Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Το Δ’ ΣΣ τίμησε τη «Μάχη των Οχυρών» παρουσιάζοντας το τιτάνιο έργο και το σθεναρό αγώνα

Το Δ’ ΣΣ τίμησε τη «Μάχη των Οχυρών» παρουσιάζοντας το τιτάνιο έργο και το σθεναρό αγώνα

0

Πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση με κατασκευαστικά στοιχεία για τα οχυρά, αλλά και τη σημασία της κατασκευής τους και της ίδιας της μάχης του Απριλίου του 1941


Ομιλητές ήταν ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ Χ. Λαλούσης και ο διοργανωτής ιστορικών εκθέσεων Β. Νικόλτσιος. Τους ομιλητές και το πολυάριθμό κοινό καλωσόρισε ο Διοικητής του Δ’ ΣΣ Σ. Παπασταθόπουλος


Την αξιοθαύμαστη οχύρωση της ελληνικής μεθορίου και το ηρωικό σθένος των Ελλήνων στρατιωτών που αντιστάθηκαν στη θρυλική «Γραμμή Μεταξά» των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, τίμησε με επετειακή εκδήλωση το Δ’ Σώμα Στρατού, τιμώντας τα 73 χρόνια από τη «Μάχη των Οχυρών».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 16 Απριλίου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο, με ομιλητές τον Στρατηγό ε.α. Χαράλαμπο Λαλούση, επίτιμο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού και πρώην Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον συνταγματάρχη ε.α. Βασίλειο Νικόλτσιο συγγραφέα και διοργανωτή ιστορικών εκθέσεων. Η εκδήλωση περιλάμβανε έκθεση φωτογραφιών, κειμηλίων και στολών στο φουαγιέ της Στέγης Γραμμάτων.



Το παρών έδωσαν οι θρησκευτικές αρχές της πόλης, αιρετοί, εκπρόσωποι φορέων, συμπολίτες καθώς και πλήθος στρατιωτικών του Δ’ ΣΣ.

Τους παρευρισκόμενους υποδέχθηκε ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού o αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος, αναφέροντας κάποια ιστορικά στοιχεία και υπογραμμίζοντας το ψυχικό σθένος των Ελλήνων στρατιωτών της Μάχης των Οχυρών. «Αξίζει να γίνεται μνεία στους υπερασπιστές των οχυρών της Θράκης μας, Νυμφαίας και Εχίνου, χριστιανούς και μουσουλμάνους», όπως είπε, στο πλαίσιο της μάχης «που ανάγκασε τους Γερμανούς να τη χαρακτηρίσουν ‘Θερμοπύλες του Βορρά’».

Πλήθος πληροφοριών για τα κατασκευαστικά στοιχεία των οχυρών έδωσε με την ομιλία του ο κ. Νικόλτσιος. Όπως είπε, «τα οχυρά κατασκευάστηκαν με σύγχρονες για την εποχή αντιλήψεις πολέμου», με ελληνικές τεχνικές εταιρείες και με τις τεχνικές συμβουλές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ένα έργο εξ ολοκλήρου ελληνικό. Ο ίδιος επεσήμανε μάλιστα ότι, παρότι ενεπλάκη πολυάριθμο προσωπικό δεν διέφυγε ούτε ένα στρατιωτικό μυστικό. Έδωσε δε, και πληροφορίες για την επιλογή του προσωπικού, τον τρόπο επιλογής και την εξακρίβωση κοινωνικών και εθνικών φρονημάτων και τον τρόπο μετάβασης, ώστε να διατηρούνται κρυφές οι τοποθεσίες των 21 οχυρών.


 


Ο κ. Λαλούσης ξεκίνησε την ομιλία του μεταφέροντας τη συγκίνησή του για την παρουσία στην «όμορφη και φιλόξενη Ξάνθη», για τον οποίο, όπως είπε, η θητεία στη Διοίκηση του Δ’ ΣΣ που διετέλεσε επί ένα έτος (2019-2020) ήταν «μια από τις σημαντικότερες περιόδους της στρατιωτικής του θητείας». Ο κ. Λαλούσης μίλησε για τη σημασία της Μάχης των Οχυρών, περιγράφοντας αναλυτικά το γεωπολιτικό περιβάλλον, τις συμμαχίες και τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Ελλάδα πριν τη μάχη και κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, προκειμένου να καταλήξει και να αναδείξει τη σθεναρή αντίσταση, «την αξιοσύνη και τη λεβεντιά των Ελλήνων που αγωνίστηκαν στα Οχυρά και η στάση τους ενέπνευσε τους χειμαζόμενους λαούς που έχασαν την ελευθερία τους στο Β’ ΠΠ».

Ως προς το ίδιο το έργο της κατασκευής των οχυρών αξίζει να σημειωθεί ότι, το κόστος άγγιξε -με μέτριους υπολογισμούς- το 1,5 δισ. δραχμές. Το ποσό αυτό (του 1936) θα αντιστοιχούσε σήμερα σε περισσότερα από 60 δισ. ευρώ… Όσο το 1/6 του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας του 2012.

Το μέγεθος του έργου είναι δυσθεώρητο, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη ο χρόνος που απαιτήθηκε για την ολοκλήρωσή του: Μέσα σε τριάμισι χρόνια (Νοέμβριος 1936 – Ιούλιος 1940) διανοίχτηκαν υπόγειες στοές συνολικού μήκους 24 χλμ. και υπόγεια καταφύγια μήκους περίπου 13 χλμ.

Διανοίχτηκαν συνολικά 115 χλμ. νέων οδών και επισκευάστηκαν 92 χλμ. του παλαιού.

Εργάστηκαν συνολικά σε ένα καθαρά ελληνικό έργο, χωρίς προηγούμενη εμπειρία 329 αξιωματικοί και 940 οπλίτες.



 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή του β’ τμήματος του κάθετου άξονα

Ξεμπλόκαρε από τις αντιδικίες – Κατακυρώθηκε στην ΟΔΟΣ ΑΤΕ το τμήμα  «Δημάριο– Μελίβ…