Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

0

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO


Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. της ΕΙΝΟΚΥΘ Χάρης Στάμος, ο γ.γ. της ΕΝΙΘ Βασίλης Τσάπας και ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ξάνθης Απόστολος Κυριαλάνης


Πολύ μελάνι έχει χυθεί για την κατάσταση που βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και γενικότερα το Ε.Σ.Υ. καθώς για άλλους οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και για άλλους το δημόσιο σύστημα υγείας αποδυναμώνεται συνεχώς λειτουργώντας ως πεδίο κερδοσκοπίας ιδιωτικών συμφερόντων με «θύματα» τους ίδιους τους φορολογούμενους.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, με αφορμή τις πολλές καταγγελίες σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία των Πατρών αλλά και της Ξάνθης, επιβεβαίωσε στην εκπομπή «Αταίριαστοι» το πρωί της Πέμπτης με τον πιο εμφατικό τρόπο την ύπαρξη των ελλείψεων αυτών λέγοντας ότι τρέχουν διαγωνισμοί προσλήψεων ωστόσο, από τις 700 θέσεις που προκηρύχθηκαν οι 126 θέσεις κρίθηκαν άγονες.

Ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε πως πράγματι στο νοσοκομείο της Ξάνθης υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα αφού όπως είπε λείπουν αναισθησιολόγοι. Ωστόσο, υπογράμμισε πως οι ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού είναι ένα πρόβλημα σε όλη την Ε.Ε. «Το πρώτο θέμα στο Συμβούλιο υπουργών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην Ε.Ε. και μάλιστα η Κομισιόν τόνισε πώς θα βρούμε γιατρούς και νοσηλευτές στην Ε.Ε. Δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας», είπε ο υπουργός Υγείας.

Ο ίδιος τόνισε, όταν ρωτήθηκε για την κινητικότητα των εργαζομένων στην υγεία σε άλλες πόλεις ότι «η κινητικότητα στο δημόσιο είναι ένα συνταγματικό δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων και δημοσίων λειτουργών».

Έρευνα της GPO δείχνει εκτεταμένη δυσαρέσκεια με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Τις απόψεις των πολιτών, όσον αφορά το επίπεδο ικανοποίησής τους από τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες στη χώρα, καταγράφει έρευνα της GPO που έγινε για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Στην έρευνα επισημαίνεται εξάλλου ότι αυξήθηκε η αρνητική αντιμετώπιση των αλλαγών στα νομοθετήματα υγείας, από τις ίδιους τους γιατρούς.

Ειδικότερα, τα βασικά σημεία της έρευνας είναι τα εξής:

  • Το 45,1% των ερωτηθέντων από το γενικό κοινό δεν είναι ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες Υγείας ούτε στο δημόσιο, ούτε στο ιδιωτικό σύστημα Υγείας (το 2023 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 31,2%). Ικανοποιημένο δηλώνει μόλις το 28,7% των πολιτών.
  • Το 48,3% των γιατρών αξιολογεί αρνητικά το σύστημα υγείας στη χώρα μας (δημόσιο και ιδιωτικό), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2023 ήταν 22,9%. Θετικά το αξιολογεί το 17,4%.
  • Το 56,9% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένο από τις παροχές στο δημόσιο σύστημα Υγείας, έναντι 34,7% πέρυσι.
  • Το 91,1% είναι ικανοποιημένο από τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος Υγείας.
  • Το 75,4% είναι δυσαρεστημένο από την οργάνωση στις δομές Υγείας.
  • Το 65,2% επιλέγει να επισκεφτεί ιδιωτικά ιατρεία κι όχι νοσοκομεία.
  • Υπέρ του να διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους και να μη μετατραπούν τα Νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ τάσσονται το 78,5% του κοινού και το 90% των γιατρών.
  • Υπέρ της αύξησης των μισθών των γιατρών ΕΣΥ στα επίπεδα του μέσου όρου των μισθών που λαμβάνουν οι γιατροί στην ΕΕ τάσσεται το 82,8% των πολιτών και το 91,6% των γιατρών.
  • Υπέρ της θέσπισης κινήτρων για τη στελέχωση των άγονων και νησιωτικών περιοχών τάσσεται το 97,3% των πολιτών και του 96,4% των γιατρών.
  • Υπέρ της διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου από τους γιατρούς ΕΣΥ τάσσεται το 44,6% των πολιτών.

Χ. Στάμος: Η τριετής και πλέον πρακτική των μετακινήσεων γιατρών πέρα από απόλυτα εμβληματική, είναι και ιατρικά άκρως επικίνδυνη

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης (ΕΙΝΟΚΥΘ), Χάρης Στάμος μίλησε στο «Ε» σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας τόνισε ότι «απέναντι στην “επιχειρηματολογία” του Άδωνι Γεωργιάδη, η οποία πλεονάζει αλμάτων λογικής, υφιστάμεθα ως κοινωνία και υγειονομικοί την πικρή, ωμή πραγματικότητα της τραγικότατης υποστελέχωσης του ΕΣΥ, ειδικά στα περιφερειακά νοσοκομεία» ενώ προσθέτει ότι «τρανό παράδειγμα αποτελούν τα Νοσοκομεία της Ξάνθης και της Δράμας, τα οποία έχουν καταστεί νοσοκομεία “φαντάσματα”».

Ο κ. Στάμος σχολίασε την μετακίνηση των ιατρών προς τα υποστελεχωμένο νοσοκομεία λέγοντας ότι η τριετής και πλέον πρακτική των μετακινήσεων γιατρών [σ.σ. ακόμα και από νοσοκομεία της Αττικής μετακινούνται γιατροί προς το νοσοκομείο της Ξάνθης], πέρα από απόλυτα εμβαλωματική, είναι και ιατρικά άκρως επικίνδυνη. «Η εργασιακή εξουθένωση των γιατρών σε συνδυασμό με το υπαμειβόμενο καθεστώς που διέπει το ΕΣΥ για γιατρούς και νοσηλευτές, εξωθεί πολλούς συναδέλφους σε παραίτηση, επιτείνοντας την υποστελέχωση, με άμεσο αποτέλεσμα την ανασφαλή λειτουργία του ΕΣΥ».

Στην έρευνα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με τον γ.γ. της ΕΙΝΟΚΥΘ, διαφαίνεται η αντίθεση των κυβερνητικών πρακτικών με την κοινή λογική καθώς αποτυπώνεται η δυσαρέσκεια κοινωνίας και γιατρών η οποία “χτυπάει” κόκκινο.

«Η ορθολογική πρακτική των κινήτρων-αύξηση μισθολογίου με ταυτόχρονες προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ, απορρίπτεται κυνικά από την Πολιτεία με άμεσο αποτέλεσμα την λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ, η οποία είναι ορατή από τους πάντες», σημείωσε ο ίδιος.

Β. Τσάπας: Η ιατρική και νοσηλευτική υποστελέχωση συνιστά όντως πρόβλημα και σε άλλα κράτη – σε κανένα όμως στο γενικευμένο και ακραίο βαθμό που συναντούμε στην Ελλάδα

Η μετακίνηση ιατρών από την Θεσσαλονίκη προς το Γ.Ν.Ξ. αποτελεί μία δύσκολη πραγματικότητα όπως πρόσφατα είχε αποκαλύψει ο γ.γ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Βασίλης Τσάπας.

Ο ίδιος σχολίασε τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας στο «Ε» λέγοντας ότι «το επιχείρημα ότι η κινητικότητα στο δημόσιο είναι ένα συνταγματικό δικαίωμα όπως λέει ο κ. Γεωργιάδης, λέγεται για να δικαιολογήσει τις διαρκείς μετακινήσεις των γιατρών του ΕΣΥ από πόλη σε πόλη και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Παραβλέποντας φυσικά το ιατρικό και εργασιακό παράλογο των μετακινήσεων αυτών και ότι εξίσου συνταγματικό είναι και το δικαίωμα των νοσοκομειακών γιατρών στην παραίτηση – στην οποία έχουν εξωθηθεί πάμπολλοι τα τελευταία χρόνια λόγω των μετακινήσεων και των άθλιων συνθηκών εργασίας, επιδεινώνοντας εν τέλει το πρόβλημα της ιατρικής υποστελέχωσης».

Ο κ. Τσάπας δήλωσε ότι η ιατρική και νοσηλευτική υποστελέχωση συνιστά όντως πρόβλημα και σε άλλα κράτη – σε κανένα όμως στο γενικευμένο και ακραίο βαθμό που συναντούμε στην Ελλάδα. «Σε κανένα πολιτισμένο κράτος δεν υπήρξε ποτέ παθολογική κλινική και νοσοκομείο ολόκληρο χωρίς ούτε έναν παθολόγο – όπως συνέβαινε επί εβδομάδες στην αρχή της χρονιάς στο νοσοκομείο και την παθολογική κλινική της Ξάνθης, στην οποία περιόδευε κάθε μέρα και από ένας διαφορετικός γιατρός από νοσοκομεία και πόλεις της βόρειας Ελλάδας. Σε κανένα πολιτισμένο κράτος δεν υπάρχουν τόσο τεράστια κενά σε ειδικότητες κορμού σε τόσο πολλά νοσοκομεία της επικράτειας», είπε.

Ο κ. Τσάπας επίσης έκανε αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μετακινούμενοι ιατροί λέγοντας ότι «οι μετακινούμενοι γιατροί επ’ ουδενί δεν μπορούν να καλύψουν τις ιατρικές ανάγκες στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία. Καταργείται κάθε έννοια ιατρικής συνέχειας, διαγνωστικού και θεραπευτικού πλάνου για τους ασθενείς. Ένας γιατρός δεν μπορεί να “μάθει” μέσα σε λίγες ώρες τους αρρώστους μιας κλινικής, ούτε το διαφορετικό ιατρικό εξοπλισμό / μηχανήματα, ούτε τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά κάθε κλινικής. Ο μετακινούμενος γιατρός προσφέρει άλλοθι στον υπουργό Υγείας ότι υπάρχει γιατρός σε κάθε κλινική – επ’ ουδενί όμως δεν προσφέρει όχι αποτελεσματική, ούτε καν ασφαλή ιατρική». Παράλληλα τονίζει ότι για τους μετακινούμενους γιατρούς, η συνθήκη αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη και επισφαλής. Εξαναγκαζόμενοι να δουλέψουν επί ένα 24ωρο με 2-3-4 ώρες ανάπαυση και μετά να οδηγήσουν 2-3 ώρες για την επιστροφή στην πόλη τους, θέτουν την υγεία τους και την ίδια τους τη ζωή πραγματικά σε κίνδυνο, ενώ εκτίθενται σε πιθανά ιατρικά λάθη λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου φόρτου εργασίας με ασθενείς που δεν ξέρουν. Η πραγματική και όχι προσχηματική κάλυψη των αναγκών υγείας του πληθυσμού θα επιτευχθεί όχι με μετακινήσεις γιατρών αλλά με μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

Απ. Κυριαλάνης: Δεν έρχονται γιατροί στο Γ.Ν.Ξ διότι ξέρουν ότι θα συναντήσουν κακές συνθήκες εργασίας

Με τη σειρά του ο Απόστολος Κυριαλάνης πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ξάνθης τόνισε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά το πρόβλημα της υποστελέχωσης στο Γ.Ν.Ξ. «Η παθολογική κλινική λειτουργεί με μετακινούμενους γιατρούς είτε από την Αθήνα, είτε από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο και ενίοτε από ΑΧΕΠΑ ή Ιπποκράτειο. Η παθολογική έχει δύο γιατρούς ενώ απαιτούνται επτά για την εύρυθμη λειτουργία της ενώ το ίδιο πρόβλημα έχουν και τα Επείγοντα», σημειώνει.

Όπως αναφέρει ο ίδιος αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο Γ.Ν.Ξ δύο αναισθησιολόγοι οι οποίοι ξεπερνούν τις επτά εφημερίες που είναι το όριο, κάνοντας δέκα για να καλύψουν το κενό.

Όσον αφορά τους διαγωνισμούς που κρίνονται άγονοι, ο κ. Κυριαλάνης υπογραμμίζει ότι «το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι τα χρήματα. Οι νέοι γιατροί καλούνται να καλύψουν τεράστια κενά, με καθημερινές εφημερίες και κάκιστες συνθήκες εργασίας. Δεν αντέχεται τόση δουλειά και ευθύνη. Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λι…