίδης
Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης

«Το απόγευμα της ίδια ημέρες πραγματοποιήθηκε και μία άλλη εκδήλωση την οποία ετοίμασαν οι χοροδιδάσκαλοι του συλλόγου μας μαζί με τα παιδιά των χορευτικών τμημάτων με τίτλο “Η γενοκτονία με τα μάτια των παιδιών και τα τραγούδια”. Συμμετείχε επίσης και η χορωδία του συλλόγου ποντίων χορευτών “Τραντέλλενες”», όπως προσθέτει.

«Την επόμενη ημέρα, Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας. Έπειτα, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο προσφυγικού ελληνισμού. Πραγματοποιήσαμε μάλιστα και δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών για όλους τους παρευρισκόμενους», όπως σημειώνει ακολούθως.

Την Κυριακή η κορύφωση των δράσεων της 19ης Μαΐου

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, το απόγευμα της Κυριακής κορυφώθηκαν οι δράσεις της 19ης Μαΐου με το τρισάγιο που τελέστηκε στο μνημείο προσφυγικών Ελλήνων και στη συνέχεια με την παράσταση «Το δάκρυ… της μνήμης», η οποία αποτέλεσε φόρο τιμής για τα 353.000 θύματα της γενοκτονίας με τον Τάκη Βαμβακίδη στην αφήγηση, ο οποίος ταξίδεψε όλους τους παρευρισκόμενους σε αυτά που έγιναν στον μαρτυρικό Πόντο. Μαζί του επί σκηνής ήταν ο τραγουδιστής Παναγιώτης Θεοδωρίδης και ο συγγραφέας, στην λύρα ο Δημήτρης Πιπερίδης, στο αγγείο η Ειρήνη Σαχταρίδου και στο νταούλι ο Μίλτος Αποστολίδης.

«Δεν περιγράφεται με λέξεις αυτό που ζήσαμε αυτές τις ημέρες. Ειδικά, την Κυριακή η συμβολή του κόσμου ήταν τρομερή. Γενικά, εκτός από τα μέλη του συλλόγου το θαυμαστό είναι ότι συμμετείχαν άτομα όλων των ηλικιών. Ήταν ενθαρρυντική και η παρουσία πολλών νέων ανθρώπων. Εύχομαι να τους “άγγιξε” η ερμηνεία του Τάκη Βαμβακίδη, διότι πράγματι είναι κάτι το μοναδικό, το ξεχωριστό», τονίζει στο «Ε» ο κ. Χαραλαμπίδης αναφορικά με τη συμμετοχή του κόσμου.

Το μήνυμα της 19ης Μαΐου από τον πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης, Γιώργο Χαραλαμπίδη

Το μήνυμα της ημέρας είναι: «Η φλόγα της ημέρας δεν θα σβήσει ποτέ, αφού εμείς οι ίδιοι φροντίζουμε για αυτό και το μεταλαμπαδεύουμε από γενιά σε γενιά. Οι νεότεροι κουβαλούν την ιστορία τους και τις ψυχές των προγόνων τους, δεν εκδικούνται, γιατί το μίσος δεν είναι καλός σύμβουλος, αλλά με σεβασμό και πίστη στεκόμαστε θεματοφύλακες στην παράδοση και τον πολιτισμό μας. Ο σεβασμός στις μνήμες των θυμάτων δεν αρχίζει, αλλά και δεν τελειώνει στην συγκεκριμένη ημέρα, την 19η Μαΐου. Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας θα μείνει ζωντανή μέχρι να μετατραπεί σε Ημέρα Δικαίωσης».




Φωτογραφικό υλικό από το διήμερο, Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Μαΐου προς τιμή των θυμάτων της Γενοκτονίας στον Πόντο



 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…