Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επενδυτικό ενδιαφέρον για εξόρυξη μεταλλευμάτων στα Κιμμέρια

Επενδυτικό ενδιαφέρον για εξόρυξη μεταλλευμάτων στα Κιμμέρια

0

Άνοιξε ο δρόμος μετά την έκθεση της ΕΑΓΜΕ – Δυο εταιρείες έχουν έρθει στην Ξάνθη  – Θα προκύψουν οφέλη για την τοπική κοινωνία


Σίδηρος, χαλκός, βολφράμιο και βισμούθιο στα έγκατα της γης των Κιμμερίων – Υψηλή  ζήτηση τα ορυκτά και τα μέταλλα


Άνοιξε τον δρόμο και την …όρεξη για επένδυση εξόρυξης μεταλλευμάτων η κοιτασματολογική έρευνα της ΕΑΓΜΕ στην περιοχή των Κιμμερίων που έδειξε ότι υπάρχουν μεταλλεύματα για εκμετάλλευση στην περιοχή. Έτσι μόλις ένα μήνα μετά την παράδοσή της στο ΥΠΕΝ ήδη έχει προχωρήσει η διαδικασία για την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού εκμίσθωσης.

Ενδιαφέρον από δύο εταιρείες για τα μεταλλεύματα στα Κιμμέρια –   Οφέλη για την τοπική κοινωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» που επιβεβαιώνονται από παράγοντες της ΕΑΓΜΕ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για δέσμευση χώρου στην περιοχή των Κιμμερίων από δύο εταιρείες. Μάλιστα έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες καθώς τουλάχιστον μία εταιρεία έχει ήδη μισθώσει γραφεία στην περιοχή μας για πέντε χρόνια! Να σημειώσουμε ότι το ΥΠΕΝ προκηρύσσει την περιοχή ενδιαφέροντος και αφού γνωμοδοτήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι ενδιαφερόμενοι πληρούν τα κριτήρια γίνεται δέσμευση του χώρου και γίνεται αδειοδότηση. Σύμφωνα με πληροφορίες μας από το υπουργείο ζητήθηκε γνωμοδότηση του Δασαρχείου Ξάνθης και θα ακολουθήσει γνωμοδότηση επι των περιβαλλοντικών όρων από το περιφερειακό συμβούλιο και την Επιθεώρηση Μεταλλείων. Η ΕΑΓΜΕ είναι υπέρ της εξόρυξης εφόσον τηρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι και διασφαλιστεί η προστασία και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου. Επίσης να σημειώσουμε ότι από την εξόρυξη θα προκύψει όφελος στην τοπική κοινωνία καθόσον θα ανοίξουν νέε θέσεις εργασίας. Και είναι γνωστό ότι στα Κιμμέρια που είναι Δημοτική κοινότητα του δήμου Ξάνθης υπάρχει μεγάλη διαρροή των παραγωγικών ηλικιών 25 – 35 ετών, στο εξωτερικό όπως ανέφερε πρόσφατα σε τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ξάνθης Στράτος Κοντός.

Σίδηρος, χαλκός, βολφράμιο και βισμούθιο στα έγκατα της γης των Κιμμερίων

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την έκθεση της ΕΑΓΜΕ στην περιοχή των Κιμμερίων υπάρχουν κοιτάσματα σιδήρου, χαλκού, βολφράμιου και βισμούθιου και τα οποία σε τέτοιες ποσότητες που  μπορούν να εξορυχθούν. Σ’ ότι αφορά τον σίδηρο και τον χαλκό είναι γνωστή η χρησιμότητά τους και η αξία τους. Το βολφράμιο σχηματίζει κράματα που έχουν πολλές εφαρμογές, που περιλαμβάνουν νήματα λαμπτήρων πυρακτώσεως, σωλήνες ακτίνων Χ, ηλεκτρόδια για συγκόλληση TIG, υπερκράματα και αντιραδιενεργή θωράκιση. Η υψηλή του σκληρότητα και πυκνότητα έκαναν το βολφράμιο χρήσιμο και για στρατιωτικές εφαρμογές, όπως τα διατρητικά βλήματα. Ακόμη, ενώσεις του βολφραμίου χρησιμοποιούνται συχνά ως βιομηχανικοί καταλύτες. Το Βισμούθιο βρίσκεται φυσικά στο περιβάλλον σαν ατόφιο μέταλλο και ακόμη με τη μορφή κρυστάλλων σε μεταλλεύματα νικελίου, κοβαλτίου, αργύρου και κασσιτέρου. Το Βισμούθιο παράγεται ακόμη ως υποπροϊόν κατά την τήξη του μολύβδου και του χαλκού.

Ο Δημόσιος Μεταλλευτικός Χώρος Κιμμερίων καταλαμβάνει συνολική έκταση 237 τετραγωνικών χιλιομέτρων και η μεταλλοφορία είναι μαγνητίτης, σιδηροπυρίτης, χαλκοπυρίτης και μολυβδαινίτης, με μικρά ποσοστά συμμετοχής σεελίτη.  Στη συγκεκριμένη περιοχή κατά την δεκαετία του 1970, δραστηριοποιούνταν η εταιρεία «Μεταλλευτική Εταιρεία Ελλάδος Α.Ε.» του Πρόδρομου Μποδοσάκη. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση στην ΕΑΓΜΕ διατίθεται ποσοστό 1,27% επί των εσόδων και έως 15 εκατ. ευρώ για τις έρευνες για κρίσιμες πρώτες ύλες.

Υψηλή  ζήτηση τα ορυκτά και τα μέταλλα

Η Ελλάδα έχει βάλει ψηλά τον πήχη αναφορικά με τους εθνικούς ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους, για την επίτευξη των οποίων περίοπτη θέση κατέχουν οι Ορυκτές Πρώτες Ύλες, Στρατηγικές, Κρίσιμες αλλά και στο σύνολό τους. Πρόκειται, ως επί το πλείστον, για τα ορυκτά και μέταλλα που είναι απαραίτητα για την κατασκευή των τεχνολογικά προηγμένων προϊόντων της πράσινης μετάβασης, όπως τα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι ηλεκτρονικές συσκευές και κυκλώματα, οι μαγνήτες, οι ανεμογεννήτριες, τα φωτοβολταϊκά συστήματα, οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες συσκευών και οχημάτων, οι καταλύτες, τα καλώδια οπτικών ινών, οι ηλεκτρολυτικές κυψέλες και οι κυψέλες καυσίμου καθώς και οι αντλίες θερμότητας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η αγορά των κρίσιμων πρώτων υλών έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος τα τελευταία πέντε χρόνια και η ζήτηση για ορυκτά όπως το λίθιο, το κοβάλτιο, το νικέλιο και ο χαλκός προβλέπεται να αυξηθεί εκθετικά τις επόμενες δεκαετίες. Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε κρίσιμα ορυκτά αυξήθηκαν κατά 30% το 2022 μετά από αύξηση 20% το προηγούμενο έτος, με τις εταιρείες εξόρυξης να προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι η παραγωγή ανταποκρίνεται στις ανάγκες, την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για τα συγκεκριμένα μέταλλα και ορυκτά. Παγκόσμιοι βιομηχανικοί κολοσσοί προβλέπουν μέχρι το 2030 κενά στην προσφορά χαλκού ύψους 2-4 εκατ. τόνων ή 6%-12% της δυνητικής ζήτησης ενώ ο χαλκός είναι απαραίτητος σε πολλές εφαρμογές και προϊόντα από τα καλώδια μέχρι τα αυτοκίνητα.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…