Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

0

Απόφαση- σταθμός
Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει και εκφράζεται σύμφωνα με τους κείμενους νόμους και τις επιταγές του Συντάγματος.
Πράγματα αποδεκτά απόλυτα και μη αρνούμενα από κανέναν λογικό άνθρωπο.
Η απόφαση λοιπόν με την οποία ετέθησαν εκτός των ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες, είναι ήδη γνωστή. Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε κατά της συμμετοχής μετά την κατάθεση σχετικού υπομνήματος από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά.
Έτσι, η απόφαση του Αρείου Πάγου οριστικοποιεί την μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές. Αυτό θεωρείται λήξαν ως θέμα.
Γ.Δ.


Έρχεται η απόφαση του Εκλογοδικείου
Το θέμα όμως της μη συμμετοχής των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές έχει και συνέχεια.
Συγκεκριμένα, αναμένεται τις επόμενες ημέρες, ίσως και πολύ σύντομα, η απόφαση του εκλογοδικείου, το οποίο θ’ αποφασίσει το κοινοβουλευτικό μέλλον της παράταξης των Σπαρτιατών.
Παράλληλα, θα αποφασίσει και τι ακριβώς θα πρέπει να γίνει με τις 12 έδρες που κατέχει η παράταξη αυτή.
Πάντως, νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου αποτελεί νομικό οδηγό για την απόφαση του Εκλογοδικείου.
Πώς και με ποιο τρόπο θα τακτοποιηθεί το θέμα των 12 εδρών, ε, αυτό δεν πρέπει να μας απασχολεί εμάς. Εξάλλου λύση πάντα βρίσκεται.
Γ.Δ.


Βουλευτικός αυτοεξευτελισμός
Κι αν τα παραπάνω συμβαίνουν εκτός βουλής, στα ανώτατα δικαστήρια, εντός της βουλής δυστυχώς, συμβαίνουν «πράγματα και θαύματα».
Δύο εθνοπατέρες, καλά, λέμε τώρα, ο ένας από την Ελληνική Λύση και ο άλλος από τους Σπαρτιάτες (ανεξάρτητος εδώ και καιρό).
Τα δύο λουλούδια του κοινοβουλίου, πριν αρχίσουν τις μπουνιές, έβρισαν ο ένας τον άλλον με τον πλέον χυδαίο τρόπο· κυρίως δε ο Γραμμένος της Ελ.Λύσης που δεν άφησε τίποτε χυδαιολογώντας σε επίπεδο χαμαιτυπείου. Μετά τις λεκτικές τους εκφράσεις άρχισε το γρονθοκόπημα, και η παράσταση της ντροπής σταμάτησε με την παρέμβαση της φρουράς της βουλής.
Το ποιος φταίει περισσότερο, μικρή σημασία έχει. Εκείνο που μετράει είναι το χαμηλό επίπεδο των δύο ακροδεξιών βουλευτών, η έλλειψη σεβασμού του χώρου της βουλής, το υβρεολόγιο που χρησιμοποιήθηκε, η έλλειψη ψυχραιμίας και από τους δύο και βέβαια ο σεβασμός που αποδείχτηκε πως δεν έχουν για τον χώρο της βουλής.
-Εμείς λοιπόν, γιατί να σεβαστούμε αυτά τα ανθρωπάκια;
Γ.Δ.


Λαϊκισμός χωρίς όρια
Συζητώντας το θέμα αλλά και το θέαμα της βουλής το βράδυ της Τετάρτης με έμπειρο φίλο περί της πολιτικής, καταλήξαμε σε κάποια συμπεράσματα.
Τα παραθέτω περισσότερο σαν έναν προβληματισμό.
Πρώτον, η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Αυτή διακρίνεται-χωρίζεται σε δύο μέρη. Το ένα, ολιγομελές, κατέχει υψηλού επιπέδου μόρφωση, εμπειρία, γνώσεις και ξεχωρίζει. Το δεύτερο αποτελεί την πλειοψηφία. Ένα σύνολο μετρίου μορφωτικού επιπέδου, που στηρίζεται στο λαϊκισμό, τον κομματικό φανατισμό, στην πρωταρχική επιδίωξη της επανεκλογής, τον ξύλινο λόγο του εθνικισμού.
Κυρίαρχο συνεκτικό στοιχείο ο χωρίς χρώμα λαϊκισμός που φτάνει στα όρια της χυδαιολογίας και κλωτσοπατινάδας.
Δεύτερο στοιχείο που στατιστικά αποδεικνύεται, είναι η πτωτική πορεία του επιπέδου των βουλευτών.
Λέγεται ότι σε κάθε νέα βουλή πέφτει το επίπεδο γενικώς και οι εκπρόσωποι του λαού που εκλέγονται- επιλέγονται- ψηφίζονται έχουν προσωπικότητες μικρής εμβέλειας δυνατοτήτων και ικανοτήτων. Φυσικά για το φαινόμενο φταίει η επιλογή των υποψηφίων από τα κόμματα και στη συνέχεια των ψηφοφόρων που επιλέγουν με το συναίσθημα κι όχι με τη λογική. Και μετά, τα αποτελέσματα είναι αυτά όπως προχθές στη βουλή.
Γ.Δ.


Έναρξη με τραγούδια αλλά και …παρατράγουδα
Μέσα σε κλίμα χαράς και σε μια κατάμεστη από κόσμο πλατεία πραγματοποιήθηκε η έναρξη του μουσικού Φεστιβάλ Ξάνθη: «Πόλις Ονείρων» με την συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας και τη χορωδία του μουσικού σχολείου Ξάνθης. Η συναυλία ήταν αφιερωμένη στον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Ακούστηκαν συνθέσεις και τραγούδια του για την ειρήνη καθώς το θέμα του φεστιβάλ είναι: «Μουσική, αγγελιαφόρος της ειρήνης». Η απόδοση ήταν πολύ καλή από τους μαθητές του σχολείο και την ορχήστρα αλλά τα τεχνικά ακουστικά μέσα δεν ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικά. Επίσης υπήρξαν και άλλες αστοχίες όπως ότι την έναρξη την έκανε ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου που πήρε πρώτος τον λόγο και όχι  ο δήμαρχος Ξάνθης, όπως ιεραρχικά αλλά και θεσμικά θα έπρεπε να μιλήσει πρώτος. Αυτό ήταν μεγάλο ατόπημα που δείχνει έως και απαξίωση. Μην ξεχνάμε ότι το Φεστιβάλ μπορεί να ξεκίνησε από μια ιδέα του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων αλλά αν δεν το αγκάλιαζε ο δήμος κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα είχε αυτή την απήχηση και την συνέχεια. Ο δήμος το στήριξε και το στηρίζει και κάποια πράγματα πρέπει να αναγνωρίζονται.
Μ.Ξ.


Μουσικό Φεστιβάλ Ι
Η εφημερίδα μας από την πρώτη χρονιά που ξεκίνησε το Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων ήταν αρωγός στην προσπάθεια αυτή.
Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, πρωτόγνωρο που στηρίχτηκε στον εθελοντισμό των Ξανθιωτών αφενός και στην αγάπη προς την μουσική.
Λίγοι άνθρωποι μπροστάρηδες, ευθύνες πολλές, τρέξιμο για να βοηθήσουν οι φορείς και ο δήμος. Υπήρχε όμως μια εκδοχή που δεν πρέπει να ξεχαστεί, κι αυτή ήταν ο κόσμος, οι Ξανθιώτες. Που βοήθησαν, στήριξαν, πίστεψαν. Από κοντά και τα παιδιά.
Μικροί-μεγάλοι στην ιδέα, στην επιθυμία να υλοποιηθεί το Φεστιβάλ αλλά και να πετύχει. Και φυσικά, πέτυχε!
Καθιερώθηκε, έγινε θεσμός, έγινε Γιορτή Μουσικής, γιορτή των νέων αγοριών και κοριτσιών, της Ξάνθης και των Ξανθιωτών.
Γ.Δ.


Μουσικό Φεστιβάλ ΙΙ
Με την ευκαιρία του Μουσικού Φεστιβάλ ας θυμηθούμε μερικά πράγματα που αποτελούν την ιστορία αυτού.
Θυμίζω λοιπόν με την λήξη του 9ου χρόνου και επισημαίνω ότι η μνήμη και το παρελθόν θα πρέπει να είναι οι οδηγοί για το μέλλον του θεσμού.
Ενός θεσμού που ξεκίνησε από την πρόταση του τότε διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Γιάννη Κακάρα προς τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που αμέσως αποδέχτηκε την πρόταση. Το ίδιο συνέβη και με τους υπόλοιπους Συλλόγους Γονέων του νομού, του τότε δημάρχου Μιχ.Στυλιανίδη, ένθερμου αποδέκτη, διάφορες επιχειρήσεις του νομού που στήριξαν οικονομικά την προσπάθεια. Όλοι οι παραπάνω έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και καθόρισαν την υλοποίηση και βέβαια την επιτυχία του.
Υπάρχει μεγάλη προϊστορία στο Μουσικό Φεστιβάλ και σίγουρα θα πρέπει να λεχθεί, να καταγραφεί. Όπως θα πρέπει στη νέα δεκαετία, να γίνει ένας απολογισμός για όσα έγιναν αλλά και όσα πρέπει να γίνουν για την ανανέωση του θεσμού.
-Θα επανέλθουμε σύντομα.
Γ.Δ.


Περί αδέσποτων σκύλων
Θέλεις ν’ ασκήσεις αντιπολιτευτική κριτική σ’ έναν δήμο;
Δηλώνεις ότι ο δήμος, η δημοτική αρχή, ο δήμαρχος πως έχουν σοβαρές ευθύνες για τα αδέσποτα. Αν μάλιστα απευθύνεσαι σε εφημερίδες, μοιράζεις και μερικές φωτογραφίες και αφήνεις το θέμα να πάρει το δρόμο του.
Είναι σίγουρο ότι η «επισήμανση» θα συζητηθεί, θα σχολιαστεί, θα γίνουν δηλώσεις από φιλοζωικές οργανώσεις και γενικά δήμαρχος και αρμόδιος αντιδήμαρχος θα βγάλουν σχετική ανακοίνωση ότι σύντομα θα προωθηθούν κάποια θέματα για τον περιορισμό των αδέσποτων σκύλων.
Τώρα στην πραγματικότητα. Είναι γεγονός πως τα αδέσποτα σιγά-σιγά στην πόλη μειώνονται. Και όσα κυκλοφορούν έχουν στειρωθεί και είναι ακίνδυνα.
Γ.Δ.


Επιστολική ψήφος
Δεν γνωρίζω πόσοι συμπολίτες στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο. Εκείνο όμως που έχω να θυμίσω είναι ότι δικαίωμα να ολοκληρώσουν τη διαδικασία έχουν μέχρι την προσεχή Δευτέρα, μετά η πλατφόρμα κλείνει.
Πάντως, υπολογίζεται να έχουν εγγραφεί περίπου 200.000 ψηφοφόροι για να ψηφίσουν επιστολικά.
Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών πληροφορεί ότι η συμμετοχή των εκτός Ελλάδας εκλογέων έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον αριθμό των πολιτών που ψήφισαν από το εξωτερικό στις βουλευτικές κάλπες του περσινού καλοκαιριού.
Η επιτυχία της επιστολικής ψήφου είναι βέβαιο ότι θα κινήσει τη διαδικασία η ψηφοφορία αυτή να εφαρμοστεί και στις  επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Γ.Δ.


Ποιος διοικεί αυτόν τον δήμο; Οι υπηρεσίες;
Για μια ακόμη φορά τα προβλήματα του νοσοκομείου Ξάνθης απασχολούν το πανελλήνιο με δημόσια παραδοχή του υπουργού υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στην πρωινή εκπομπή «Αταίριαστοι» που ήταν καλεσμένος. Τις προάλλες έγινε άλλη μια από τις πολλές συσκέψεις για το νοσοκομείο στο Επιμελητήριο, αποφασίστηκε πανξανθιώτικη κινητοποίηση χωρίς να οριστεί ημερομηνία και έκτοτε ουδέν! Προχθές στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης στην συνεδρίαση λογοδοσίας, ήλθε και πάλι το θέμα των κινήτρων για τους γιατρούς, που είχε αποφασίσει ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο πριν δύο χρόνια. Μια απόφαση που προέβλεπε να επιδοτεί ο δήμος το ενοίκιο των γιατρών, όπως κάνει ο δήμος Δράμας. Μια απόφαση που δεν εφαρμόστηκε ποτέ! Γιατί; Τώρα το μάθαμε κι αυτό. Γιατί η Οικονομική υπηρεσία  προέβαλλε ένσταση και δεν υπήρχε δέσμευση ποσού! Και ότι ο δήμος για να είναι σύννομος, επειδή οι ΟΤΑ δεν μπορούν να επιδοτούν ενοίκια, είχε αποφασίσει να συνεργαστεί με την Μητρόπολη.  Δηλαδή να δίνει το ποσό στην Μητρόπολη και να το δίνει η Μητρόπολη στους γιατρούς. Αλλά κι αυτό δεν προχώρησε γιατί λέει η Υπηρεσία Οικονομικών ζήτησε από την Μητρόπολη παραστατικά τα οποία και δεν έδωσε ποτέ!  Δηλαδή τι μάθαμε; Ότι το δήμο Ξάνθης δεν τον διοικεί η δημοτική αρχή με το δημοτικό συμβούλιο αλλά η Οικονομική Υπηρεσία που μπλοκάρει αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Επίσης αυτό που έχει αξία να απαντηθεί είναι, γιατί ή προηγουμένη δημοτική αρχή και η αντιπολίτευση έφεραν μια τέτοια πρόταση την οποία και ψήφισαν ομόφωνα, χωρίς προηγουμένως να έχουν εισήγηση από την οικονομική και την νομική υπηρεσία;
Δηλαδή παίρνουμε αποφάσεις στον βρόντο για να γίνουμε αρεστοί και μετά  τις ξεχνάμε και αν κάποιοι τις ξαναθυμηθούν ρίχνουμε την ευθύνη για την μη εφαρμογή τους  στις υπηρεσίες; Αν οι υπηρεσίες διοικούν τους δήμους τι τους θέλουμε τους αιρετούς;
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Πολύ σημαντικό διεθνές συνέδριο στα Άβδηρα τον Οκτώβριο Ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον …