21 χρόνια μετά, παραδόθηκαν χθες Τρίτη 2 Απριλίου σε συμβολαιογράφους 38 φάκελοι επαγγελματιών για τα συμβόλαια
«Κατηγορώ» Σιούτα στους τοπικούς παράγοντες – «Δεν στήριξαν το ΔΕΡΑΣ», υπογράμμισε – Μήνυμα Σιούτα προς Μητσοτάκη
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η πολύκροτη υπόθεση ΔΕΡΑΣ που απασχόλησε την τοπική κοινωνία επί 21συναπτά έτη. Ξεκίνησε από μια ιδέα – πρόταση του επαγγελματία Γιάννη Σιούτα προς την Δημοτική Αρχή να διατεθεί στους επαγγελματίες της Ξάνθης η δημοτική έκταση του πρώην εργοστασίου ΔΕΡΑΣ, ώστε να δημιουργηθεί ένα βιοτεχνικό πάρκο, όπου θα μετεγκατασταθούν επιχειρήσεις που στεγάζονται μέσα στην πόλη. Το εγχείρημα πέρασε από σαράντα κύματα όλα αυτά τα χρόνια και φτάσανε τώρα να είναι σε θέση να παραδώσουν 38 φακέλους με δικαιολογητικά, όσοι και οι δικαιούχοι, σε δύο συμβολαιογράφους της Ξάνθης, ώστε να επιμεληθούν τις συμβολαιογραφικές πράξεις. Συνεπώς η Τρίτη 2 Απριλίου ήταν μια σημαντική μέρα για τους συγκεκριμένους επαγγελματίες γι’ αυτό και φρόντισαν να δώσουν την απαραίτητη δημοσιότητα, καλώντας τα τοπικά Μέσα, ώστε να ενημερώσουν την κοινωνία της Ξάνθης για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειάς τους όλα αυτά τα χρόνια.
Παραδόθηκαν σε συμβολαιογράφους 38 φάκελοι επαγγελματιών για τα συμβόλαια στο ΔΕΡΑΣ
Σε δηλώσεις προέβη ο εμπνευστής της ιδέας και πρωτεργάτης της προσπάθειας κ.
Σιούτας : «Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την Ξάνθη και τους επαγγελματίες της Ξάνθης. Μια προσπάθεια που την ξεκίνησαν οι ίδιοι, την συνέχισαν οι ίδιοι και την τελειώνουν οι ίδιοι. Δεν τελειώνει σήμερα. Σήμερα παραδίδουμε 38 φακέλους στον συμβολαιογράφο. Η τοπογράφος η κ. Μαυρίδου έκανε την τελευταία δουλειά για να παραδώσουμε τα δικαιολογητικά και να γίνουν τα συμβόλαια για τα πρώτα 90 στρέμματα στο ΔΕΡΑΣ. Τα παίρνουν 38 μικρές επιχειρήσεις που είναι στα ενοίκια και είναι μικροεπαγγελματίες που θέλουν να αποκτήσουν τον δικό τους χώρο. Μια πρόταση που ξεκίνησα εγώ πριν 21 χρόνια , συνεχίσαμε με τους επαγγελματίες και κάναμε μια δουλειά δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα».
«Κατηγορώ» Σιούτα στους τοπικούς παράγοντες – «Δεν στήριξαν το ΔΕΡΑΣ», υπογράμμισε
Επιχειρώντας ένα flash back, ο κ. Σιούτας ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τους αιρετούς τοπικούς παράγοντες χαρακτηρίζοντας τους «ανίκανους», για το γεγονός ότι δεν στήριξαν την προσπάθεια ως όφειλαν, όπως υπογράμμισε: « Η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι οι αιρετοί και οι τοπικοί παράγοντες, οι 50 – 60 άνθρωποι που ανακυκλώνουν την εξουσία στην Ξάνθη πιστέψανε με τα δικά τους κριτήρια ότι ένα τέτοιο πράγμα δεν μπορεί να γίνει γιατί οι ίδιοι είναι ανίκανοι να κάνουν κάτι τέτοιο ενώ έχουν λεφτά προσβάσεις και θέσεις. Δεν έκαναν ούτε μια κίνηση για να βοηθήσουν….
Δεν πήραν ένα τηλέφωνο να ρωτήσουν. Και καταλάβαμε ότι οι άνθρωποι είναι ανίκανοι να κάνουν αυτή την δουλειά ενώ άλλες δουλειές προφανώς μπορούν να τις κάνουν…».
Λίγο αργότερα ο κ. Σιούτας υπαναχώρησε στην αρχική του τοποθέτηση ενθυμούμενος ότι: «Το ΔΕΡΑΣ δεν το στήριξε κανένας εκτός από τον Αλέκο Κοντό που άνοιξε μια πόρτα» ενώ στην συνέχεια ανέφερε και τους πρώην δημάρχους Μιχάλη Στυλιανίδη και Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο.
Σιούτας προς Μητσοτάκη
Ο κ. Σιουτας έκλεισε την τοποθέτησή του απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: ««Κύριε πρωθυπουργέ η Ξάνθη είναι κομμάτι της Ελλάδας και η Ελλάδα κομμάτι της Ευρώπης.
Εν έτει 2024 κ. Μητσοτάκη είναι δυνατόν στην Ξάνθη, βιοτεχνικό πάρκο να κάνει ο Αντώνης, ο Γιώργος, η Παρθένα, ο Φακρή, ο Μολλά, δηλαδή οι επαγγελματίες μόνοι τους να προσπαθούν να το φτιάξουν και όλοι αυτοί οι αρμόδιοι να είναι εξαφανισμένοι, να μην υπάρχουν; Εμείς θα το προχωρήσουμε αλλά δείτε το… Δεν γίνεται οι επαγγελματίες της Ξάνθης να παλεύουν μόνοι τους 20 χρόνια και η τοπική εξουσία να είναι ανύπαρκτη!».
Έχουν ακόμη δρόμο…
Να σημειώσουμε ότι αρχικά οι επαγγελματίες ήταν 100 και τελικά έμεινα 38 οι οποίοι και μοιράζονται 18 οικόπεδα των 4 – 5 στρεμμάτων. Η διαδικασία που ακολουθεί μετά την υπογραφή των συμβολαίων είναι ο Δήμος να αναλάβει την κατασκευή των δρόμων και όλων των υποδομών όπως δεσμεύτηκαν οι προηγούμενοι δήμαρχοι με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Στην συνέχεια θα επιδιωχθεί η ένταξη των επαγγελματιών σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ή Αναπτυξιακό νόμο για την κατασκευή των 18 βιομηχανικών κτηρίων που θα στεγάσουν τις επιχειρήσεις. Όπως σημείωσε η τοπογράφος Μαρία Μαυρίδου που συνέταξε και συγκέντρωσε τους φακέλους με τα δικαιολογητικά για τα συμβόλαια «Έχουμε ακόμη δρόμο…».