Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 9 Απριλίου 2024

0

Κουλουβάχατα!
Μ’ αυτήν τη λέξη μπορεί κανείς να εκφράσει αυτό που γίνεται χρόνια τώρα με την περίπτωση της εκτός σχεδίου δόμησης.
Η ερμηνεία φαντάζομαι είναι γνωστή σε όλους και είμαι βέβαιος ότι κάποια στιγμή όλοι την έχουν εκστομίσει την λέξη αυτή που εννοεί το άνω-κάτω, το μπέρδεμα, το ανακάτεμα, το άλλα να συμβαίνουν το πρωί κι άλλα το βράδυ.
Στο θέμα του σχολίου, το νέο μπλόκο που προήλθε από το Συμβούλιο Επικρατείας, που με νέα απόφασή του ανατρέπει τις μεταβατικές διατάξεις και τις άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί.
Στο όλο θέμα, στην εκτός σχεδίου δόμηση, πλέον επικρατεί κομφούζιο, μια τρέλα που σίγουρα δεν θα λυθεί εύκολα.
Γ.Δ.


Για τη Θράκη Ι
Όλοι οι σοβαροί υποψήφιοι ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων παραδέχονται ένα πράγμα για τη Θράκη και την περιφέρειά μας.
Ότι η Ξάνθη έχει το χαμηλότερο ΑΕΠ στην περιφέρειά μας αλλά και στη χώρα, ενώ το ίδιο στις τελευταίες χώρες βρίσκεται της Ευρώπης.
Δηλαδή, μεταξύ μας με δύο λόγια είμαστε ως περιφέρεια και ειδικότερα ως Ξάνθη, τελευταίοι.
Τώρα, γιατί συμβαίνει αυτό το αρνητικό ρεκόρ, ε, αυτό δεν χρειάζεται να μας το πει κανείς. Το ζούμε χρόνια τώρα. Δεκαετίες τώρα βιώνουμε μια συνεχιζόμενη κοροϊδία. Μεγάλα λόγια, υποσχέσεις, χτύπημα στην πλάτη και μετά αμνησία. Οι υποσχέσεις στον κάλαθο των αχρήστων. Ίδιο βιολί πάντα, προσδοκίες από δω, ελπίδες από κει, όλα τα κόμματα ίδια κι εμείς χειρότερα.
Γ.Δ.


Για τη Θράκη ΙΙ
Τα χρόνια περνούσαν έτσι μέσα στην υποσχεσιολογία, την αδράνεια και την έλλειψη έργων να βγει η Θράκη στο ξέφωτο της αλλαγής, της ανάπτυξης.
Παραγωγικές επενδύσεις πλέον δεν γίνονται σε βιομηχανία-βιοτεχνία, ό,τι υπάρχει προσπαθεί να επιβιώσει, ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται σε κρίση σοβαρή και το μέλλον του διαγράφεται ζοφερό λόγω της κλιματικής κρίσης. Ένα σοβαρό έργο υποδομής περιμένει η πεδιάδα της Ξάνθης, κι αυτό καθυστερεί αδικαιολόγητα.
Αναφορικά δε με τον τριτογενή τομέα, αυτός είναι αποκλειστικά θερινός και περιορίζεται στον νομό Καβάλας. Οι υπόλοιποι νομοί αρκούνται στο ρόλο του κομπάρσου.
Γ.Δ.


Για τη Θράκη ΙΙΙ
Από την άλλη η κεντρική διοίκηση ενώ μεγαλοστομεί για την Θράκη (ιδιαίτερα τάχα μου…) και την περιφέρειά μας, δεν παρέχει προς την περιφερειακή και την τοπική αυτοδιοίκηση τους πόρους που είναι απαραίτητοι για να υλοποιήσουν έργα που έχουν υπόψιν τους για να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής των κατοίκων. Αντί βοήθειας και έγκριση πόρων, ασκεί μια πιεστική έως ασφυκτική πολιτική αφαιρώντας κάθε πιθανότητα πρωτοβουλιών.
Η κεντρική διοίκηση επιθυμεί να τα ελέγχει αυτή όλα και όλα να ξεκινούν από αυτήν και να καταλήγουν σ’ αυτήν. Έτσι όμως δημιουργεί προβλήματα. Δεν λύνει. Κι εμείς εδώ στη Θράκη λύσεις θέλουμε, έργα χρειάζονται, δουλειές νέες ν’ ανοίγουν, ο κόσμος να μείνει εδώ, στον τόπο του και να μην φεύγει.
Διότι η φυγή, από προσωρινή γίνεται μόνιμη. Και μένουν οι Θρακιώτες αβοήθητοι, στην άκρη της χώρας, ν’ ακούνε παχιά λόγια για του ότι είναι οι ακρίτες που φυλάνε Θερμοπύλες. Ναι, αλλά μέχρι πότε αυτό; Μέχρι πότε ο  κούφιος και ψεύτικος πατριωτισμός;
Γ.Δ.


Άλλοι φταίνε, άλλοι πληρώνουν
Οι καθημερινοί και επιμελείς αναγνώστες ης στήλης, είμαι σίγουρος ότι θα θυμηθούν το σχόλιο της στήλης με τον τίτλο «Ατμοσφαιρική ρύπανση» που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 5 Απριλίου. Ιδού και νεότερα για το παγκόσμιο αυτό θέμα.
Λοιπόν, μόλις 57 εταιρείες ευθύνονται για το 80% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως.
Συγκεκριμένα, Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια έφτασαν πέρυσι σε επίπεδα ρεκόρ.
Από την μία πλευρά, είναι οι προσπάθειες που γίνονται από ευρωπαϊκά κράτη για την εξάπλωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και από την άλλη, μεγάλες επιχειρήσεις αγνοούν τελείως την προστασία του περιβάλλοντος.
Χώρες όπως ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ινδονησία και άλλες, συνεχίζουν να εκπέμπουν επιχειρήσεις τους διοξείδιο του άνθρακα, αδιαφορώντας τελείως για τη μόλυνση, την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και τους κινδύνους που προκαλούν.
-Οι δύο όψεις του νομίσματος κι εδώ.
Γ.Δ.


Θέλει πλάνο
Το καμάρι μας. Ο παραδοσιακός οικισμός. Μοναδικής ομορφιάς. Ασύγκριτης έκτασης. “Πάνω της” χτίζεται ολόκληρη η φιλοσοφία της τουριστικής προβολής της πόλης… Αυτή είναι η ταυτότητα της Ξάνθης… Και άλλα τέτοια τόσο βαρύγδουπα όσο και θεωρητικά.
Γιατί ο παραδοσιακός οικισμός έχει ανάγκη από σχέδιο, ευκαιρίες, προοπτικές και συνεργασία με τους κατοίκους του και όσους λειτουργούν εντός του.
Με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση στη Δημοτική Κοινότητα, που “δεν έγινε” λόγω έλλειψης απαρτίας, ακούσαμε για μια ακόμη φορά το ΔΣ των κατοίκων της Παλιάς Πόλης να μεταφέρει με συγκρότηση μια σειρά από θέματα που αφορούν την επιβίωση του παραδοσιακού οικισμού. Περιορισμός κυκλοφορίας οχημάτων, ελεγχόμενη πρόσβαση, τήρηση ωραρίου από τα καταστήματα, σχέδιο και όροι για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, χώροι στάθμευσης, συντήρηση διατηρητέων, πυροπροστασία και πλάνο αντιμετώπισης έκτακτων συνθηκών…
Χρόνια τώρα τα ίδια αιτήματα. Χρόνια τώρα καμία εξέλιξη. Παρουσιάζονται μελέτες, μεταφέρεται με προτάσεις η εμπειρία από καλές πρακτικές άλλων οικισμών της Ευρώπης, προτείνονται λύσεις που έχουν δοκιμαστεί, αλλά κανείς δεν προχώρησε ένα βήμα για να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα ουσιαστικό και αποτελεσματικό σχέδιο για την παλιά πόλη. Για τους κατοίκους, για την προσέλκυση τουριστών, για την προστασία του ίδιου του οικισμού.
Για αυτό και θυμώνουν πλέον τα κολακευτικά λόγια για την παλιά πόλη (“στολίδι” και άλλα σχετικά) από τους τοπικούς άρχοντες.
Για τη λειτουργία των καταστημάτων…θολό τοπίο. Για τη συντήρηση των ετοιμόρροπων και εγκαταλελειμμένων…καμία πρωτοβουλία. Για την εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης… κανένα νέο. Και τώρα για τα κόστη της πυροπροστασίας των σπιτιών γύρω από το περιαστικό…επίσης τζίφος.
Φτάνουν πια τα λόγια. Ας διεκδικήσουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τη διατήρηση και την ανάπτυξη του παραδοσιακού οικισμού. Ας αναλάβουν οι αιρετοί την ευθύνη έστω να πιέσουν τις εκάστοτε ηγεσίες για αποδοχή προτάσεων, λύσεις και πόρους. Φτάνει με τις αρμοδιότητες που δεν είναι κανενός, με τα χέρια που είναι…δεμένα και τις περιπτώσεις που είναι τόσο δύσκολες και περίπλοκες (και όλα τα άλλα επιχειρήματα της απραξίας δηλαδή)!
Ε.Δ.


Χρόνια Πολλά
Από αύριο Τετάρτη 10 Απριλίου μέχρι και την Παρασκευή, οι Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας γιορτάζουν το Μπαϊράμι τους.
Πρόκειται για το γνωστό Σεκέρ Μπαϊράμ (η γλυκειά γιορτή) διότι οι νοικοκυρές φτιάχνουν διάφορα γλυκά που τα προσφέρουν σε συγγενείς και φίλους και στις φτωχές οικογένειες και τους μοναχικούς ηλικιωμένους της γειτονιάς τους.
Για πολλούς από μας που ζούσαμε δίπλα-δίπλα στις γειτονιές, η γιορτή αυτή είχε την γευστική της πλευρά διότι στα σπίτια μας έρχονταν αρκετά γλυκά. Προσωπικά, δεν ξεχνώ το κανταΐφι της γειτόνισσάς μας Φιρδές. Μοναδικό, γευστικότατο και περιζήτητο.
-Χρόνια πολλά σε όλους τους συμπολίτες Μουσουλμάνους.
Γ.Δ.


Έξαρση βίας και εγκληματικότητας
Ζούμε στον αστερισμό μιας άνευ προηγουμένου έξαρσης της βίας και της εγκληματικότητας. Οι γυναικοκτονίες, η ενδοοικογενειακή βία, η κακοποίηση ανηλίκων, οι βιασμοί και η κακοποίηση γενικώς αλλά και οι ξυλοδαρμοί και οι επιθέσεις μεταξύ ανηλίκων είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι κάθε 45 λεπτά στην χώρα μας γίνεται και μια καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία! Είναι τρομερό να το σκέφτεται κανείς! Τι φταίει και αγρίεψε έτσι ο κόσμος; Τι φταίει στις προσωπικές σχέσεις των ανθρώπων; Οι ψυχολόγοι το αποδίδουν στον εγκλεισμό λόγω πανδημίας, αλλά αυτό είναι ένα φαινόμενο με διάρκεια και συνεχώς επιδεινώνεται η κατάσταση. Έχουμε περάσει σε μια μεταβατική περίοδο κοινωνικών αλλαγών όπου πλέον σπάνε τα στερεότυπα και για το λόγο αυτό οι προσωπικές σχέσεις διέρχονται κρίση. Η κοινωνία είναι πιο υποστηρικτική στο θύμα γι’ αυτό και γίνονται τόσες πολλές καταγγελίες αλλά την ίδια στιγμή η πολιτεία εμφανίζεται ανέτοιμη να διαχειριστεί και να προστατεύσει τα θύματα.  Η βία στους ανήλικους έχει έξαρση γιατί αυτά είναι τα πρότυπα που προβάλλονται, μέσω συγκεκριμένου είδους μουσικής, μέσω του τρόπου ζωής, μέσα από τα social media που προωθούν μια διαστρεβλωμένη έννοια της κοινωνικότητας όπου θεωρείται αδυναμία η ευαισθησία και η ανθρωπιά. Χρειάζονται θεσμικές αλλαγές, αυστηροποίηση ποινών και δράσεις που να προωθούν θετικά πρότυπα στους νέους μας.
Μ.Ξ.


Σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης
Με καθυστερήσεις και αστοχίες προχωρά το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στην πόλη μας. Ένα πρωτοποριακό είναι αλήθεια, σύστημα που θα κάνει χρήση της τεχνολογίας και αναμένεται να λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο όταν λειτουργήσει αλλά ένα καλό ερώτημα είναι πότε θα λειτουργήσει; Να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή έλεγε ότι θα πρέπει να λειτουργήσει τουλάχιστον πιλοτικά από το 2023 αλλά πέρασε  και το πρώτο τρίμηνο του 2024 και ακόμη είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Μας τα απαριθμεί ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Κυριάκος Παπαδόπουλος και εκτιμά πως με όσα προαπαιτούνται δεν  πρόκειται πριν το τέλος του χρόνου να τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή. Επίσης υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες μονίμων κατοίκων που δεν έχουν θέσεις πάρκινγκ στην πολυκατοικία τους και τώρα θα πρέπει να καταλάβουν μία θέση που θα την πληρώνουν και δεν θα μπορούν να αφήνουν το αυτοκίνητό τους όπου βρουν.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025

Επιτέλους ξεμπλόκαρε το έργο Δημάριο – Μελίβοια Ένα καλό νέο για το νομό μας. Το β’ τμήμα …