Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Ζητείται ελπίς» για τη Δημοτική Αγορά Ξάνθης

«Ζητείται ελπίς» για τη Δημοτική Αγορά Ξάνθης

0

Οι επαγγελματίες αποτυπώνουν μία εικόνα εγκατάλειψης που αποθαρρύνει τους νέους επαγγελματίες και επιρρίπτουν ευθύνες στις προηγούμενες δημοτικές αρχές


Σύμφωνα με πληροφορίες η δημοτική αρχή έχει θέσει σε προτεραιότητα τον σχεδιασμό αναφορικά με την δημοτική αγορά και υπάρχει η πρόθεση να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να αναδειχθεί η αίγλη της


«Αποκαρδιωτική» χαρακτηρίζουν την εικόνα της Δημοτικής Αγοράς της Ξάνθης οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω χώρο, μιας και σημειώνουν πως «έχουν κλείσει πολλές επιχειρήσεις, ενώ οι συνθήκες λειτουργίας όσων έχουν μείνει αποθαρρύνουν νέους επαγγελματίες να εργαστούν στον χώρο αυτό».

«Εγκαταλελειμμένοι πάγκοι, ξεθωριασμένοι τοίχοι, υγρασία στον χώρο είναι κάποια μόνο από τα σημάδια που δυστυχώς μαρτυρούν την εγκατάλειψη ενός χώρου που θα μπορούσε δυνητικά υπό άλλες συνθήκες να σταθεί ως στολίδι για την πόλη μας», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν.

Εν συνεχεία, επιρρίπτουν ευθέως ευθύνες στις προηγούμενες δημοτικές αρχές οι οποίες αν και είχαν στο «πλάνο» έναν σχεδιασμό που θα εξυπηρετούσε τις ουσιώδεις ανάγκες της δημοτικής αγοράς, απεναντίας το έθεσαν στο περιθώριο με αποτέλεσμα την σημερινή εικόνα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως παρουσιάζονται αισιόδοξοι με τη νέα δημοτική αρχή, ελπίζοντας πως υπάρχει περιθώριο να αλλάξουν τα πράγματα, η δημοτική αγορά να διατηρήσει τον χαρακτήρα της με προστιθέμενη δόση εκσυγχρονισμού και να αποτελέσει τουριστικό πόλο έλξης, μιας και μπορεί να αναδειχθεί σε «μνημείο» της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», η δημοτική αρχή έχει θέσει σε προτεραιότητα τον σχεδιασμό αναφορικά με την δημοτική αγορά και υπάρχει η πρόθεση να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να αναδειχθεί η αίγλη της ενώ σύντομα ο δήμαρχος Ξάνθης θα προβεί σε ανακοινώσεις.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Ξάνθης, Γιώργος Μπατζακίδης ως επαγγελματίας του χώρου μεταφέρει στο «Ε» ότι «όπως συμβαίνει και σε όλες τις κλειστές και σκεπαστές αγορές της Ευρώπης, παρατηρείται μία φθίνουσα πορεία σταθερή, εδώ και μία δεκαετία περίπου».

Γ. Μπατζακίδης: «Οι καταναλωτές έχουν γίνει κομφορμιστές σε μεγάλο βαθμό, δηλαδή “τρέχουν” σε καθετί νέο, καινούργιο»

Ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Ξάνθης κάνει λόγο για μία αλλαγή της τάσης των καταναλωτών, που έχει ως απότοκο να μην επισκέπτονται πλέον τέτοιου είδους αγορές, αλλά πιο σύγχρονες, πιο μεγάλες.

Επιπλέον, θεωρεί πως οι καταναλωτές έχουν γίνει κομφορμιστές σε μεγάλο βαθμό, δηλαδή «τρέχουν» σε καθετί νέο, καινούργιο.

«Παλιότερα ο κομφορμισμός ήταν στο αρχικό στάδιο, αλλά τώρα είναι στο αποκορύφωμα. Με λίγα λόγια, ο κόσμος έχει την τάση να κατευθύνεται προς το καινούργιο και όχι στο παλιό», όπως προσθέτει.

«Όταν επί δεκαετίες η δημοτική αρχή δεν ασχολείται με αυτό το θέμα που εντάσσεται στις υπηρεσιακές αρμοδιότητές της προκύπτει το πρόβλημα αναπόφευκτα»

Αναφορικά με τις συνθήκες εγκατάλειψης, υπογραμμίζει ο κ. Μπατζακίδης:

«Οι δημοτικές αγορές εγκαταλείφθηκαν από τις αρχές που τις είχαν υπό την εποπτεία τους όχι με τον χαρακτήρα περιουσιακού στοιχείου, αλλά διοικητικά. Οι αγορές και κυρίως οι σκεπαστές είναι κυρίως παλιές. Άρα, τα κτήρια αυτά χρειάζονται την ανακαίνισή τους, την συντήρησή τους. Συνεπώς, όταν επί δεκαετίες η δημοτική αρχή δεν ασχολείται με αυτό το θέμα που εντάσσεται στις υπηρεσιακές αρμοδιότητές της προκύπτει το πρόβλημα αναπόφευκτα».

Καταληκτικά, επισημαίνει πως: «Όλη αυτή η κατάσταση δεν δημιουργεί απλά μία φθίνουσα πορεία, αλλά συνάμα και μία παρακμιακή εικόνα. Εάν, δηλαδή οι επαγγελματίες δεν αυτοοργανώνονται, αν δεν παίρνουν από μόνοι τους πρωτοβουλίες η κατάσταση δεν θα αλλάξει. Βέβαια, πρέπει να δοθεί κίνητρο στους νεους και ταυτόχρονα να προχωρήσει η αλλαγή χρήσης. Έτσι, θα δοθεί το βήμα και σε επαγγελματίες από άλλους χώρους».

Υποστηρίζει μάλιστα ότι ακόμη κι όταν κάποιοι αυτοοργανώνονται δεν είναι αρκετό για να λυθεί το πρόβλημα στο σύνολό του.

«Η δημοτική αγορά πρέπει να έχει φωτισμό την νύχτα για την ανάδειξη του κτιρίου από κάτω προς τα πάνω. Επίσης, πρέπει να βαφεί το κτίριο με σκοπό να γίνει πιο ελκυστικό, πιο όμορφο. Χρειαζόμαστε διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να μπορέσει η Δημοτική Αγορά να ξανακερδίσει την χαμένη της αίγλη», δηλώνει εμφαντικά.



Τι έχει γραφεί για άλλες δημοτικές αγορές της χώρας


Δημοτική αγορά Καρδίτσας


Η δημοτική αγορά της Καρδίτσας είναι ένα εμβληματικό κτήριο συνυφασμένο με την ίδια την πόλη και την πορεία της μέσα στον χρόνο. Ένα κτήριο που έχει χαρακτηριστεί μνημείο ευρωπαϊκής κληρονομιάς, ενώ έχει συμπληρώνει ήδη 90 χρόνια ζωής, από τον Ιούνιο του 1928 που μπήκε ο θεμέλιος λίθος από τον τότε δήμαρχο Αστέριο Αλλαμανή.

Ενενήντα χρόνια ακμής και παρακμής για ένα κτήριο που δεν έπαψε ποτέ να είναι σημείο αναφοράς είτε για εμπορικούς και οικονομικούς λόγους, είτε για πολιτιστικούς ή και τουριστικούς είτε για αρχιτεκτονικούς, αφού αποτέλεσε και αποτελεί μία πρωτοποριακή κατασκευή. Κατασκευασμένο από γυαλί και μέταλλο, το εξαίρετο γεωμετρικά και με την απόλυτη συμμετρία οικοδόμημα κοσμεί την πόλη της Καρδίτσας.



Δημοτική αγορά Κομοτηνής


Οι παλαιότεροι, αυτοί που γνωρίζουν από το ξεκίνημά της τη δημοτική αγορά Κομοτηνής, λένε πως είναι η μόνη τόσο εγκαταλειμμένη από τον Δήμο επί χρόνια, με εξαίρεση τις παρεμβάσεις επί δημαρχίας Βαβατσικλή πριν από αρκετά χρόνια.

Ο χώρος της αγοράς, 52 χρόνια μετά, παρουσιάζει εμφανή σημάδια εγκατάλειψης παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των επαγγελματιών να διατηρήσουν ένα κλίμα φιλόξενο. Τα κλειστά καταστήματα αποδεικνύουν ότι αρκετοί επέλεξαν σημεία εκτός δημοτικής αγοράς για να επενδύσουν.







Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καθησυχαστικός για τον σεισμό στη Χαλκιδική ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός»

Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η περιοχή δεν διαθέτει υψηλό σεισμικό δυναμικό, ενώ τόνισε…